Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
B Vitaminleri. Kas büyümesi ve iyileşmesi söz konusu olduğunda B6 vitamini, folat ve B12 muhtemelen en önemli B vitaminleridir. Hem B6 hem de B12 vitaminlerinin protein metabolizmasında doğrudan rolü vardır.
Spor yapan kişilerde ve özellikle spora yeni başlayanlarda kas yaralanmaları ve bağırsak düzensizlikleri yaşanabilmektedir. Bu sebeple egzersiz, sağlıklı beslenme ve doğru takviyelerle desteklenmelidir. A, B6, D, E ve K vitaminleri sporcular için oldukça gereklidir.
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kas Gelişimini Destekleyebilir
B12 vitamini, kas gelişiminde de kritik bir rol oynar. B12 vitamini kaslara faydası farklı açılardan ele alınabilir. Kobalamin, proteinlerin amino asitlere ayrılmasına ve bu amino asitlerin doğrudan kaslar tarafından emilmesine yardımcı olur.
İlgili 17 soru bulundu
Bu sebeple C vitaminini yeterli miktarda almak gerekir. 500-800 mg C vitamini tüketmek vücuttaki mekanizmaların işleyebilmesi, bağışıklığın güçlenmesi ve kasların iyileşme sürecinin hazırlanabilmesi için yeterli olur.
Gerekli oranda alınan yağ, testosteron hormonunu artırarak, kas miktarına etki eder. Günlük ihtiyacı geçmeyen aminoasit alımı, kas yapımını hızlandırır. Hayvansal proteinler; bitkisel proteinlere ve soyaya göre kas miktarında daha hızlı artış sağlar. Vücudun günlük protein ihtiyacı 1-1,2 gr/kg civarındadır.
Antrenman öncesi ve sonrası sindirilebilirliği yüksek et, tavuk, balık, yumurta gibi yüksek kaliteli protein çeşitleri tercih edilmelidir. Günlük kalori alımının %12-15'inin protein kaynaklı besinlerden sağlanması kas gelişimi açısından önemlidir. - Antrenmanın verimli geçmesi kas gelişiminin temel taşıdır.
Kas yapan yiyecekleri tercih ederken protein oranı yüksek seçenekleri listenizin başına almanızda yarar bulunuyor. Protein kaynağı denince akıllara gelen yumurta gıdalar kas yapan yiyecekler listesinde ilk sırada yer alıyor. Yumurta, kas büyümesine, kasın iyileşmesine ve güçlenmesine yardımcı oluyor.
Egzersiz, kas gelişimi için en etkili yöntemlerden biridir. Ağırlık kaldırmak gibi dirençli antrenmanlar yaparak kasları uyarabilir ve büyümesini sağlayabilirsiniz. Düzenli olarak spor salonuna gitmek veya evde vücut ağırlığı ile yapılan egzersizler yapmak bu konuda yardımcı olacaktır.
Sporcular İçin Vitamin Önerileri
Magnezyum, çinko ve probiyotiklerin yanı sıra, balık yağı (omega-3) sporcular için önerilen takviyeler arasında yer alıyor. Buna ek olarak, kemik sağlığı açısından önemli vitaminlerden olan D vitamini de, yeterli seviyede bulunmadığında bir sporcu takviyesi olarak alınabilir.
Multivitamin birçok kişi tarafından hem sağlığını korumak hem de kas gelişimini desteklemek adına kullanılan önemli bir takviyedir. Vücuda gerektiği miktardaki vitamin ve mineralleri sağlayarak, kes gelişiminizi destekleyerek kas kütle artışı sağlayabilmektedir.
Özellikle kırık riskinin azalması, osteoporozun önlenmesi ve kas ve kemiklerin güçlendirilmesi için kalsiyum, magnezyum, potasyum, Vitamin D ve omega-3 bakımından zengin besinler tüketilmesi gereklidir. Kemik sağlığını korumak kadar önemli olan bir diğer konu da eklem sağlığıdır.
Çinko, bağışıklık sistemi, metabolik faaliyetler gibi pek çok önemli görevi üstelenen bir mineraldir. Ayrıca büyüme, gelişme, protein sentezi, bağışıklık sistemi, üreme fonksiyonu, doku oluşumu, nörodavranışsal gelişimler gibi pek çok faaliyeti içeren çinko, en fazla kas, deri, saç ve kemikte bulunmaktadır.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir. Kas kütlesi kaybı, kas güçsüzlüğü ve buna bağlı denge problemleri ile karşı karşıya kalınabilmektedir.
Alınan D vitamini kasların güçlenmesini sağlar ve düşme sonucu oluşacak kırılmaları azaltır, kemik sağlığını korur. Kas ve sinir sisteminin dengesini sağlar.
Kaş bakımının ilk adımı kıl köklerini güçlendirmektir. Badem yağı, zeytinyağı vb. içerikler daha sağlıklı, dolgun ve sık kaşlara sahip olunmasına yardımcı olmaktadır. Ayrıca kaşların uzaması da daha dolgun ve sık bir görünüm oluşturacaktır. Bunun için de argan yağı uygulaması önerilmektedir.
Az ve dengesiz beslenmek, kas gelişimini engelleyen faktörler arasındadır. Örneğin, yalnızca az kalori almak için besin değeri yüksek olmayan gıdaları tüketmek sık yapılan bir hatadır. Böyle bir beslenme modeli uyguladığınızda kaslarınızın gelişimi için gereken mineral ve vitaminlerden mahrum kalmanız olasıdır.
Eğer kas kütlenizi arttırmak istiyorsanız, onlara şekil kazandırmak için gereken süre ; kişinin genetik kas yapısı, metabolizma durumu ve beslenmesine bağlı olarak 6 ay – 1 yıl kadar süre gerektirir.
Ancak, vücut geliştirmeye yeni başladıysanız ilk yıl, her ay 0.5 gr - 1 kg arasında saf kas kütlesi ekleyebilirsiniz. Zaman geçtikçe, örneğin 2. yılda bu oran yarıya düşer ve bir sonraki yıl onun da yarısına düşer.
Kas gelişimi için genellikle birkaç hafta veya aylık bir zaman dilimi öngörülür. İlk aşamada, genellikle güç artışı ve kas dayanıklılığında iyileşmeler görülür. Bununla birlikte, belirgin kas büyümesi genellikle birkaç ay veya daha uzun süreçte gerçekleşir.
Hem büyüme (anabolik) hormonu olan insülin seviyesini artırır hem de kasları glikojenle (karbonhidratın depolanmış şekli) doldururlar ki bu iki nedenle önemlidir. İlk olarak glikojen kasları sert ve iri tutar. Glikojen kas hücrelerine su çeker ve böylece onları balon gibi şişirir.
BCAA: Valin, izolösin ve lösinden oluşan zincirli amino asit takviyesi olan BCAA, yağsız kas kütlesini arttırmak için tercih edilir. Kas yorgunluğunu azaltan supplement çeşidi, antrenman sırasında kaslardaki amino asit kaybını önler.
Kas toparlanması ve büyümesi için şart olduklarından bolca yumurta (hem beyazı hem de sarısı), tavuk, hindi, balık, kırmızı et, kuruyemiş ve protein tozu tüketmeniz gerekir. İdeal protein ihtiyacı kişiden kişiye göre değişir ama her öğün en az 20-30 gram protein içermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri