O zamanki tarım sabana, saban da inek ve öküze dayalı olduğundan, bu hayvanlar insanların gözünde çok ama çok değer kazanır. İneğin, hayatlarında böylesine merkezi bir yer tuttuğu bu insanlar, zamanla “İnek olmasaydı, toprağı süremezdik; Rızıksız kalır ve ölürdük.” sonucuna ulaşırlar.
Türkçe'de “hatim başı” veya “büyük elif-lâm-mîm” diye de adlandırılır. Ancak en meşhur adı Bakara'dır. Arapça'da “sığır, inek” anlamına gelen bu söz sûrede genel olarak sığır cinsi için değil bir tek inek için kullanılmıştır.
Medine döneminde inmiştir. Kur'an-ı Kerim'in en uzun sûresi olup 286 âyettir. Adını, 67-73. âyetlerde yer alan “bakara (sığır)” kelimesinden alır.
Sûrede başta iman esasları olmak üzere insanın yaratılışı, kıblenin değişmesi, namaz, oruç, hac, sadaka, boşanma, nesep, nafaka, borçların kaydedilmesi gibi pek çok konuya yer verilmiştir. Bunlar doğrudan doğruya veya dolaylı olarak dini ve dindarlığı ilgilendiren meselelerdir.
Bakara Suresi (Arapça: سورة البقرة), Kur'an'ın ikinci suresidir. Kur'an'ın en uzun suresi olan Bakara Suresi, 286 ayetten oluşur. Sure, ismini 67-73. ayetlerde geçen ve Arapçada ''sığır / inek'' anlamına gelen ''bakara'' kelimesinden almıştır. Medine döneminde, hicretin 1. ve 2. yıllarında inmiştir.
İlgili 16 soru bulundu
286 âyettir. Yalnız 281. âyeti Mekke'de, Vedâ Haccı'nda inmiştir. Adını 67-71. âyetlerinde zikredilen ve İsrâiloğulları'nın, bir cinayetin fâilini bulmak için kesmeleri emredilen “bakara” (inek) olayından almaktadır.
Okunduğu evde ve iş yerlerinde bolluk, bereket getirmektedir. Ayrıca kendisine şefaat edilmesini ve cennete ulaşmak isteyen kimseler Bakara Suresi'ni okuyarak bu amellerine ulaşabilir. Allah'a dua etmek, onu anmak ve Kuran okumak istenen her anda Bakara Suresi okunabilmektedir.
Bakara Suresi'nin ilk 5 ayetini 21 defa okuyan kişinin malının, mülkünün artacağına inanılır. Bakara Suresi'ni okumanın bereket getireceği, terk etmenin ise hasret ve pişmanlık sebebi olacağı bilgisi sahih hadisler arasında yer alır.
Tasavvufta bakara kelimesinin anlamı. Bakara, çile çekme kabiliyeti kazanan ve süflî arzulardan kurtulmaya elverişli hale gelen nefis anlamında tasavvuf terimidir.
İbrâhim ve onun soyundan gelen diğer peygamberlerin de yahudi veya hıristiyan olduğunu, dolayısıyla onlarla aynı dini paylaştıklarını ısrarla savunmalarına ve bununla övünmelerine karşılık, onlara 134. âyetteki aynı ifade ile cevap verilmiş, böylece asıl sorumlulukları bir defa daha hatırlatılmıştır (bk.
Bakara Suresini abdestsizken dinlemek ya da ezberden okumak, dört büyük Sunni mezhebe göre caizdir. Ancak Bakara Suresini Kuran'ı Kerim'den okumak isteyenler abdest alması farzdır. Bunun dışında cünup iken hiçbir sure Kuran'ı Kerimden ya da ezberden okunmamalıdır.
“Haccı ve umreyi Allah için eksiksiz yerine getirin; engellenirseniz kolayınıza gelen bir kurban gönderin. Kurban, mahalline ulaşıncaya kadar başlarınızı tıraş etmeyin. Fakat içinizden biri hasta ise veya başından bir rahatsızlığı varsa (tıraşını olup) oruç veya sadaka yahut kurban olarak bir fidye ödesin.
Allah'ın rızasını ara(yıp kazan)mak amacıyla nefsini. satın alır. Allah, kullarına karşı şefkatli olandır.
Bakara Suresi, 71. ayet: (Bunun üzerine Musa, "Rabbim) diyor ki: O, yeri sürmek ve ekini sulamak için boyunduruğa alınmayan, salma ve alacası olmayan bir inektir" dedi.
İneğin, hayatlarında böylesine merkezi bir yer tuttuğu bu insanlar, zamanla “İnek olmasaydı, toprağı süremezdik; Rızıksız kalır ve ölürdük.” sonucuna ulaşırlar. Ona kutsal bir şeymiş gibi yaklaşırlar. Kimseye ona el sürdürmez; dokunulmasına izin vermezler. Dokunulmazlığını kazanan inek artık kutsaldır.
Mûsâ, “Cahillerden olmaktan Allah'a sığınırım!” dedi. “Bizim adımıza rabbine dua et de onun nasıl olduğunu bize açıklasın” dediler. Mûsâ dedi ki: “Allah şöyle buyuruyor: 'O, yaşlı da değil düve de değil; ikisinin arası bir inek olacak.
4 – Ve onlar ki hem sana indirilene iman ederler, hem senden önce indirilene. Ahirete de bunlar kesinlikle iman ederler. 5 – Bunlar, işte Rabblerinden bir hidayet üzerindedirler ve bunlar işte felaha erenlerdir.
Özellikle namazda ve gün içinde bu ayetleri okumak isteyenler, Türkçe okunuşu öğrenerek ezberlemeye çalışır. Bakara suresinin ilk 5 ayetinin okunuşu aşağıda verilmiştir: Elif-lâm-mîm. Zâlikel kitâbu lâ reybe fîh(fîhi), huden lil muttekîn(muttekîne).
Ahd-i Atîk'te İsrâiloğulları'na cumartesi günü yapmaları yasaklanan işler şunlardır: Yemek pişirmek, besin toplamak, ekip biçmek, ateş yakmak, odun toplamak ve yük taşımak (Çıkış, 16/23; 34/21; Yeremya, 17/21). Talmud'da bunlara daha başka yasaklar da eklenmiştir.
Bakara Suresi - Evdeki Geçimsizliğe, Huzursuzluğa, Büyü ve Nazara, Tüm Sıkıntılarınıza Şifa. Bakara Suresinin Faziletleri. Meleklerin Bakara Suresinin okunduğu yere gelmesi ile ilgili şöyle bir olay geçmektedir: Sahâbeden Üseyd b.
Elif, Lam, Mim, Sad. Elif, Lâm, Mim, Sâd. (Allah, lâtiftir, Meciddir, Sâdıktır.)
İşte, merak edilen tüm detaylar. Bakara suresi Kuran içerisinde yer alan sure çeşitlerinden biridir. Bakara suresinin gün içerisinde okumak için herhangi bir sınırlaması bulunmuyor.
Her gün Bakara Suresi dinlemekle büyü bozulmaz, ancak dinleyebilirsen musallatların gücünü kırıp zayıf düşürebilirsin 7/24 dinleyemeyeceğine göre uykunda seni fazlasıyla rahatsız ederler.
"Kur'an'ın en faziletli suresi Bakara suresidir. Onun da en büyük ayeti Âyetü'l-Kürsî'dir. Bir evde Bakara suresi okunursa şeytan onu dinlemeye tahammül edemeyerek oradan dışarı fırlar." (Suyûtî, Camiu's-Sağîr).
Ayetin Tefsiri. Ayette anlatılan durumda ölen bir kişi ve bir grup insan toplulukları anlatılmaktadır, bu kişiyi öldürenler suçu başkalarına atmaktalar ve olayları ince ayrıntısına kadar bilen Allah tabiki bu kişiyi de bilmektedir ve ortaya çıkartacağını söylemektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri