Facebook'tan önce e-posta, mIRC ve ICQ vardı Günümüzde de Facebook ve Twitter'ın başı çektiği “sosyal medya buzdağının” suyun altındaki yüzde 80'lik görünmez kısmını, sohbet uygulamaları ve e-posta iletişimi oluşturuyor.
- 1997 yılında kişilere sunulan ilk sosyal medya platformu Sixdegrees, kişilere yeni bir kapı araladı. Bir web sitesi olan Sixdegrees üzerinden kişiler, arkadaşlarını ve aile üyelerini listeleyebiliyordu. Aynı zamanda kişisel profiller kurulabilen web sitesinde, ilan panoları ve okul bağlantıları gibi yer alıyordu.
2012 yılında,
Vine, video paylaşım platformu olarak Twitter tarafından tanıtıldı. Facebook, 1 Milyar kullanıcıyı gördü. Flört etme mecrası olarak kendini duyuran Tinder, yakınlarınızdaki insanlarla iletişime geçmenizi sağlıyor.
57,4 milyon kullanıcısı olan YouTube'u, 52,15 milyon kullanıcıya sahip olan Instagram izliyor. Facebook 34,4 milyon, TikTok 25,56 milyon, Messenger 16,8 milyon, LinkedIn 17,2 milyon, Twitter 16,1 milyon, Snapchat ise 12,9 milyon kullanıcıya sahip.
Adı geçen rapora göre Türkiye'deki internet kullanıcılarının en çok kullandıkları sosyal medya platformlarının sırasıyla; Youtube, Facebook, Whatshapp, Instagram olduğu görülmektedir (Doğanay, 2018).
İlgili 42 soru bulundu
En fazla aktif olarak en fazla Facebook kullanan ülke Hindistan oldu (329 Milyon). İkinci sırada ABD, üçüncü sırada ise Endonezya yer aldı. Türkiye ise 14. sırada.
Özellikle 18 yaş üstü gençlerin yüzde 95'inin sosyal ağlarda zaman harcadığını, 60 yaş üstü bireylerde de bu oranın yüksek olduğunu ifade eden Eraslan, "Türkiye'de 40 milyonu aşan kullanıcı sayısı ile Instagram ilk sırada yer alıyor, bunu WhatsApp, Twitter ve YouTube takip ediyor" diye konuştu.
İlk sosyal ağ örneği, Ward Christensen ve Randy Suess isimli iki arkadaşın 1978 yılında arkadaşları ile bilgi paylaşımında bulunmak, onlarla irtibatta kalmak için BBS isimli bir yazılımı hayata geçirmeleri ile ortaya çıkmıştır.
YouTube: Dünyanın en ünlü ve en çok tercih edilen video paylaşım sitesi olan YouTube, 3 eski Paypal çalışanı tarafından 2005 yılında kurulmuştur.
Bugün bilinen anlamıyla ilk sosyal ağ sitesi 1997'de kurulan SixDegrees.com sitesidir. SixDegrees.com kullanıcılarına profillerini oluşturma, arkadaşlarını listeleme ve 1998'den itibaren de bu liste içinde gezinme olanağı veren ilk site olmuştur.
Hayır, Whatsapp bir sosyal medya platformu değil. Zira Whatsapp daha ziyade haberleşmek, konuşmak için kullanılıyor ve telekomünikasyon amaçlarına hizmet ediyor. Bu yönüyle Facebook, Twitter veya Instagram gibi gönderilerin, belirsiz sayıdaki kişi için sosyal etkileşime açıldığı ve paylaşıma dönük bir uygulama değil.
Sosyal medya 1971'de gönderilen ilk elektronik posta ile başladı. 1980'de Usenet ardından 1991'de world wide web'in (www) ortaya çıktı. Bunlar sosyal web2in gelişimini hızlandırdı. 1994'te ortaya çıkan ilk blog gelişimi farklı bir noktaya taşıdı.
Dijital medyayı genel biçimde tanımlamak gerektiğinde “sosyal meydanında aracılığıyla bilgilere tek tıkla ulaşılabilen ve insanlar etkileşim kurulabilen bir yer” cümlesini kullanabiliriz. Peki, Dijital Medya Ne Zaman İcat Edildi? Dijital Medya kimse farkında olmadan 1971 yılında ortaya çıkmıştır.
1995'te eski sınıf arkadaşlarını bulmak üzerine kurulu Classmates.com'un ortaya çıkması insanlar arasındaki gerçek sosyal ilişkilerin dijital bir platform üzerinden yürütülebilmesinin mümkün olduğunu ortaya koydu.
1997 yılında kullanıcılara profil yaratma ve arkadaş listeleme imkanı tanıyan, 1998 yılının başında ise arkadaşlarının listelerini inceleme fırsatı sunan arkadaş odaklı sixdegrees.com sitesi ise sosyal ağların ilk örneği olarak ortaya çıkmıştır (Gönenli ve Hürmeriç, 2012: 218-219).
İlk internetin temelleri 1950'li yıllarda Amerika'da atılmaya başlandı. Daha sonra 60'lı ve 70'li yıllarda internet hızlı bir şekilde gelişmeye başlamıştır. Günümüzde ki halini alması 1989 yılında son buldu. İnternetin tam olarak icat edilmesi 1989 yılı olarak kabul edilmektedir.
Katılımcıların sosyal medyayı kullanmalarının ana nedenlerine baktığımızda; %24'ü boş zamanını değerlendirmek, %22'si eğlenmek, %18'i yeni şeyler öğrenmek, %14'ü ise tanıdıklarıyla iletişimde kalmak için sosyal medya kullandığını ifade etti.
Dünyanın en çok kullanılan çevrim içi mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp, aylık 2 milyar kullanıcıya sahip. WhatsApp'ın mesajlaşma dışında sesli ve görüntülü arama, durum paylaşma, grubu arama gibi özelliklerinin olması, uygulamanın daha esnek bir şekilde kullanılabilmesini sağlıyor.
Sosyal medya uygulamalarının kullanım oranları her geçen gün artış gösteriyor. Dünyada en çok kullanılan sosyal medya platformları arasında Facebook ilk sırada yer alırken Youtube, Whatsapp, Instagram, TikTok gibi platformların kullanım oranları da artış gösteriyor.
Şirketin sahibi Mark Zuckerberg, "İşler ne yazık ki beklediğimiz gibi gitmedi. Sadece online ticaret önceki trendlere dönmekle kalmadı, aynı zamanda makroekonomik gerileme, artan rekabet ve reklam kaybı gelirimizin beklediğimden çok daha düşük olmasına neden oldu.
Mark Elliot Zuckerberg (d. 14 Mayıs 1984, New York), Amerikalı bilgisayar programcısı, girişimci ve Meta'nın (eski ismi Facebook) kurucusudur. Time's tarafından 2010 yılın adamı seçildi.
Facebook'un şu anda 1 milyar 350 milyon kullanıcısı bulunmaktadır.
Yeni yasa, aylık kullanıcı sayısı, AB nüfusunun yüzde 10'undan, yani 45 milyondan fazla olan 19 internet kuruluşlarını kapsıyor. Yasa kapsamında önlem alma zorunluluğu bulunan sosyal medya platformları Facebook, TikTok, Twitter, YouTube, Instagram, LinkedIn, Pinterest ve Snapchat.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri