Kas seğirmesi, pek çok nörolojik hastalığın habercisi olarak ortaya çıkabilir. Kas seğirmesinin Parkinson, hipotiroidi, MS, motor nöron hastalığı, öpüşme hastalığı gibi hastalıklar kas kaybı kaynaklı kas seğirmeleri meydana gelebilir.
Birçok durum miyoklonusa veya istemsiz kas seğirmesine neden olur. Hıçkırık hafif bir formudur. Epilepsi veya Parkinson hastalığı olan kişilerde sık ve şiddetli kas spazmları olabilir. Antiepileptikler, sakinleştiriciler ve botulinum enjeksiyonları gibi bazı ilaçlar kas seğirmesine neden olabilir.
Kas seğirmeleri bazen olağan ve normal görülürken bazen de ciddiye alınması gereken nörolojik bir hastalığın belirtisi olabilmektedir. Kas seğirmelerine eğer başka bir bulgu ekleniyor ise bu bulguların ne kadar süreceğine dikkat etmek gerekir.
Bölgesel olarak kasların hafifçe titreşmesi şeklinde görülen psikolojik kas seğirmesi, hem kasın hareketi hem de deri altından görünmesi nedeniyle kişiyi rahatsız edebiliyor. Psikolojik kas seğirmesinin ruhsal gerginlik nedeniyle ortaya çıkabileceğini kaydeden Psikiyatri Uzmanı Prof. Dr.
İlgili 31 soru bulundu
Kas seğirmesine başka bulguların eklenmesi, uzun sürmesi ya da sık sık tekrarlaması çeşitli nörolojik hastalıkların habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda kas seğirmesi ciddiye alınmalıdır.
Buna karşın, göz etrafındaki seğirmeler genellikle ciddi bir hastalık sonucunda oluşmamaktadır. Özellikle seğirmenin yanısıra, kas erimesi, güç kaybı gibi bulguların da eşlik etmesi nörolojik bir hastalık olduğunu düşündürmelidir.
Seğirme kaslarda istemsiz şekilde ortaya çıkan, küçük amplitüdlü kasılmalara verilen isimdir. Nöroloji polikliniğine sık başvuru sebeplerinden biridir.
Kaslarda seğirmeler ve kramplar meydana gelebilir. Ancak bu, kas seğirmesi olan herkesin ALS olduğu anlamına gelmez, hatta tam tersi kas seğirmeleri genellikle masumdur ve stres, yorgunluk, uygunsuz beslenme-diyet gibi sebeplerle ortaya çıkar.
Çoğunlukla bacak kaslarında ortaya çıkan bu kasılmalara, vücudun kol, el, yüz, göz ve kaş gibi birçok bölgesinde rastlanılabiliyor.
Seğirmeler, sadece ALS belirtisi değildir. Ama seğirmelerin, kastaki erimeler ve güçsüzlükle birlikte görülmesi bu hastalığın belirtisidir. Eğer, vücutta yaygın bir seğirme varsa, nörolojik muayeneden geçmekte yarar vardır” açıklamasında bulundu.
'Ruhsal gerginlikten kaynaklanabilir'
Hüsnü Erkmen, "Ruhsal gerginlik olarak da açıklanabilen anksiyete bozukluğu benzeri durumlarda da sıklıkla bu durum ortaya çıkabilir ve hastanın ilk yakınması seğirme olabilir" diye konuştu.
Distoni, kasların istemsiz olarak kasıldığı, tekrarlayan bir hareket bozukluğu olarak tanımlanabilmektedir. Özellikle Parkinson hastalığı, esansiyel tremor gibi hastalıklardan sonra en çok görülen hareket bozuklukları arasında yer almaktadır.
Sol veya sağ göz seğirmesi nedenleri sıklıkla aşağıdaki gibidir: Stres: Stres psikolojik bir sorun olmakla birlikte, yorgunluk, uykusuzluk ve alkol tüketimi gibi farklı sorunların tetikleyicisi olması nedeniyle seğirmelerin başlıca sebepleri arasında yer almaktadır.
ALS bazen konuşma güçlüğü ile başlayabilir, daha sonra yutma güçlüğü, zaman içinde de kol ve bacaklarda güçsüzlük eklenir. ALS hastalarında sıklıkla seğirme ve ağrılı kramplar görülür. Seğirme ya da fasikülasyon, deri altında göz seğirmesi gibi küçük kıpırdanmalardır. Güçsüzlüğün artmasıyla seğirme ve kramplar azalır.
ALS, kadınlara oranla erkeklerde daha sık görülür. 65 beş yaşından sonra ise ALS hastalığı erkek ve kadınlarda aynı oranda gelişir. ALS genellikle 40-60 yaş aralığında görülüp, hastalığın 30 yaşından önce başlaması çok nadir görülen bir durumdur.
Bulaşıcı bir hastalık olmayan ALS; dünyanın her yerinde ve her kesimden insanda ortaya çıkabilir. Erkeklerde biraz daha sık görülür. Ortalama başlangıç yaşı 55'tir.
Ağrıyla birlikte bacaklarda uyuşma, karıncalanma ve hastalık ilerledikçe kuvvet kaybı da görülebilir. Bir de duyu kayıpları var: Hastada yanma, üşüme, adale seğirmeleri gibi problemler ortaya çıkar. Çok ileri dönemlerinde felç öncesi durumlar ve bacaklarda hissizleşme görülebilir.
Ağrıya, kaslarda yoğun yanmalar, seğirmeler ve katılık hissi de eşlik edebiliyor. Ağrının bir yerden başlayıp bütün vücuduna yanıcı, sızlayıcı olarak yayıldığını ifade eder.
Tüm kas spazmları ağrılı değildir, ancak bazıları ağrıya neden olabilir. Kas kendi kendine zıplıyor veya hareket ediyormuş gibi hissedebilir, bu his tipik olarak sadece birkaç saniye sürer. Bazı insanlar kas seğirmesini bile görebilir. Bazen tüm kas kramp girmiş ve hareket edemiyormuş gibi hissedebilir.
Ġnsan bedeninin herhangi bir yerinde bulunan sinir veyahut kasların gayriihtiyari titremesine seğirme denilmektedir.
Bacak seğirmesi : Sağda üzüntü – solda sevinç alametidir. Sırtın ortasının seğirmesi : Sağda yol – solda erzak işaretidir. Karın arkasının seğirmesi : Sağda mal – solda ayrılık alametidir. Topuğun seğirmesi : Sağda mal – solda yolculuk alametidir.
Bacaktaki damar atması genelde yaşa bağlı olarak ortaya çıkar. Fakat yaşa bağlı olarak stres, alkol ve sigara kullanımı, aşırı kilo, sağlıksız beslenme gibi etkenler de tetikleyici olur. Bacakta damar atması için evde bölgeye sıcak ya da soğuk kompres yaparak ilk müdahalede bulunabilirsiniz.
Göz seğirmesine uykusuzluk, stres, aşırı çalışmak ya da yorgunluk neden olabilir. Göz seğirmesi bir hastalığın tam bir belirtisi olmamakla birlikte eğer uzun süren seğirmeler varsa nörolojik bozukluk olabileceği akla gelir. Sorunun sıklığı ve kasılma şiddeti yükselirse göz kapağının açılması zorlaşır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri