Kalorifer peteklerinde bulunan alt vana, petekten çıkan suyu kontrol eder. Üst vana ise peteğe giren sıcak su vanasıdır.
Kombinin alt tarafında bulunan doldurma musluğu mavi ya da siyah renk üzerinden mandal veya silindir şekline sahiptir. Saat yönünün tersi yönünde belli bir oranda çevirmek suretiyle kombiye su basma işlemi yapılabilmektedir. Tam tersi istikamette çevirme işlemi gerçekleştirildiği vakit, bu bölüm daha fazla sıkılabilir.
Bu parça, genellikle sıcak su arızalarında sıkça kullanıcıların ve yetkili teknik personelin karşısına çıkan bir parça olarak bilinir. Üç Yollu Vana: Üç yollu vana, üzerinde pek çok farklı kombi iç parçasının da bulunduğu, kombide sıcak su ve kalorifer konumunu birbirinden ayrı tutan bir parçadır.
Yerden ısıtma sisteminde mantık çok basittir. Kolektörün kırmızı vanalarına bağlı olan borulardan sıcak su gönderilir, mavi olan vanalardan ise daire içinde dolaşarak soğuyan su gelir.
Genel olarak söyleyecek olursak, kombinin alt tarafına baktığımız zaman, mavi veya siyah bir plastik başlığı olan, dönebilen bir vana görürsünüz. İşte o vana, doldurma musluğu ya da doldurma vanası olarak tabir ettiğimiz parçadır. Bu musluk, saatin tersi yönde açılır, saat yönünde kapanır.
İlgili 34 soru bulundu
Kombi suyu boşaltılırken kombinin alt kısmında yer alan kombi tahliye vanası kullanılır.
Her petekte sıcak su girişi ve su çıkışı olacak şekilde iki vana olur. Bu vanalardan sıcak su girişi genellikle üstte yer alır. Kalorifer petek vanalarının ikisi de altta ise sağdaki sıcak su girişi, soldaki ise su çıkışıdır. Petek vana ayarı yapılırken su çıkış vanasının tam olarak açık konumda olması gerekir.
Sıcak su girişi olan vana genellikle radyatörün üst kısmında yer alır. Kalorifer peteğinin vanalarının her ikisi de alt kısımda yer alıyorsa sağdaki vana sıcak su girişi, soldaki vana ise su çıkışıdır. Reglaj ayarı için radyatörlerin vanaları ayarlanırken su çıkış vanasının tamamen açık olması gerekir.
Radyatör Sistemleri en az 70-80 °C sıcak su ile çalışırken yerden ısıtma sistemi 35-55°C mertebelerinde çalışır. Daha düşük sıcaklıklarda ısınma sağladığı için yerden ısıtma sistemleri daha enerji verimlidir.
Petek vanaları saat yönünün tersine doğru açılmaktadır. Herhangi bir peteğin vanasını kapatmadığınız takdirde diğer petekler de normal bir şekilde çalışmaya devam eder. Eğer ki kombiye yakın olan peteklerin vanalarını kısıp reglaj ayarını yaparsanız uzak olan petekler çok daha iyi ısınacaktır.
Doldurma musluğunu açık bırakmak hiçbir zaman hiçbir kombi arızası için çözüm yolu değildir. Doldurma musluğu kombiye suyun basılmasını sağlar ve açık kalırsa kombi tesisatındaki su giderek yükselir. 2.5 ya da 3 barı geçmesi halinde ise kombi emniyet ventilinden su akıtmaya başlar.
Her ikisinin de her zaman açık şekilde olması gerekir. Bunlar tesisat vanalarıdır. Vanalar kapalı olursa sıcak su alamazsınız, petekleriniz ısınmaz. Kombi kalorifer konumunda olmasa bile hem kalorifer hem de tesisat vanaları her daim açık olmalıdır.
Doğalgaz vanası doğalgaz sayacının ve genellikle kombinin yanında bulunmaktadır. Ocağınız da doğalgazlı ise ocağın yanında da gaz vanası bulunmaktadır. Doğalgaz vanası daireye gaz gelmesine yardımcı olan doğalgaz borusunun üzerinde yer alan bir vanadır.
Üç yollu vana, merkezi ısıtma sistemlerinde yönlendirme ve karıştırma vanası olarak kullanılır. Kazan, kombi veya boyler tesisatında sistemdeki akışkanın (suyun) sıcaklığını ayarlar. Karışım amacıyla kullanıldığında, iki farklı sıcaklıktaki devrelerden gelen su, vanada karışır ve karışım sıcaklığı ile vanadan çıkar.
Yalnızca ısıtma durumunda çalışmasını durdurmaz. Çünkü sular gitmesine rağmen tesisat içinde su bulunmaktadır. Fakat su kesintilerinde kombiler her zaman tesisat içinde bulunan su bitene kadar çalışır.
Güneş enerjisi olmayan evlerde kombiler sadece sıcak su konumunda yani yaz modunda kullanılmaya devam eder. Havalar ısınacağından kış mevsiminde elde ettiğimiz su sıcaklığı yazın bize çok sıcak geleceğinden, su sıcaklığını biraz daha düşürerek kullanabilirsiniz.
Yerden ısıtma sistemi sürekli çalıştırılan petekli sisteme göre biraz daha fazla yakıt tüketir. Hatlar uzun olduğu için devir daim esnasında su daha çok soğur ve tekrar ısınması gerektiğinde kombi daha fazla yakıt harcar buda daha fazla yakıt tüketimine neden olur. Mekânın ısı yalıtımı da bu konuda çok etkili olur.
Örnek vermek gerekirse; ısı pompası kullanılan 100 metrekare büyüklüğündeki bir evde radyatörle ısınılıyorsa 300 TL, yerden ısıtma yapılıyorsa 200 TL civarında aylık elektrik tüketimi gerçekleşir.
Petek sisteminin en yüksek sıcaklığı verebilmesi için kombinin 90 derecelere kadar ısınması gereklidir. Yerden ısıtma sistemleri ise en yüksek 55 derece sıcaklıkta çalışır. Yani yerden ısıtma sistemleri peteklerin harcadığından çok daha az güç ve enerji harcar.
Peteğin üst vanasından ayarlama yapacağımız için peteklerin alt vanaları sonuna kadar açık olmalıdır.
kendin yapabilirsin ama 2 tane anahtara ihtiyacın var birisi kurbağacık birisi İngiliz anahtarı dediğimiz çift maşalı tip alet. hem su saatini terazisinde tutmak için hemde boruları ve dişleri kastırıp çatlak oluşturmamak için, saat rekorundaki dişlerin boşluğunu elle aldıktan sonra iki anahtarı ters yönde çevirmen ...
Doğalgaz vanası boru ile paralel yani boru ile aynı hizada ise açık konumdadır. Vana üzerinde bulunan (A) açık (K) harfi ise kapalı demektir.
Not: Peteğin üst vanası ile reglaj ayarı gerçekleştirilir. Alt vanaya dokunmayınız. Reglaj ayarı sadece normal vanalarda yapılır. Termostatik vanalarda zaten ısı ayarı otomatik bir şekilde yapıldığından dolayı peteklerde reglaj ayarı bu tür vanalarda yapılmamaktadır.
Peteğin Altı Neden Isınmıyor? Kalorifer peteklerinden sadece bir tanesinin altı ısınmıyorsa, petekte hava olabilir. Bu durumda, peteğin havası alınmalıdır. Havası alındıktan sonra da peteğin yarısı ısınmıyorsa, petek içinde tortulaşma sonucu su döngüsü kısmen gerçekleşmiyordur.
Ancak tasarruf amaçlı tek bir odayı kullanmak, tek petek kullanmak kombiye zarar vermektedir. Bu düşünce ile en az 3 petek kullanacak şekilde geri kalan kullanılmayan odalardaki petek vanaları kapatılabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri