Şirket kaşelerinde bulunması gereken pek çok unsur vardır. İsim ve ünvan, sicil numarası, vergi dairesi ve numarası, işletme bilgileri, mail adresi ve varsa web sitesi bilgileri yer almalıdır.
Kaşelerde genellikle aşağıdaki bilgiler bulunur: şirket adı, kuruluş tarihi, adres, telefon numarası, web sitesi, vergi numarası veya ticaret sicil numarası gibi tanımlayıcı bilgiler. Bunlar, kaşenin hangi kuruluşa ait olduğunu belirlemek için önemlidir.
Kaşe yaptırmak için gerekli belgeler;
Kaşe yaptırmak için herhangi bir belgeye ihtiyaç yoktur, isteyen herkes kaşe yaptırabilir. Yaptırdığınız kaşe şirket kaşesi ise bilgilerin vergi levhası ile karşılaştırılması germektedir. Kaşede yanlış ve eksik bir bilgi olması sizlere sorun yaratabilir.
Şirket kaşesi örnekleri, temelde taşıdığı ana bilgilerin dışında eklenmek istenen bilgilere de açık olarak tasarlanır. Şirket kaşesinde olması gerekenler isim, soyisim, adres ve telefon bilgileri şeklinde sıralansa da vergi dairesi ve numarası, şirketin sicil numarası gibi bilgiler de kaşe üzerine eklenebilir.
Unvan kaşeleri siyah, lacivert, kırmızı ve yeşil istampalı şekilde hazırlanır. Siyah renkli kaşeler özellikle resmi dairelerde sıklıkla tercih edilir. Tek rengin yanı sıra birden fazla renge sahip olan kaşe çeşitleri de mevcuttur. Bir kaşe üzerinde en fazla 4 renk kullanılabilir.
İlgili 19 soru bulundu
Şirket kaşelerinde bulunması gereken pek çok unsur vardır. İsim ve ünvan, sicil numarası, vergi dairesi ve numarası, işletme bilgileri, mail adresi ve varsa web sitesi bilgileri yer almalıdır.
Firma adına kullanılan kaşelerde firmanın vergi numarası ve şirketin sicil numarasına yer verilmelidir. Kaşede işletmeye ait adres ve telefon bilgileri yer alabilir.
Yasal Düzenlemeler: Her ülkenin kendi yasal düzenlemeleri vardır ve bu düzenlemeler kaşe kullanımını ve imza gerekliliklerini belirler. Bazı ülkelerde, belirli belgelerin geçerli olması için hem imza hem de kaşe gereklidir. Ancak, bazı durumlarda imza veya kaşe tek başına yeterli olabilir.
Genelde Firma Adı, Şahıs ismi, Ünvan bilgilerini, Adres, Telefon varsa Vergi Dairesi, Vergi numarası şahıs şirketiyse T.C. Numarası içeren 6 satırlık yazılar için kullanılır.
Kaşe üzerinde kimin adına veya kimin unvanı için yaptırıldığı mutlaka belirtilmelidir. Bu bilgiler kaşenin görünen ve okunacak şekilde bulunması zorunludur. Şirketler için kullanılan unvanlar da bu kaşelere yer edinmelidir. Kaşe bir kişiden ziyade şirketi temsil eden bir obje olarak da karşımıza çıkabilir.
Firma türüne göre bu bilgiler küçük farklılıklar göstersede genel olarak yazılması gereken kaşe bilgileri şöyle olabilir: Şahıs Firması Kaşelerinde Olması Gereken Bilgiler: Firma Sahibinin Adı Soyadı, Firmanın Vergi Levhasında Yazılı Adresi, Bağlı Bulunduğu Vergi Dairesi ve Firma Sahibinin T.C.
Kaşenin kişi veya kurumlarca kullanılması, yasal sorumluluğu da beraberinde getirmektedir. Çünkü kaşe bir simgedir, o kurum veya kuruluşu simgeler ve temsil eder. Ve bu şekilde kabul edilir.
Kaşe mürekkebi kullananlar bu damgaların dolum işlemi de kolayca yapılabilir. Belirli bir süre içinde bol miktarda lazer kaşe mürekkebi tüketen firmalar, yüksek miktarlı alım yaparak ve kendi imkanları ile dolum gerçekleştirerek maliyeti düşürebilirler.
Firma veya kişilerin bir belgenin kime ait olduğunu, o belgenin onayladığını ve resmi olduğunu belirtmek ve göstermek için kullandığı araçlara kaşe denir. Standart kaşeler genellikle siyah-mavi renlik olarak tasarlanıp uygulanır.
Türkiye'de kaşe kullanımı, 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu (TTK) ve Türkiye Noterler Birliği'nin düzenlemelerine göre zorunlu tutulmuştur. Bu nedenle, tüm şirketlerin kaşe kullanması gerekmektedir. Kaşelerin basımı, şirketlerin ticaret sicil gazetelerinde yayınlanan bilgilerine göre yapılır.
Tescil edilen ticari işletmenin ismi ve unvanı, kaşenin içerisinde bir yerinde okunaklı bir şekilde yazılmak zorundadır. Bunun için ideal boy olan Imprint 8913 58x22mm kaşesi kullanılabilir. Kaşede bulunması gereken bilgilerden biri de sicil numarasıdır.
Şirket yetkilisinin adı soyadı imzası yeterlidir. Kaşe zorunluluğu yoktur.
Aslı Gibidir Kaşesi, belgenin nüshasını onaylayan kişi tarafından belgenin üzerine kaşelenir. Bu işlemi yapmak, kopyalanan belgenin orijinalin yerine geçmesini sağlar. Aslı Gibidir Kaşesini web sitemizden sipariş verebilir ve teslim alabilirsiniz. Aslı Gibidir Kaşesi genellikle kırmızı renkte tercih edilir.
Gerçek kişi tacirin ticaret unvanı kısaltılmadan yazılan ad ve soyadından meydana gelir. Ad ve Soyadına TTK. nın 46. maddesine uygun ekler yapılabilir. Unvanda; ortaklık bulunduğu izlenimini yaratacak çoğul ekler, başka kişilerin adları ve yabancı kelimeler kullanılmamalıdır.
Yargıtay'a göre şirket kaşesinin dışında atılan imza şirket yetkilisinin şahsen sorumluluğunu gerektirir. İki imza da şirket kaşesi üzerinde ise şahsen sorumluluk söz konusu olmaz. Şahsen sorumluluğun söz konusu olması için şirket kaşesinin dışında senet üzerinde açığa imza atılması gerekmektedir.
MADDE 16- İmza atamayanlar, imza yerine usulüne göre onaylanmış olması koşuluyla, parmak izi, el ile yapılmış bir işaret ya da mühür kullanabilirler. Kambiyo senetlerine ilişkin hükümler saklıdır.”
imzalarından olmadığı, imzaların kaşe imzalar olduğu . alınarak takibin iptaline karar verilmiştir. koşul olarak öngörülmemiştir. 818 Sayılı BK.
Yazılan, düzenlenen bir belgenin altına o belgenin kim tarafından hazırlandığını göstermek amacıyla kaşe basılır. Özellikle iş hayatında ıslak imza kullanmak yerine daha pratik olduğu için kaşe kullanılır.
mühür t.c. ibaresi ve bayrak içeren ve ilgili kurumun adını taşıyan yuvarlak, belgelere resmiyet kazandıran ıslak veya soğuk yani ezerek iz çıkarandır. kaşe ise kişi, kurum, şirket unvan ve adreslerini veya maktu ifadeleri tekrarlamak için kullanılan resmi değeri veya belgeyi resmileştirme özelliği olmayan şeydir.
Ortalama olarak mali mühür 15 gün içerisinde teslim edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri