Ortopedi ve Travmatoloji; Kas iskelet sistemi hastalıkları, travma yaralanmaları, el, omuz, dirsek, diz rahatsızlıklarının tanı ve tedavilerini gerçekleştirir.
Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Genel olarak kemik ağrısı için ortopedi doktoruna gidilir doktorunuz gerekli incelemeyi ve tahlilleri yaptıktan sonra bunun başka bir hastalığın belirtisi olması durumunda ilgili doktora sizi yönlendirecektir.
Eklem ağrısı yaşayan kişiler öncelikle ortopedi bölümünden randevu alarak muayene olmalıdır. Bu bölümde bacak ve kol ağrılarının yanı sıra lif ve bağ kopmaları, her türden kas ağrıları, tüm eklem ağrıları ve romatizma hastalıklarıyla ilgili tetkikler yapılmaktadır.
Kas hastaları genellikle yokuş ve merdiven çıkma, oturduğu yerden kalkma, yürüme, kollarını kaldırıp yükseğe uzanma, başını yıkamada güçlük gibi, kök kaslarında güçsüzlük nedeni ile ortaya çıkan yakınmalarla doktora başvururlar.
İlgili 44 soru bulundu
Miyotonik müsküler distrofi: Yetişkinlerde en sık görülen kas hastalığıdır.
Tanı için sıklıkla yapılan incelemeler: Kan tahlileri: Kasın yıkılması ile giden kas hastalıklarında kas yıkım enzimlerinin düzeyi (CK, CK-MB, AST, ALT gibi), kan sayımı, kan elektrolit düzeyleri gibi detaylı kan tahlili yapılır.
Çoğu kas ağrıları gün içerisinde yok olmakta ve geçmektedir. Fakat bazı ağrılar uzun sürmekte ve bazı ağrılar aylar boyu geçmemektedir. Kas ağrılarında gidilmesi gereken bölüm dahiliye bölümüdür. Kas ağrıları, romatizmal hastalıkların öncüsü olarak bilindiği için dahiliye bölümü hızlı bir şekilde çözüm bulmaktadır.
Kollar, bacaklar, leğen kemiği bölgesi, omurga gibi başlıca alanlar ile kemik, kas, damar, sinir, omurilik bağlantı dokuları Ortopedi ve Travmatoloji bölümünün ilgi alanına girmektedir.
Sürekli kas ağrısı olur mu? Kas ağrısı kısa sürede geçebileceği gibi sürekli de olabilir. Sürekli olan kas ağrısı, kronik bir hastalığın işareti olabilir. Kas yaralanmaları, kas spazmı, fibromiyalji (kas romatizması), kas ve iskelet sistemi bozuklukları (skolyoz, osteoartrit gibi) kronik kas ağrılarına neden olabilir.
Kas ve Sinir Hastalıkları ya da diğer adıyla Nöromusküler Hastalıklar, omurilikten çıkıp kaslara hareket emrini ileten motor sinirleri, bu sinirlerden giden uyarıların kasa ulaşmasını sağlayan kas-sinir kavşağını ve kasları etkileyen hastalıklardır.
Bacak ağrısı yaşandığı zaman genel olarak travmatoloji ve ortopedi bölümlerine gidilir. Bu durum hem bacak ağrısı hem de diz ağrısı için geçerlidir. Yaşanabilecek olası sağlık sorunu nedenine bağlı olarak, ortopedi ve travmatoloji bölümleri karşılıklı yönlendirme gerçekleştirebilir.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
KALÇA AĞRISI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR? Kalça ağrısı iki haftadan uzun sürüyorsa doktora görünmenizde fayda vardır. Bunun için hastanelerin Ortopedi ve Travmatoloji ile Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon polikliniklerine başvurmaları gerekir.
Kronik yorgunluk ile ilgili tedavi süreçleri, hastanelerde yer alan Dahiliye bölümü doktorları yardımcı olmaktadır.
Kol ağrıları için gidilecek ilk yer ortopedi bölümüdür. Kaslarda ve eklemler ile beraber kemiklerde yaşanabilecek olası probleme karşı tedavi ele alınır. Eğer böyle bir durum söz konusu değilse, sinirler ile ilgili probleme karşı nöroloji Polikliniği devreye girer.
Fibromiyalji için Hangi Doktora Gidilmeli? Fibromiyalji hastaları teşhis için romatoloji veya fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanına başvurabilirler. Tedavide ise multidisipliner bir yaklaşım gereklidir. Fizik tedavi ve rehabilitasyon hekiminin takibinde hastanın tedavileri planlanır.
Kaslarda, bir veya daha fazla kas grubunda ağrı, batma, spazm, uyuşma, karıncalanma, çekilme, sıkışma tarzında şikayetler ile kendini gösteren ağrılı fibrozitlerin bulunduğu bir hastalıktır. Bu şikayetlere, özellikle sırt ve boyun bölgesinde olanlara, terleme ve üşüme de eklenebilir. Bacaklarda da üşüme sıktır.
Fibromiyaljide ağrı özellikle sırt, boyun gibi bölgelerde yoğunlaşabilir. Fibromiyalji ağrısı birkaç ay devam eden zonklayıcı, sızlayıcı tarzda bir ağrı olabilir. Katılık: Fibromiyalji hastalarında uzun süre aynı pozisyonda kaldıktan sonra tutulma, katılık gibi durumlar ortaya çıkabilir.
Miyalji Tedavi Edilmezse Ne Olur? Kas ağrılarının ve sakatlıkların tedavi edilmemesi durumunda kişinin sosyal yaşantısında hem fiziksel hem de psikolojik sorunlara neden olur. Ayrıca kas ağrısı farklı bir hastalığa bağlı olarak gelişmişse ve tedavi edilmiyorsa, ilerleyen sürelerde ciddi komplikasyonlar görülebilir.
Her yaşta görülebilir
Kas hastalıkları (Miyopatiler), vücudumuzu hareket ettiren bu kasların kendilerine ait hastalıklardır. Yani kas dokusunun birimleri olan kas hücrelerinin yapısı veya işleyişini bozan hastalıklardır. Bebeklikten çocukluk, ergenlik, erişkinlik ve yaşlılık evrelerinin her birinde görülebilir.
Kas ağrısı kas hastalığının belirtisi olabilir.
Kas hastalıklarının temel belirti nedeni kuvvetsizlik ve kişinin yapabileceği bir işi yapamayacak dereceye gelmesiyle hissedilir.
Kreatin kinaz (CK) seviyelerinin yükselmesi, genellikle kas hasarı, kas dokusu yıkımı veya bazı tıbbi durumların bir belirtisi olabilir. CK seviyelerinin yüksek olması, vücutta meydana gelen kas yaralanması veya hasarı nedeniyle, normalden daha fazla CK'nın kan dolaşımına salınmasının bir sonucu olarak gerçekleşir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri