Peygambere övgü ve selam niteliğindeki kaside, Müslümanlar arasında en amansız hastalıklardan şifa bulmak isteyenlere tavsiye edilir ve okunur.
Kaside (Arapça: قصيدة), genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan bir şiir formudur. Ancak kaside biçiminin şiirin farklı konuları için de kullanıldığı vakidir. Kaside sanatı, öncelikli olarak Araplar tarafından geliştirilmiştir. Kaside, klasik Arap şiirinin en yüksek hali kabul edilmektedir.
Kaside (Özet) : Genellikle din ve devlet büyüklerini övmek amacıyla yazılan divan edebiyatı şiiridir. Kaside şairlerine kaside-gü (kaside söyleyen), kaside-sera ya da kaside-perdaz (kaside yazan) denir.
Kaside-i Bürde (Arapça: قصيدة البردة, "Bürde Kasidesi"), İslam peygamberi Muhammed'e ünlü Mısırlı sufi İmam Bûsirî tarafından yazılan övgü kasidesi. Asıl başlığı al-Kawākib ad-Durrīya fī Madḥ Khayr al-Barīya ("Mahlûkatın Efendisini Öven Semavî Işıklar") olan şiir, genelde Sünni İslam âleminde meşhurdur.
Peygamber için yazılan övgü şiiri. Klasik Arap, Fars ve Türk edebiyatlarında kişi ve topluluklarla çeşitli mekânların övülmesi maksadıyla yazılmış şiir.
İlgili 26 soru bulundu
Kaside, dini konu dışında genelde dönemin ileri gelen kişilerinden birisini veya bir devlet büyüğünü farklı sebeplerle övmek, yapılan övgünün karşılığı olarak ise memdûhtan câ'ize almak amacı ile yazılmış olan manzumelere denir.
Nef'î, (Osmanlı Türkçesi: نفعي), (d. 1572, Hasankale, Erzurum – ö. 27 Ocak 1635, İstanbul), 17. yüzyıl Türk şâirlerindendir. Kasidede gerçek bir varlık göstermiş ve gerek kendi zamanında, gerekse sonraki yüzyıllarda kaside yazan bütün şairlere etki eden şâir, edebiyatçı ve hiciv üstadı.
Şairini felç hastalığından kurtardığına inanılan ve bu nedenle hastalıkların iyileşmesi için okunan Kaside-i Bürde çok kıymetli bir naattır. Peygambere övgü ve selam niteliğindeki kaside, Müslümanlar arasında en amansız hastalıklardan şifa bulmak isteyenlere tavsiye edilir ve okunur.
Bedeninin felçli olan yerlerini mübarek eliyle sığadı. Uyanınca bedeni sağlamdı, hırka-i saadet de arkasındaydı. Bunun için, bu kasideye Kaside-i bürde denildi. Bürde, hırka, palto demektir.
Kasidenin sonunda şair övdüğü kişi için dua eder, mahlasını da çoğunlukla burada söyler. Bu bölüme de dua veya şerîta adı verilir. Iran Edebiyatında kasideler, redif veya kafiyelerine göre, nesîb bölümüne veya maksûd bölümüne göre isimlendirilmiştir.
Kasîde yazanlara kasîde-gû, kasîde-serâ veya kasîde-perdâz17; kasîde okuyanlara ise kasîdehân denir.
Divânların en başında bulunan kasidelerin ilk beytine matlâ'; son beytine ise makta'; en güzel beytine beytü'l-kasîd veya şah-beyt; şairin mahlasının geçtiği beyte ise taç-beyt denir.
Kaside, ilk olarak Arap edebiyatında ortaya çıkmış daha sonraysa İran edebiyatına ve İran edebiyatında gelişimini tamamladıktan sonra da Türk edebiyatına geçmiş bir nazım şeklidir.
Klasik Şark edebiyatlarında konusu Allah'a yakarış olan manzumelerle bunların bestelenmiş şekillerine verilen ad. Sözlükte “fısıldamak” anlamındaki necv kökünden türeyen münâcât “fısıldaşmak ve bir sırrı paylaşmak” demektir; genellikle “yalvarmak, yakarmak, dua ve tazarruda bulunmak” mânasında kullanılır.
Kaside ve gazelin ilk beytine, matla denmektedir. Matla kelimesi, doğmak anlamını taşıyor. Matla beyti, kendi arasında uyaklıdır.
Divan Edebiyatında 7777 gazeliyle en fazla gazel yazan Edirneli Nazmî'dir. 2779 gazel ile Kanunî Sultan Süleyman ikinci; 2197 gazel ile Halepli Edîb üçüncü, 1800 gazel ile Balıkesirli Zatî dördüncü olurken Gelibolulu Mustafa Âlî de 1549 gazeliyle beşinci sırayı elde eder.
Kaside-i Bürde, İmam Bûsîrî (Ö. 1297) tarafından Hz. Peygamber'i methetmek için yazılan 160-165 beyitlik bir kasidedir. Asıl adı el-Kevâkibü'd-dürriye fî medhi hayri'l-beriyye olan kaside asıl şöhretini giriş bölümünde anlatıldığı üzere sanat değerinden çok Hz. Peygamber ile ilgili bir olaydan almaktadır.
Ercüze, Hz. İmam-ı Ali (ra) tarafından Bahr-ı Recez vezni üzere yazılan ve istikbalden haber veren meşhur kasidenin adı. (Mecmuat-ül Ahzab'ın 582. sahifesinden 597. sahifesine kadar o Ercuzedir.)
Diğer Kasîde-i Bürde ise 13. yüzyılda Mısırlı şair ve mutasavvıf Muhammed b. Saîd el-Bûsîrî (ö. 695/1296) tarafından, yine Hz. Peygamber'e övgü mahiyetinde kaleme alınan 161 beyitlik bir manzumedir.
*Kaside en az 33, en çok 99 beyitten oluşur. Beyit sayısı 33'den az olan kasideler de vardır. *Kafiye şeması aa, ba, ca, da, ea şeklindedir. *Bu türün en meşhur ismi Nef'i dir.
Eski Türk edebiyatında bir nazım formu olan kasidenin kaynağı Arap kasi- desidir. başlatan XV. yüzyılın ikinci yarısında, Ahmed Paşa olarak kabul edilebilir. yetişen büyük şairler çok güzel kasideler yazmışlardır.
Kullandığı dil bakımından devrinin diğer şairleriyle aynı özelliği gösteren Nef'î, sebk-i Hindî şairlerinden sayılmamakla birlikte bu akımın dil ve üslûp anlayışına sahiptir.
İlk beyite "matla", matladan sonraki beyite "hüsn-i matla"; son beyite "makta", maktadan önceki beyite "hüsn-i makta" denir. En güzel beyite "beyt'ül gazel" ya da "şah beyit" denilir.
Klasik Türk edebiyatında şairlerin edebî bir eserde kendilerini övdüğü kısma “fahriye” adı verilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri