Kaşe kabanlar tüylendiğinde kolay bir şekilde temizlenebilen kumaşlardır. Tüylenen tüm kıyafetlerde olduğu gibi kabanlarda da akla ilk gelen yöntem jilet kullanımıdır ancak burada keskin bir jiletin kıyafete zarar verme ihtimali olduğunu da hatırlatmakta fayda var.
Bazı kaşe kaban modellerinin tüylenme ihtimali vardır. Bu durumda tüylü bölgelerin temizlenmesi gerekir. Tüy temizleme rulosu kullanımı tüylenen kaşe paltolar için en pratik temizleme tekniğidir. Rulonun yapışkan özelliği sayesinde montun tüylü bölgeleri rulonun içinde toplanacaktır.
Açıklama. Kaşe kumaş kışlık bir kumaştır. Tüylenme yapmaz tok bir duruşu vardır. Yünlü yapısından dolayı kış aylarında sıcak tutar.
KURUTMA MAKİNESİ
Tüy toplayan kıyafetlerinizi haftada bir kere kurutma makinesine atarak tamamen temizlemeniz mümkün. Makinenizin ön yüzeyinde bulunan filtreyi düzenli olarak temizlemeyi unutmayın.
Kaban seçimlerinizin ardından, kullanmaya başlamanızla birlikte tüylenme de gözlemlenebilmektedir. Kabanların tüylenmesi de lif-lif sürtünmesiyle doğrudan ilişkilendirilmektedir. Kaban üzerinde kullanılan liflerin uzunluğu, eğilmeye olan dayanımı da bu seçenekler içerisindedir.
İlgili 28 soru bulundu
Elde Yıkama
Sıcak su kullanımının tavsiye edilmediği bu yöntemde, yıkama şekliniz de oldukça önemlidir. Kaşe kabanınızı elde yıkarken elinize bir mikrofiber bez alarak silmek suretiyle işlem yapabilirsiniz. Yıkama esnasında kumaşa zarar vermeyecek bir deterjan seçerek gerekli hijyeni ve temizliği sağlamanız mümkündür.
Giysilerin üretiminde kullanılan doğal, suni ya da sentetik bütün lifler pamuklanma ve tüylenme eğilimi gösterirler. Kalın ve uzun liflerde bu eğilim daha azdır.
Çamaşır makinesine çeyrek su bardağı (60 mililitre) beyaz sirke ekle. Sirke kıyafetten tüyleri çıkarmaya yardımcı olur. Ayrıca tüylerin fazla yapışmasını önlemeye de yardımcı olur. Sirke çamaşırların kokusunun giderilmesine de yardımcı olur.
Günümüzde tüylerden kurtulmak adına en yaygın kullanılan yöntemler, ağda ve epilasyondur. Ağda, tüyleri yapışkan malzemelerle almayı hedeflerken epilasyon ise epilatör yardımıyla kökünden çekmeyi hedefler.
Giysilerde meydana gelen tüylenmenin sebebi ise sürtünmedir. Giysilerin çeşitli yüzeylerinin birbirine veya farklı yüzeylere sürtünmesi sonucunda dokulardaki iplikler tüylenmeye başlar. Ardından bu tüyler tiftiklenirler ve birbirlerine dolanarak boncuk şeklinde yumaklar oluştururlar.
Kaliteli bir kaşe kaban kumaşı yumuşak olmalıdır. Bu yüzden kaşe kabanınızın pamuklu olması gerekir. İçi astarlı kaşe kaban sizi kışın soğuk günlerinde korurken, terlemenize de engel olur. Kısacası kaşe kaban alırken kumaşın yumuşak olmasına ve kabanın içerisinde astar olmasına dikkat etmeniz gerekiyor.
Kumaşın kalitesi dokuması ile ilgilidir bu nedenle sık dokunan bu kumaş türü çok daha kaliteli bir yapıya sahip olur. Kolay kuruyan yapısıyla kış aylarında tercih edilir. Mont, etek, kaban ve ceket gibi birçok giyim ürününde kullanılır. Yağışlı havalarda su tutmayan yapısı ile ideal bir kullanım sunar.
Kaşe kumaş; mont, pardösü, etek, takım elbise, yelek, kaban, ceket ve manto gibi birçok giyim ürünlerinde kullanılmaktadır. Kaşe Kumaş Özellikleri Nelerdir? Kaşe kumaş kalın yapıda olan ve sıcak tutan bir kumaştır. Su tutmayan ve oldukça kolay kuruyan bir kumaştır.
Bu sorunu çözmek için özel ürünler ve aletler kullanmak mümkündür. Bu ürünler arasında tüy toplayıcı, tüy fırçaları ve yapışkanlı silgiler yer alır. Tüy toplayıcılar, kıyafetlerin yüzeyindeki tüyleri ve lifleri toplamak için kullanılan özel bir alettir.
Fakat bir kısım firmalar ürettikleri kabanların çamaşır makinesinde temizlenmesini de uygun görmüşlerdir. Bu kapsamda üretilen kabanların 30 derecede yıkanması tavsiye edilir. Daha yüksek sıcaklıklarda yıkama işleminin yapılması, kabanın kumaş yapısını bozabilir.
Suyun sıcaklığı montun deforme olmaması için oldukça önemlidir. Bu nedenle 30 derecede yıkanması önerilmektedir. Montun bakımı ve uzun ömürlü olması açısından sık sık mont yıkamamakta fayda vardır. Eğer leke oluşumu varsa yıkamadan sadece sıvı çamaşır deterjanı ya da sabun tozu kullanarak silmek yeterli olacaktır.
Uzayan tüylerin üzerine sürmek için ceviz kabuklarını küle dönüşene kadar yakın. Soğuyan küllere kremsi bir kıvam alacak şekilde su ekleyin. Kremsi kıvama gelen külleri 12 saat bekletin. İstenmeyen tüylere bu karışımı sürün ve 30 dakika bekleyin.
Merhabalar, çene altındaki kıllara lazer epilasyon yapılır. Lazer epilasyon, istenmeyen tüylerin bulunduğu tüm vücut bölgelerine (göz kapağı dışında) uygulanabilir. Buz Lazer etkili ve kalıcı sonuçlara sahip yenilikçi bir sistemdir. Patentli soğutma sistemi sayesinde ağrısız bir lazer epilasyona olanak tanır.
Son yıllarda daha popüler olmuş iki yöntemi kullanarak istenmeyen tüyleri kalıcı bir şekilde azaltabilirsiniz. Bunlar lazer epilasyon ve IPL'dir. Zaman zaman iki yöntem karıştırılsa da aslında farklı teknolojileri kullanırlar: IPL epilasyonun evde uygulanabilmesini sağlayan şey de bu beyaz ışıktır.
Hafif kaz tüyü montlarda kaliteyi üstün kılabilmek için su itici dikiş ipliği kullanılması gerekir. Tüylerin dışarı çıkışını önlemenin çok önemli olduğu su itici özellikli kaz tüyü montlarda, Coats Gral AW ve Epic AW dikiş iplikleri önerilir.
Sirke, kıyafetlerin tüylerden arınmasını sağlar. Bu yöntemin etkili olması için sirkeyi durulama aşamasında makineye eklemeniz gerekir. Tüy toplayıcı aparatlar da çamaşır makinesinde yıkadığınız kıyafetlerin üzerinde etkili olabilir. Bu malzemeler, makineye giysilerle birlikte atılır.
Çamaşırları makineye atarken makinenin içerisine 3-4 tane ıslak mendil koyup çalıştırın. Yoğun emici gücü sayesinde ıslak mendil kıyafetlerinize yapışabilecek bütün tüyleri toplayacak. Bir de ıslak mendilin dağılma riski var ki, bunu da ortadan kaldırmak için kaliteli ıslak mendil kullanmalısınız.
Doğal lif kaynağı olan kayın ağacından üretilen ipliklerle hazırlanan viskoz kumaş, son derece sağlıklı bir kumaş türüdür. Kumaşın yapısı hem rahat hem de sert olduğu için tüylenme ve kabarma yapmaz.
Düzgün bir kumaş yüzeyi elde etmek için, %100 yünlü kumaşlarda, iyi bir kesme işlemi yapılır. Yün/ polyester karışımı kumaşlarda ise, yakma (gaze) işlemi gereklidir ve tüylenmeyi önler.
Günümüzde en sağlıklı kumaş türü pamuklu kumaş olarak bilinmektedir. Keten, Pamuklu, İpek, Yünlü, Kaşmir, Angora, Akrilik, Lateks, Naylon, Polyester. Pamuklu kumaş, kumaş türleri arasında maksimum kullanılan maksimum kullanılandır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri