Kasa defteri, günlük gelir ve gider girişleri yapılarak tutulur. Bu noktada önemli olan herhangi bir kalemin atlanmaması için düzenli ve günlük olarak giriş yapılması gerektiğidir. Her gelir ve giderin tarihi atılarak kaydedilir ve böylece gerektiğinde geçmiş kayıtlara kolayca ulaşılır.
Kasa defteri, günlük gelir ve giderlerin girişinin yapılması ile tutulur. İlgili günün tarihini de içerdiği için geçmişe yönelik kayıtlara kolayca ulaşılabilir. Kasa defterindeki gelirler sayfasına tarih, açıklama, nakit veya kredi kartından yapılan işleme dair tutar bilgisi girilir.
Kasa defterinin gelir kısmında tarih, nakit ya da kredi kartıyla alınan ödeme ve açıklama yazılır. Gider ksımında ise aynı bilgilerin harcama versiyonları yer alır. Kasa defterini bu şekilde elle yazarak tutabileceğiniz gibi excel ve kasa programları ile de tutabilirsiniz.
Madde 15- Muhasebe biriminin veznesinde yapılan tahsilat için veznedar tarafından kasa defteri tutulur. Muhasebe birimi dışında yapılan tahsilat, iade ve göndermeler için ise muhasebe yetkilisi mutemetliklerince, muhasebe yetkilisi mutemetleri kasa defteri ve ilgili diğer defterler tutulur.
İşletme defteri tek taraflı tutulur. Gelir ve gider kayıtları ayrı sayfalarda tutulur. Gelir kalemleri defterin sağ tarafına, gider kalemleri defterin sol tarafına yazılır. Her sayfanın başına bir önceki sayfaya ait kalemlerin genel toplamı yani toplam gelir ve toplam gider kalemleri not edilir.
İlgili 16 soru bulundu
Gelir Vergisi'nden muaf olan esnaf, gerçek usulde vergiye tabi olmayan çiftçiler, Gelir Vergisi Kanunu'muza göre kazançları basit usulde tespit edilenler, Kurumlar Vergisi'nden muaf olan iktisadi kamu müesseseleri ile dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler defter tutmak zorunda değillerdir.
Yevmiye defterine ilk olarak yeni işe başlayan işletmelerde açılış bilançosu, eskiden beri işe devam eden işletmelerde önceki dönem sonu bilançosunda yer alan bilgiler esas alınarak açılış kaydı yapılır. Yevmiye defterine kayıt yapılırken hata olursa muhasebe kurallarına göre düzeltme yapılır.
Kasa hesabı, şirketlerin nakit giriş ve çıkışını kaydeden hesaptır. Bilançonun 1-Dönen Varlıklar grubundadır, hesap kodu ise 100'dür. Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir.
Kasa defteri tutmak zorunlu mu? Kasa defterinin tutulma zorunluluğu 1998 yılında kaldırılmıştır. Sadece esnaf odaları tarafından kasa defteri zorunlu olarak tutulmaya devam etmektedir. Vergi Usul Kanunu'na göre kasa defteri tutulması zorunlu defterlerden değildir.
Limited şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Pay defteri, Envanter Defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri. Dernek ve vakıfların iktisadi işletmelerinin tutacağı defterler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri.
Sol tarafına gider kayıtlarıtutulurken sağ tarafında gelir kayıtları tutulur, Gider tarafına; satin alınan mal veyagördürülen hizmet karşılığında ödenen veya borçlanılan paralar ve işletmeyleilgili geriye kalan tüm giderler yazılır.
100 Kasa Hesabı İşleyişi
100 Kasa Hesabı borç bakiyeli çalışan bir hesaptır. İşletmenin yapmış olduğu para tahsilatları hesabın borç kısmına, para ödemeleri veya bankaya yatırılan paralar ise alacak kısmına kaydedilir. 100 Kasa Hesabı her zaman borç bakiyesi veya sıfır bakiye verir.
Kasa hesabı sürekli borç bakiyesi verir. Kasada para olmadığı durumlarda kasa bakiye vermeyecektir. Yani defteri kebirde kasa hesabının borçlu tarafının toplamı ile alacaklı tarafın toplamı birbirine eşit olacaktır.
Öncelikle yazar kasalar 2 şekilde kapatılabilir.
1) Eski nesil yazar kasa ise hurdaya ayrılacaktır. Hurdaya ayrılan kasa bir daha kullanılamaz. 2) Yeni nesil yazar kasa ise geçici kapanış yapılabilecektir. Geçici kapanış yapıldıktan sonra, yeni nesil yazar kasanın başka bir mükellefe satışı yapılabilir.
Bir önceki mali dönem sonundaki cari hesap tutarlarını yeni döneme aktarmak için kullanılan işlem türüdür. Kullanıcı tarafından girilebileceği gibi, yılsonu devir işlemleri sırasında otomatik olarak da yapılabilir.
Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
100 Kasa Hesabı: Bu hesap, işletmelerin elinde bulundurduğu ulusal ve yabancı paraların TL karşılıklarının giriş ve çıkışlarının izlenmesi için kullandıkları hesaptır. Kasa hesabından çıkış olabilmesi için mutlaka kasada para bulunması gerekir. Kasada ne kadar nakit varsa en fazla o kadar nakit çıkışı olabilir.
Değerleme İşlemleri
Kasa mevcudu Vergi Usul Kanununun (VUK) 284'üncü maddesi uyarınca itibari değeri ile değerlenir. Örneğin dönem sonunda işletmenin kasasında 100.000 TL bulunuyorsa üzerinde yazılı değer olan 100.000 TL olarak değerlenecek ve şirket bilançosunda bu tutar yer alacaktır.
İşletmelerin, günlük olarak yapmış oldukları tahsilat ve ödemelerini, giriş ve çıkışlarını takip etmek için kullandıkları deftere Kasa Defteri denilir. Günlük kasa defterinin bir tarafında, bir önceki günden devredilen kasa mevcudu, o gün içinde tahsil edilen paralar ve günlük peşin satış tutarları gösterilir.
-2021 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının 5.455,00 TL, -2022 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının 7.249,00 TL, -2023 yılı için dernek kasasında bulundurulabilecek para miktarının ise 16.561,00 TL olduğu görülmektedir.
102 Bankalar Hesabı: Bu hesap, işletmelerin yurt içi ve yurt dışında banka ve benzeri finans kurumlarında açtırılan hesaplarına yatırılan ve hesaptan çekilen paraların izlendiği hesaptır.
Dönen varlıklar grubunda ve bilançonun aktifinde yer alan, 100 hesap kodu ile bulunan kasa hesabı, işletmenin elindeki ulusal ve yabancı paraların Türk lirası karşılığının takip edildiği hesaptır.
Bir şirketin sahip olduğu tüm varlıkların, çek, senet, nakit para, banka hesapları, stokların, müşterilerin, faturaların, alacak ve borçların, çalışanlarına ait maaş, yemek gibi personel masrafların her türlü verilerinin kayıt altına alınmasına ön muhasebe adı verilir.
Yevmiye defteri ciltli ya da yapraklı veya sürekli form şeklinde olabilir. Kullanılmadan önce notere tasdik ettirilmesi gerekir. Aksi halde tutulan defter kanunen geçerli sayılmaz. İşlemlerin defterlere günü gününe kaydedilmesi esas olmakla birlikte en geç 10 gün içinde deftere kayıt yapılmalıdır.
Ön muhasebede neler yapılır? Günlük kayıtların tutulması, faturalandırma, banka işlemlerinin izlenmesi, müşteri ve tedarikçi hesaplarının yönetimi, vergi hazırlığı ve finansal raporlama gibi görevler ön muhasebenin temel faaliyetlerini oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri