42.11.02 nolu NACE kodunuza göre “Yol yüzeylerinin asfaltlanması ve onarımı, kaldırım, kasis, bisiklet yolu vb.lerin inşaatı, yolların vb. yüzeylerin boyayla işaretlenmesi, yol bariyeri, trafik işaret ve levhaları vb.nin kurulumu gibi yol, tünel vb. yerlerdeki yüzey işleri” ile uğraşıyorsunuz ve işyeriniz “çok ...
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 42.11.01-Oto yollar, kara yolları, şehir içi yollar ve diğer araç veya yaya yollarının inşaatı kategorisi altındaki firmalar.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 41.10.02-Konut yapı kooperatiflerinin faaliyetleri kategorisi altındaki firmalar.
Avrupa Birliği'nde Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması anlamına gelen NACE kodu, iş yerlerinin çalıştıkları alanlara göre tehlike sınıflarını belirleyen sistemin oluşturduğu altı haneli bir koddur. Bu sebeple altılı faaliyet kodu olarak da bilinir.
NACE Kodu ne işe yarar? NACE kodu iş yerinizin tehlike derecesini göstermektedir. İş yerinizin tehlike derecesini (çok tehlikeli, tehlikeli, az tehlikeli) öğrenerek iş güvenliği gerekliliklerini yerine getirmeniz, işinizi sorunsuz sürdürmenizi de sağlar.
İlgili 41 soru bulundu
Şirketler, sahip olduğu 1 adet ana NACE kodunun yanı sıra 4 adet yan NACE kodu belirleyebilecektir.
Vergi levhasında NACE kodu nerede yazar? Bir iş yerinin vergi levhası üzerinde ana faaliyet kodu ve adı kısmı yer alır. Bu kısımdaki altı satırı bulunan kod altı faaliyet ya da diğer adı ile NACE kodudur.
NACE kodu işyerlerinin tehlike durumlarını 3 farklı kategoriye ayırır: Az Tehlikeli, Tehlikeli ve Çok Tehlikeli. İşyerlerinin çalışan güvenliği açısından önlem alabilmesi için NACE kodlarını bilmeleri gerekir. NACE kodları sayesinde işyerleri tehlike seviyelerini bilir ve buna göre önlemler alabilir.
Eğer meslek kodu bildirilmez veya yanlış bildirilirse işverenlere idari para cezası verilir. Bu para cezası asgari ücretin %10'u şeklindedir.
Şayet bakanlığa beyan edilen NACE Kodunun yanlış olduğu belirlenmişse, imtiyaz sahibinin vergi dairesinde düzeltilmesini sağlaması ve sonrasında ise yine kayıtlı olduğu ilin ticaret odasına tebliğ etmesi gerekiyor. Firmaların aynı alanda faaliyet gösteren merkezleri ve şubeleri için de kod başvurusu yapması gerekiyor.
46.21.02 Tahıl toptan ticareti (buğday, arpa, çavdar, yulaf, mısır, çeltik vb.)
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 28.25.02-Sanayi tipi fan ve vantilatörlerin imalatı (çatı havalandırma pervaneleri dahil) kategorisi altındaki firmalar.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 46.38.02-Ev hayvanları için yemlerin veya yiyeceklerin toptan ticareti (çiftlik hayvanları için olanlar hariç) kategorisi altındaki firmalar.
Ayrıca, Faaliyet Konusu Oto alım satım işi olacak (Nace Kodu: 45.11.11 )) Mesleki Yeterlilik Belgesini Almış Belge Sahiplerinin de 31.12.2019 Tarihine Kadar Ticaret İl Müdürlüğüne İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Ticareti Yetki Belgesini Almak İçin Başvuruda Bulunmaları lazımdır.
SATSO Ticaret Portalı - Nace Kod : 71.11.04-Peyzaj mimarisi faaliyetleri ve peyzaj konusunda mimari danışmanlık faaliyetleri kategorisi altındaki firmalar.
412002 nace kodu açıklaması şu şekildedir: İkamet amaçlı binaların inşaatı (müstakil konutlar, birden çok ailenin oturduğu binalar, gökdelenler vb.nin inşaatı) (ahşap binaların inşaatı hariç).
Bağlı olunan vergi dairesinden, talep edilen faaliyet kodunun vergi levhasına işletilmesi, Odamıza hitaben yazılan NACE talep dilekçesi ekine vergi levhası eklenerek [email protected] e-posta adresine gönderilmesi veya İTO Merkez Üyelik Hizmetleri Müdürlüğü'ne müracaat edilmesi gerekmektedir.
NACE Kodu değişikliği için SGK'ya da SGK kurumunun internet sitesinden kullanıcı kodu ve şifresi ile sisteme giriş yapılarak iş kolu kodu seçilecek akabinde sosyal güvenlik merkezince gerekli değerlendirmeler yapıldıktan sonra uygun görülmesi halinde iş kolu kodu düzeltilecektir.
Ana NACE Kodu Değişiklik Talebi
Bağlı olunan vergi dairesinden, talep edilen faaliyet kodunun vergi levhasına işletilmesi, Odamıza hitaben yazılan NACE talep dilekçesi ekine vergi levhası ve Vergi Dairesinden alınan mükellefiyet yazısı eklenerek Üye Sicil Birimine müracaat edilmesi gerekmektedir.
Avrupa Topluluğunda Ekonomik Faaliyetlerin İstatistiki Sınıflaması (NACE); Avrupa'da ekonomik faaliyetlerle ilgili istatistiklerin üretilmesi ve yayılması amacına yönelik bir başvuru kaynağıdır. NACE kodlamasında faaliyet konularına göre işyerlerine/işletmelere altı haneli bir kod verilmektedir.
Kuruluşta ana faaliyet konusu için tek NACE kodu yazılmalı, tescilden sonra önce maliyeden işletilmesi koşulu ile İTO merkez de üyelik işlemleri müdürlüğünden NACE kodları eklenmesi dilekçe ile talep edilebilmektedir, konu hakkında ilgili odadan bilgi alınması yerinde olacaktır.
1)SGK NACE Kodu Sorgulama
İşyerinizin altı faaliyet kodunu Sosyal Güvenlik Kurumu'nun web sitesinde yayınlanan SGK NACE Kodu listesi üzerinden öğrenebilirsiniz. Bunun için SGK sicil numaranızın 2. 3. 4. 5. 6. ve 7. numaralarını kullanmalısınız. Bu numaralar aynı zamanda sizin NACE kodunuzdur.
Uygulama iç genelgesinde yer aldığı şekliyle; “Mükellefin fiilen iştigal ettiği ana faaliyet alanına ve dolayısıyla olması gereken ana faaliyet koduna ilişkin çalışmalarını başvurudan itibaren 15 gün içerisinde sonuçlandırır.
Her iş kolu farklı 6 haneli rakamlar grubuna sahip olduğundan altılı faaliyet kodu olarak da geçer. Başlangıçtaki iki rakam genel meslek grubu adını, sonraki dört rakam ise alt faaliyet alanını tanımlar. Örneğin; e-ticaret ilgili NACE kodu daima 47.91.14 rakamına tekabül eder.
NACE Kodu Nasıl Okunur? NACE kodu, hiyerarşik, dört seviyeli bir yapı içinde alt bölümlere ayrılmıştır. En üst düzeydeki kategorilere bölümler denir. Kodun ilk iki rakamı bölümü tanımlar, üçüncü rakam grubu tanımlar ve dördüncü rakam sınıfı tanımlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri