Kas ağrısı oluşmuşsa kaslarda oluşan laktik asidin dağılması için hafif egzersizler yapabilirsiniz. Böylelikle kan dolaşımını artırabilir; kasların daha hızlı toparlanmasına yardımcı olabilirsiniz. Yürüyüş veya bisiklet, iyi bir alternatif olabilir.
Doktorun tavsiye edeceği kas gevşetici ve rahatlatıcı bir krem de hamlık ağrılarına iyi gelebiliyor. Kremin sağladığı rahatlatıcı etki bir sonraki antrenmanını daha rahat ve keyifli yapmanı sağlıyor.
Burulma, gerilme, mikrotravmalar ve ani kontraksiyonlar esnasındaki fibrillerdeki ayrışmalar sonucu aşırı kullanım tipi kas hasarları oluşur. Hasarlanan kas çabuk iyileşir ve lifler yaklaşık 3 haftada yenilenir.
Spor sonrası oluşabilecek kas ağrısı gecikmiş başlangıçlı kas ağrısı olarak da bilinir. Bu ağrı birkaç saat içerisinde ya da 1 gün sonra da görülebilir. Bu kompresi yapmak, soğuk jelden yararlanmak ve soğuk spreyden yararlanmak spor sonrası kas ağrısına iyi gelir.
İlgili 19 soru bulundu
Kalsiyum, potasyum içeren besinler tüketerek, Kasılma olan bölgeye kasın gevşemesi için kompres uygulayarak, Tropikal kremler ile kasılmanın meydana geldiği bölgeye 20 dakika boyunca masaj uygulaması yaparak. Kas gücü gerektiren bir aktiviteye başlamadan önce mutlaka ısınma egzersizleri yaparak engelleyebiliriz.
Aşırı zorlanmış kasların varlığında yapılan sıcak-soğuk uygulamaları kasların gevşemesine ve duyulan ağrının azalmasına yardımcı olur. Sıcak su torbaları, ısıtılmış kompres poşetleri ya da ısıtılmış havlular sıcak uygulamaları için kullanılırken soğuk kompres poşetleri ya da buz parçalarıyla soğuk uygulama yapılabilir.
Kas Ağrısı Varken Spor Yapılır Mı? Kas ağrısı varken spor yapılabilir. Ancak, ağrınız olduğunda vücudunuza bir dinlenme süresi tanımanız gerekir. Çünkü vücut, uyku sırasında kendini çok daha iyi onarır.
Hamlamaya eksantrik kasılmaların neden olduğu bilinse de mekanizması yani tam olarak neden olduğu henüz net değildir. Nedenin, kas liflerindeki lokalize mikro travmalar olduğu tezi ağırlıkla kabul edilmektedir. Ağır egzersizden 24 saat sonra bu zarar görmüş dokular hassaslaşır ve enflamasyon başlar.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Yeterli miktarda karbonhidrat, protein, vitamin ve mineral içeren besin kombinasyonunu tüketmek, kullanılmış glikojen depolarının yeniden inşa edilmesi ve kas proteinlerinin onarılması sürecini hızlandırmaya yardımcı olur. Bir antrenmandan tüketilen besinler, egzersizin süresine ve yoğunluğuna bağlıdır.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili.
Kas yırtılması kendi kendine geçer mi? Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir.
Akut yaralanmalarda inflamasyon (bağışıklık sistemi aktivasyonu) ve ödem fazladır. Soğuk uygulama bunu azaltır. Sıcak uygulama ise genellikle uzun süredir devam eden (kronik) sorunlarda tercih edilir. Sıcak tedaviler kas ağrısı ve spazmını azaltır.
Buna karşılık bazı araştırmalar sonucunda, ağrıyan kasın üstüne gitmenin kas gelişimini olumsuz etkilemediği yönünde bulgulara ulaşılmıştır. Her ne kadar ağrıyan kasla çalışmaya devam etmek zorlayıcı olsa da, vücut bu duruma adaptasyon gösterir.
Kas ağrısı yaşadığınız anlarda kas gevşetici yağ olarak papatya yağını kullanmalısınız. Papatya yağından alacağınız birkaç damla, kasılan bölgeye sürüldüğünde kısa sürede gevşeme oluşturacaktır. Regl döneminde yaşanan kasılmalar için papatya yağını aromaterapi ve masaj yoluyla kullanabilirsiniz.
Soğuk bir duş ve üstüne sauna da rahatlama verebilir. Hamlığın yoğun olduğu bölgelere gün içinde birkaç kez soğuk kompres yaptığınızda ağrının azaldığını fark edebilirsiniz. Bol bol su içerek vücut metabolizmanızın hızlanmasını ve fazla laktik asidin atılmasını sağlayabilirsiniz.
Doms (hamlama) egzersiz sonrası 24-48 saat sürecinde hissedilen yorgunluktur. 5-7 gün içinde azalır. Dokunma ve hareket ile ağrı, sertlik ve hassasiyet, performansta düşüş, kuvvette azalma görülür.
Spora yeni başlamak: Bu ağrılar vücut ham olduğu için ortalama 2-3 gün sürebilir ancak egzersize devam ettikçe azalacaktır. Antrenman programına yeni hareketler veya ağırlık eklenilmesi: Kaslara alışmış olduğu düzenin dışında daha fazla yük bindiği için ağrılar oluşabilir.
Kas spazmı, bir veya birden fazla kasın ani, istemsiz ve beklenmedik bir şekilde kasılması ve gerilmesidir. Kişinin iradesi dışında gerçekleşen kas spazmı, genellikle ağrılı bir şekilde meydana gelir ve kas gevşetici, krem ve fizik tedavi hareketleriyle iyileşir.
Kas Ağrısını Azaltma
Özellikle uzun süreli yapılan ya da yorucu geçen egzersizler sonrasında kas ağrısını hafifletmek için kas gevşeticiler büyük yardımcı oluyor.
Kas Spazmının Giderilmesi
Genellikle ıslak bir havlu veya sıcak su torbasıyla uygulanır. Bazı kasları gevşetir ve dolaşımı artırır. Ancak çok uzun süre uygulanırsa semptomları artırabilir. Doktorunuzun önerilerini takip ettiğinizden emin olun.
Ayağa kalkmak ve dolaşmak. Isı veya buz uygulamak. Bir buz torbasını veya sıcak su torbasını kasın üzerine koymak veya ılık bir banyo yapmak. İbuprofen ve asetaminofen gibi ağrı kesiciler almak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri