Kasa fazlalığı tespit edildiğinde, fazlalık Tekdüzen Muhasebe Sistemi içerisinde “ 397 SAYIM VE TESELLÜM FAZLALARI ” hesabına alacak , “100 KASA” hesabına borç kaydedilerek kapatılır. Kasa fazlalığının nedeni tespit edilinceye kadar fark 397 Nolu hesapta tutulur.
1- Kasa,a Stok veya Duran Varlıklarda fazlalık meydana geldiğinde hangi hesapta fazlalık meydana gelmişse o hesabın borcuna karşılık 397 Sayım ve Tesellüm Fazlalıkları hesabının alacağına kayıt yapılır.
Böyle bir durumun varlığı da atıl nakdin kasada gösteril mesine rağmen şirkete ait paraların şirket kayıtla rı dışında değerlendirildiğinin bir işaretidir.
Kasa hesabı sürekli borç bakiyesi verir. Kasada para olmadığı durumlarda kasa bakiye vermeyecektir. Yani defteri kebirde kasa hesabının borçlu tarafının toplamı ile alacaklı tarafın toplamı birbirine eşit olacaktır.
100 Kasa Hesabı: Bu hesap, işletmelerin elinde bulundurduğu ulusal ve yabancı paraların TL karşılıklarının giriş ve çıkışlarının izlenmesi için kullandıkları hesaptır.
İlgili 38 soru bulundu
Alıcılar hesabı olarak adlandırılan 120 hesap, işletmenin faaliyet konusunu oluşturan mal ve hizmet satışlarından dolayı senetsiz alacakların ve finansal kiralamalardan doğan senetsiz alacakların takip edildiği hesaptır. İlgili hesaptaki alacakların vadesi 1 yıl kadardır.
Kasa hesabı işletmelerin nakit giriş ve çıkışlarının kaydedildiği hesap olarak bilançonun “1-Dönen Varlıklar” grubunda “100” hesap kodu ile yer alır. Hesabın özelliği aktif karakterli olmasıdır.
Bilançonun 1-Dönen Varlıklar grubunda olan ve kodu 100 olan kasa hesabı, aktif karakterlidir. Bu yüzden sürekli borç bakiyesi verir.
Bilindiği üzere, Tek Düzen Muhasebe Sistemine göre Kasa hesabı hiçbir zaman alacak bakiyesi vermemektedir.
102 bankalar hesabı, işletmenin bankaya yatırdığı paraların (mevduatın) izlenmesinde kullanılır. Bu hesabın bakiyesi (kalanı) işletmenin bankadaki ticari mevduatının genel durumunu gösterir. Değişik bankalarla olan mevduat ilişkileri ise yardımcı hesaplar aracılığıyla takip edilir.
Kasa hesabı doğrudan doğruya kasa ile ilgili ödeme ve tahsilatların kaydedildiği hesaptır. Kasaya giren paralar kasanın borcu, kasadan ödenen veya çıkan paralar da kasanın alacağı demektir. Buna göre hesabın borç ve alacak toplamları birbirine eşit olursa kasada mevcut olmadığı anlaşılır.
Ayrıca terse düşen bakiyelerde kapatılır; Örneğin alacak bakiyesi veren 120 hesaplar 340 hesaba be borç bakiyesi veren 320 hesaplar ise 159 nolu hesaba virmanlanır ve ertesi yıl açılış fişinden sonra tekrar eski hesaplarına kaydedilir.
2.Kasa Hesabının Değerlemesi
213 sayılı Vergi Usul Kanununun 284'üncü maddesi gereğince kasa mevcutları itibari değeri ile değerlenir. Vergi Usul Kanununun 266'ncı maddesinde itibari değer her nevi senetlerle esham ve tahvillerin üzerinde yazılı olan değer olarak tanımlanmıştır.
689 Hesap İşleyişi
Söz konusu giderlerin ortaya çıkması durumunda bu giderlerin, hesabın borcuna kaydedilmesi gerekir. Dönem sonunda ise söz konusu hesap 690 hesap yani dönem kar ya da zararı hesabına aktarılarak kapatılır.
Yapılan fiili sayım sonucunda meydana gelen stok fazlalıkları geçici olarak “397-Sayım ve Tesellüm Fazlaları” hesabına alınır. Daha sonra bu hesaptan “679-Diğer Olağandışı Gelir ve Karlar” hesabına devredilerek kapatılacaktır.
217 Seri nolu GVK Genel Tebliği ve 283 Seri nolu VUK Genel Tebliği uyarınca; kasadaki mevcut yabancı paralar efektif alış kuru ile; Yabancı para cinsinden her türlü alacak ve borçlar ile yurt içi veya yurt dışındaki banka hesaplarında yer alan yabancı paralar döviz alış kuru ile değerlenecektir.
Satıcı/Alıcı hesapların dönem sonlarında ters bakiye verip vermediği ters bakiyeli hesap kontrol raporu ile tespit edilir. 120/320 bilanço hesaplarının ters bakiye vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan ödeme yapılmasıdır.
Kasa hesabı, şirketlerin nakit giriş ve çıkışını kaydeden hesaptır. Bilançonun 1-Dönen Varlıklar grubundadır, hesap kodu ise 100'dür. Daima borç bakiyesi verir; bu aktif karakterli hesapların bir özelliğidir. Kasa hesabında hem TL hem de döviz cinsinden paranın takibi yapılabilir.
Kasa defteri, günlük gelir ve gider girişleri yapılarak tutulur. Bu noktada önemli olan herhangi bir kalemin atlanmaması için düzenli ve günlük olarak giriş yapılması gerektiğidir. Her gelir ve giderin tarihi atılarak kaydedilir ve böylece gerektiğinde geçmiş kayıtlara kolayca ulaşılır.
Satıcılar hesabının bazılarının borç bakiyesi vermesinin en önemli nedeni malı henüz teslim almadan parayı satıcı firmaya göndermemizden dolayıdır. Bu durumda yapılması gereken şey, 320 hesabın mizan dökümünden hareketle borç bakiyesi veren 320 hesapları tespit edip karşı taraftan fatura talep etmemiz olacaktır.
Kasada azalma söz konusu olduğunda hesap, yevmiye fişinde kasa hesabına alacak, diğer ilgili hesaplara ise borç kaydedilir. Nakit ödemesi olan bu kayıtlar için muhasebe programında seçilen fiş türü tediye fişidir.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
101 Alınan Çekler Hesabının İşleyişi: Alınan çeklerin üzerindeki yazılı değerleri ile borçlu tarafa kayıt edilir, bankadan tahsil veya ciro edildiğinde alacak tarafa kaydedilir. Hesap daima borç bakiyesi verir veya hiç bakiye vermez. Hiçbir şekilde alınan çekler hesabı alacak bakiyesi vermez.
Gider ve zarar hesapları alacak kalanı vermezler. Gelir ve Kar Hesapları; ilk kayıt alacak tarafından yapılır. Tahakkuk eden gelirlerdeki artışlar hesabın alacak tarafına kaydedilirken, azalışlar ilgili hesabın borç tarafında izlenir.
Genel Muhasebede kasa hesabını 100-KASA şeklinde gösteriyoruz. Aynı hesabın Banka Muhasebesindeki karşılığı 010-KASA' dır. Kasa hesabı her iki muhasebede de aktif hesaptır ve aktif hesap işleyişi aynıdır. Yani borç bakiyesi verir, bilançonun sol tarafında yer alır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri