Kas yırtılması belirtileri aşağıdaki gibidir; Dokunma ile ortaya çıkan aşırı hassasiyet. Ciltte morluk ve şişlik. Hareket etmede kısıtlılık. Yaralanmanın olduğu bölgeye kramp girmesi.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
Yırtılan kasın ağrıması ve kastaki hassasiyet. Özellikle yoğun aktivitelerden dolayı yırtılan kasın zorlanması ağrıları ve hassasiyeti arttırır. Ancak aktivitenin ardından dinlenme ağrı ve hassasiyetin azalmasına yardımcı olur. Kas yırtılması meydana gelen bölgede şişlik veya renk değişikliği oluşur.
Yırtılmanın olduğu kas ya da kasla ilgili eklem kullanıldığında ağrı ve hassasiyet, dinlenirken ağrı hissi, kızarıklık ve morarma, hareket kısıtlığı ve şişlik görülebilmektedir.
Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
İlgili 40 soru bulundu
Ara sıra genç sporcularda tendon, X-ışınlarında görülebilen, bağlandığı yerdeki bir kemik parçasını koparabilir. Ancak, normal röntgenlerde saf kas yaralanmaları görülemez. Bir MRG bazen yaralanmanın nerede meydana geldiğini ve tam bir yırtılma olup olmadığını belirlemeye yardımcı olabilir.
Kasın yırtıldığı anda bölgeye buz uygulaması yapılmalıdır. Bu uygulamaya 2-3 gün kadar günde 3 kere 20 dakika boyunca devam edilmelidir. 20 dakikayı geçmemeye özen göstermelisiniz. Cilde zarar vermemek adına yırtılan bölgeyle buz arasına havlu koymanızda fayda vardır.
Omuz Kas Yırtıklarında Artroskopik Cerrahi
Tam kat omuz kas yırtığı kendiliğinden iyileşmez. Omuz eklemi fonksiyonlarını sağlamak için bu yırtıklarda ve bazı kısmi yırtıklarda cerrahi tedavi gereklidir. Yaşlı hastalar ve cerrahi riski yüksek olan hastalar bu grup dışında tutulabilir.
İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer.
Kas yırtığının tanısında ultrasonografi yardımcı olur. Günümüzde en sık kullanılan tanı yöntemi manyetik rezonans görüntülemedir (MRG). MRG ile yırtığın derecesi, tutulan kasların sayısı, omuzdaki aşınmanın miktarı ve komşu eklemlerin durumu ayrıntılı olarak belirlenebilir (Resim 1).
Kas ağrısı darbe almaya ve yaralanmaya bağlı olarak gelişmiş ise, bu durumda ortopedi uzmanına başvurmak gereklidir.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
Kasta oluşan lokal kanamanın ve şişmenin en iyi tedavisi uygulanacak buz (soğuk kompres) ve kası istirahat halinde tutmaktır. Sıcak uygulama şişlik olduğu süre boyunca uygulanmamalıdır. Sıcak uygulanacak olursa şişlik ve ağrı artacaktır. Sıcak ve soğuk uygulama direk cilde uygulanmamalıdır.
Çünkü genel olarak kas yırtılmaları büyük bir tehlike oluşturmaz ve kişiler bu yüzden bu durumu çok önemsemez. Ancak ileri seviyede yaşanan kas yırtılmaları işlev kaybına sebep olabilir. Böylelikle yırtılma meydana gelen kas bir daha kullanılamaz.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Omuz Yırtığının Belirtileri Nelerdir? Klinik olarak genellikle kolun dış kısmına vuran ağrıyla karakterizedir fakat ağrı, kulak seviyesinden el parmaklarına kadar uzanabilmektedir. Genellikle hastaları yırtıklarda doktora götüren en önemli bulgu gece ağrısıdır.
Kas yırtılması kasların zorlanması, ani ve ağır hareketler yapılması sonucunda meydana gelen yırtılmalar olarak isimlendirilir.
Kasların yırtılmasına göre derecelendirilir; 1. derece bir hafiftir ve genellikle kolayca iyileşirken 3. derecede ki bir yırtığın iyileşmesi aylar sürebilir.
Kas gerilmesi genel olarak 5 saat boyunca sürer. 5 saatten sonra uygulanan tedavi yöntemleri ile de kas gevşemeye başlar. Ancak bu süreç içerisinde kişilerin hareketlerinde dikkat olması gerekir. Gerilen kaslara zarar vermemek için yavaş hareket edilmeye özen gösterilmelidir.
Kas yırtılması kendi kendine geçmiyor!
Cerrahi işlem gerekebilecek yırtıklar en sıklıkla omuz bölgesindeki rotator manşet kaslarında, topuk bölgesindeki aşil kas yırtıklarında daha nadir olarak da kolda pazu kası yırtıklarında gerekebilmektedir.
Omuz kası yırtığı başlangıçta bulgu vermeyebilir. Ancak yırtık ilerledikçe omuz bölgesinde ağrı görülmeye başlar. Bu ağrı başlangıçta hareket ile oluşur. Sorun büyüdükçe istirahatte özellikle geceleri, uykudan uyandıran ağrı oluşur.
Tamir edilen kasın doku kalitesinin yetersiz olması, hasta yaşının ileri olması, uygun olmayan rehabilitasyon, yeniden travma geçirilmesi, kasta yağlı dejenerasyonun fazla olması, sigara kullanımı ve yırtık boyutunun ilk tamir anında çok büyük olması gibi risk faktörlerine bağlı olarak hastaların bir kısmında kas ...
Omuz ve kol kası yırtıklarında kişilerde şiddetli ağrı durumları meydana gelmektedir. Bu ağrılar çoğunlukla omuz dışından kolun ortasına doğru ilerlemektedir. Ağrılar kolun yukarı kaldırılması ile daha da şiddetli bir hal alabilir. Omuz ve kol kası yırtılmalarının erken dönemlerinde kişilerde ağrı olmayabilir.
Crush Sendromu (veya Türkçe adıyla "Ezilme Sendromu"), iskelet kaslarının ezilmesi sonucunda yaşanan majör şok ve akut böbrek yetmezliği nedeniyle oluşan, deprem başta olmak üzere doğal afet vb. durumlar sonrasında hasarlanmış kas dokusundan açığa çıkan toksinlerin vücuda dağılmasına bağlı olarak gelişen bir sendromdur ...
Onarım sonrası 3-6 hafta sonrası tam istirahat ve devamında fizik tedavi ve fizyoterapi ile spora geri dönüş mümkündür. Bu sayfa bilgilendirme amaçlıdır. Doğru tanı ve tedavi için mutlaka uzman doktorunuza danışınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri