Naat: Peygamberin övüldüğü kaside türüdür. Münacaat: Allah'a dua etmek, yalvarmak amacı ile yazılmış olan kaside türüdür. Hicviye: Dönemin yöneticilerinin eleştirildiği kaside türüdür. Medhiye: Dönemin ileri gelenlerinin övüldüğü kaside türleridir.
Kaside (Arapça: قصيدة), genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan bir şiir formudur. Ancak kaside biçiminin şiirin farklı konuları için de kullanıldığı vakidir. Kaside sanatı, öncelikli olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir.
Naat, hz. Peygamberi öven, ona olan sevgi ve aşkı dile getiren şiirlerdir. Divan şiirinde dini türler içerisinde yer alır. Divanlarda tevhit ve münacattan sonra yer alır.
Naat, terim anlamı itibariyle Hz. Muhammed'in vasıflarını överek anlatan manzum veya mensur eserlere denir. Naatlarda peygamberimize duyulan sevgi, çeşitli teşbih ve mecazlarla ifade edilir.
Özet: Kaside, Arapça "kasada" kökünden gelip, kelime anlamıyla "kastetmek, yönelmek, niyet etmek" demektir. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti musarra, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest, ikinci mısraları ilk beyitle aynı kafiyede olan ve baştan sona aruzun aynı kalıbıyla yazılan nazım şeklinin adidir.
İlgili 33 soru bulundu
KASİDE: *Divan edebiyatı (klasik edebiyat) nazım biçimidir. *Kasideler, birini övmek ve yermek amacıyla yazılan şiirlerdir. *Genellikle din ve devlet adamlarını övmek amacıyla yazılan uzun divan edebiyatı şiirleridir.
Kasîde: Kasîde, nazım şekli olarak gazelle aynı özelliklere sahiptir. Gazelden farkı beyit sayılarının fazlalığı ve şiirin belli bir amaçla yazılmış olmasıdır. Kasîdenin ilk beyti kafiyeli, sonraki beyitlerin ilk mısraları serbest ikinci mısraları ise ilk beyitle kafiyelidir.
Naat, İslam Peygamberi Muhammed'i övmek veya niteliklerini aktarmak amacıyla yazılan şiirdir. Kelime anlamı olarak "övmek, methetmek" gibi anlamlara gelir. Naatları yazan kişilere na't-gü, naatları dinsel törenlerde okuyan kişilere de na't-han denir. Arif Nihat Asya'nın "Naat" adlı şiiri bu türe bir örnektir.
Naat, terim olarak Hz. Muhammed'in vasıflarını överek anlatan manzum ve mensur eserlere denir. Divanlarda ya da mesnevilerde daha çok tevhit ve münacattan sonra gelen naatlarda peygambere duyulan sevgi çeşitli teşbih ve mecazlarla ele alınır.
Türk edebiyatında naat türündeki şiirlere ilk kez Yusuf Has Hâcib'in yazdığı Kutadgu Bilig'te, Ahmed Yesevî'nin yazdığı Dîvân-ı Hikmet'te ve Edip Ahmed Yüknekî'nin yazdığı Atabetü'l-Hakayık adlı eserlerinde rastlanır.
"Naat", Hz Muhammet'i övmek için yazılmış şiirlerdir. Arap, İran ve Türk edebiyatlarında sayısız Na't'lar vardır. Arif Nihat Asya'da bu geleneğe uygun bir eser bırakmıştır. İşte Arif Nihat Asya'nın Naat isimli şiirinin sözleri.
Şair Arif Nihat Asya'nın Hz. Peygamber (s.a.s.) Yazdığı Naat - YouTube.
Nazım şekilleri; Gazel, Rubai, Kaside, Tuyuğ, Mesnevi, Murabba, Kıt'a, Şarkı, Müstezat, Terkib-i Bent, Terci-i Bent, Musammat olmak üzere 12 (on iki) türe ayrılır.
Arapça "qasida" kelimesi, şiir türlerinden birini ifade eder. Anlamı: "Kaside," özellikle İslam kültüründe yaygın olarak kullanılan bir şiir türünü ifade eder. Kasideler genellikle övgü, methiyeler, sevgi ve özlem ifadelerini içeren, uzun ve lirik bir biçimde yazılan şiirlerdir.
Kaside, dini konu dışında genelde dönemin ileri gelen kişilerinden birisini veya bir devlet büyüğünü farklı sebeplerle övmek, yapılan övgünün karşılığı olarak ise memdûhtan câ'ize almak amacı ile yazılmış olan manzumelere denir.
Kasidede ilk beyte matla', son beyte makta' denir. Kasidenin içinde her iki mısraı kafiyeli başka beyit veya beyitler varsa tecdîd-i matla', birkaç matla' beyti taşıyan kaside de zü'l-metâli' (zâtü'l-metâli') adını alır.
Naat edebiyat teriminin kavramsal anlamı bir şeyin yüceltilmesi, övülmesi gibi özellikleri kapsar. Dolayısıyla naat denilince akla bir şeyin ya da şeylerin övülmesi, yüceltilmesi ya da vasıflandırma gelmelidir. Türk Edebiyatında naat edebiyat teriminin ne olduğu yine terim anlamıyla ilgilidir.
Divan edebiyatında ölen bir kimsenin yiğitliğini, cömertliğini iyiliğini, yaptıklarını övmek ve ölümünden duyulan acıyı dile getirmek için yazılan şiir türüne mersiye adı verilir. Mersiyeler genellikle mesnevi ve terkib-i bent nazım biçimlerinde yazılmıştır.
Na't: Mevlevihanelerde ayinden önce bir kişi tarafından okunan ve Hz. Muhammed ve Allah'ı öven Arapça, Farsça ve Türkçe sözlerden kurulu dini müzik formudur.
Na't, detaylı bir şekilde anlatma ve betimleme anlamına gelirken, naat bir kişiyi övmek için yazılmış manzum eserlerin ortak adıdır. 16. yüzyıldan itibaren sadece peygamber efendimize yazılan övgü şiirleri naat olarak nitelendirilmeye başlanmıştır.
Farsça methiyeler genel olarak Allah'a, Hz. Peygamber'e ve din büyüklerine, saray ve çevresindeki yöneticilere, ahlâkî ve dinî özelliklere sahip devlet adamlarına yazılmıştır.
Sözlükte “müjdelemek; güler yüzlü olmak, güler yüzle karşılamak” anlamlarına gelen beşr kökünden türetilmiş bir sıfat olup “müjdeleyen, güler yüzlü ve sevecen olan” demektir.
Gazelleri makamla okuyan kişilere "gazelhan", gazel yazan usta şairlere ise "gazelsera" adı verilir.
Kasidelerde genellikle medhiye bölümünden sonra şair bir fırsatını düşü- rüp, aynı vezin ve kafiyede bir gazel söyler. Buna tegazzül denir.
Gazel kelimesinin asıl anlamı; aşktan bahsetmek, kadınlarla âşıkane konuşmak, onlarla bu tarzda dostluk ve sohbette bulunmaktır. Edebiyat terimi olarak, ilk beyti kendi içinde, diğer beyitlerin ikinci mısraları ilk beyitle kâfiyeli olmak üzere genellikle beş ile dokuz beyit arasında yazılan nazım biçimidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri