Zargana balığı İstanbul'da kofana-lüfer ve Ege ve Akdeniz'de akya ve
Denizin oldukça dingin, deyim yerindeyse çarşaf gibi olduğu saatler, zargana avı için oldukça uygundur. Yüzeye yakın yerlerde avlanmaları mümkün olduğundan denizin dalgalı olduğu saatler bu balık türünün avlanması için elverişli değildir.
Zargana balığını yemli veya ipekle sürtme yaparak yakalayabilirsiniz. Yemli avlarda sinek kanca kullanılır. Balığın kendisini ya da hamsiyi yem olarak kullanabilirsiniz. Sürtme yöntemi ile sahte yemler ya da ipek kullanabilirsiniz.
Tüm yıl boyunca İstavrit, Eylül-Kasım arası Lüfer yaz aylarında ise Zargana çıkar.
zargana deniz yüzeyine çok yakın yaşayan bir balık olduğu ve karanlık ortamda ışık karşısında aptallaşttığı için gece 100 metre açıkta ışıkla kepçeyle de rahatlıkla avlanabilir.
İlgili 33 soru bulundu
Canlı Yem Kullanarak;Gümüş(Aterina),Çaça,Papalin,Kraça balıkları ile Zargana avlamak mümkün iken,şerit şeklinde kesilmiş kuyruk altı yem,midye kenarları,sardalye bağırsağı,sülünez ile de avı mümkündür.
Işık Kullanımının Gece Balık Avcılığında Faydaları Nelerdir? Işık kullanılarak çinekop, hamsi, sardalya, istavrit, zarğana, kalamar, sübye, kolyoz, tirsi, istavrit türü balıklar ışığa çekilerek toplanır eğer amaç bu tür balıkları avlamak ise olta veya ağ gibi çeşitli malzemeler ile zevkli şekilde kolayca avlanabilir.
Endüstriyel avcılık yapan balıkçı gemileri için yeni balıkçılık av sezonu açılışı Akdeniz hariç tüm denizlerimizde 1 Eylül 2022 tarihinde, Akdeniz'de ise 15 Eylül 2022'de başlayacaktır. Kıyı balıkçılığı yapan küçük ölçekli balıkçılarımız bu yasaktan muaf olup, yılın 12 ayı avcılık yapmaya devam edebilecektir.
Ocak, Şubat, Mart: Kış aylarında hamsi, mezgit, barbunya, istavrit ve kefal balıkları tutulabilir. Nisan, Mayıs, Haziran: İlkbaharda çipura, levrek, tekir, sardalya ve torik gibi balıklar tutulabilir. Temmuz, Ağustos, Eylül: Yaz aylarında palamut, orkinos, çipura, levrek, torik ve lüfer gibi balıklar tutulabilir.
Gece avında rapala yerine canlı yem tercih edilmelidir.
Kıyıdan büyük balık spin at çek yöntemi ile tutulur. Başarılı balık avı için ayrıca kullanılan oltanın güçlü ve kamışın atış hızının kuvvetli olması gerekir. Balık en iyi neyle tutulur? Balık en iyi suni ve canlı yem ile tutulur.
Zargana avına yeni başlıyor iseniz zargana topu 30 gr olan ürünü tercih etmeniz gerekir. Eğer bu alanda ilerleme kaydetmişseniz zargana topu 60 gr olan ürün ile devam etmeniz önerilir.
En sevdikleri yemler, ilarya, sardalya, ispari, pisi, gelincik, dil balığı, yılan balığı yavrusu, aterina ve kraça gibi balıklar ile sübye, karides ve çağanozdur. Levreğin en fazla av verdiği saatler güneş çıkana kadar gün ağarırken ve güneş batışından hemen sonradır.
Öğlen avlayacağınız balıklar size fazla efor harcatabilir. Mevsimsel olarak balık avı için bir zaman verecek olursak eğer İlkbahar aylarında saat sabah 09:00 ile 13:00 arası uygun olacaktır. Yaz aylarında ise sabaha doğru 04:30 ile 09:00 arası sizin için en verimli geçen bir av olacaktır.
Zargana balığı, ülkemizde bulunan her denize rahatlıkla uyum sağlayabiliyor. Bu nedenle de bol miktarda bulunuyor. Zargana balığı, kemikli balıklara arasında yer alır ve daha çok Ege'de daha yaşar. Zargana balığının, Ilıman kıyı kesimlerde yaşamaları daha uygundur.
İç Sularımızda Balık Av Yasağı 1 Mart 2023 Tarihi İtibariyle Başladı
“Balık tutmak bazen nöbetten daha yorucu olabiliyor”
Balığın kıyıya yaklaştığı temmuz-ağustos aylarında kıyıdan 20-30 metre uzaklıklığa spin olta ile atış yapmanız yeterli olacaktır. Her iki olta avcılığında da her zaman bir gözünüz kamışın ucunda, balığın vuruşunu takip etmekte olmalıdır.
Balık avı için 3-5 m/s belki korunaklı yerlerde 4-6 m/s rüzgar şiddetinin üzeri artık sizi çok zorlayabilir. Tekne ile balık avı için en uygun rüzgar hafif bir esintinin olduğu zamanlardır.
Kıyı balıkçılığı yapanların mümkün oldukça uzun kamışları tercih etmeleri, balık tutma alanını genişleteceğinden daha verimli olur. Tekne balıkçılığı için ise kısa kamışlar daha uygundur. - Olta kamışının tasarımı kullanıcıların dikkat etmesi gereken önemli özellikler arasında yer alır.
Zargana tüm denizlerimizde bolca bulunmaktadır. Zargana balığı İstanbul'da kofana-lüfer ve Ege ve Akdeniz'de akya ve sinarit balıkları için ise başlıca yem olarak kullanılmaktadır. Zargana balığının avcılığı nisan, mayıs, haziran, temmuz, ağustos ve eylül ayına kadar devam etmektedir.
Temel kural küçük balıkları yakalamak için küçük kaşıklar büyük balıkları yakalamak için büyük kaşıklar tercih edilir. Balıklar çoğunlukla kendilerinden daha küçük olarak gördükleri avların peşine düşerler. Bu bir kural veya kanun değildir belli bir ölçüsü de yoktur.
Özellikle açık denizlerde, kıyısal bölgelerde ve kıyıya yakın sığ sularda yaşayan bu balık türleri, minnow (mankurt), pilker veya sert plastik yemlere ek olarak, maket ve jig yemleri ile de yakalanabilir. Tercih ettiğiniz bu yemlerle istavrit balığını kolaylıkla yakalayabilirsiniz.
Tavuk eti renk ve yapı olarak karidese çok benzediği için karidese gelen balıkların birçoğu tavuk eti ile de yakalanabilir. Çipura, karagöz, mercan, izmarit, kaya balığı, orfoz, trakonya, gümüş balığı gibi dip balıklarının çoğu tavuk etine gelir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri