Steril ameliyathane koşullarında vericinin şartlarına uygun olarak genel veya spinal (belden uyuşturularak) anestezi altında kemik iliği alma iğneleri yardımı ile alıcıya yetecek miktarda kemik iliği toplanır. İşlem 1-2 saat kadar sürer.
Kemik iliği naklinin ortalama olarak 10. gününde vericinin hücreleri çoğalmaya başlamakta ve yatış süresi kemoterapi dahil olmak üzere yaklaşık 25-30 gün arasında olmaktadır.
Bu işlem 7 ila 10 gün arasında sürmektedir. Nakil Günü: Hazırlık rejimi bittikten bir ya da iki gün sonra nakil işlemi gerçekleştirilir. Kök hücreler daha önceden yerleştirilmiş kateter ya da yeni açılan bir damar yoluyla hastaya enjekte edilir.
Yapılan allojenik nakil sonrası kişide GVHH gelişme riski vardır. Nakilden sonra donörün kemik iliği, artık alıcının yeni bağışıklık sistemi hücrelerini üretmeye başlar. Oluşan bağışıklık sistemi hücreleri, alıcının doku ve organlarını yabancı olarak algılayıp doku ve organlara saldırabilir.
Kemik iliğinden kök hücre toplama işlemi, genel anestezi altında ve ameliyathane koşullarında yapılıyor. Bu yöntemi çok fazla kullanmıyoruz. Sanırım insanların da en çok çekindiği ya da acı çekeceğini düşündüğü işlem bu oluyor. Ama bu işlem anestezi altında yapıldığı için hasta hiçbir ağrı, acı hissetmiyor.
İlgili 15 soru bulundu
Hastalar genellikle nakilden sonraki ilk 3 ay önce haftada 2 gün, sonra haftada bir gün daha sonra da on beş günde bir izlenir. Sorun olmazsa altıncı aydan sonra kontroller ayda bir yapılır.
Kemik iliği naklinden 1 yıl sonra, lösemili çocuklar sağlıklarına kavuşmakta ve normal yaşantılarına dönebilmektedirler. Ülkemizde hasta başına ortalama 25.000 dolara malolan kemik iliği nakli, yurt dışında bir sağlık turizmi haline getirilmiş olup 100.000-250.000 dolar harcanmaktadır.
İlik nakli tutmazsa yeni bir donör bulmak gerekebilir.
Saç Dökülmesi
Nakil yapıldıktan sonra yaklaşık 3-4 haftada saçlarınız ve diğer tüylü bölgeler tekrar çıkmaya başlayacaktır.
Bugüne dek 2 bin 600 kadar hastaya uyumlu akraba dışı kemik iliği kök hücre sağlayan TÜRKÖK, nakil bekleyenlerin en büyük umudu. TÜRKÖK'ün çalışmalarını Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü Kan ve Kan Ürünleri Dairesi Başkanı Dr. Abdullah Öztürk TRT Haber'e anlattı.
Akraba Dışı Kemik İliği/Kök Hücre Vericisi Olmak İçin Şartlar Nelerdir? Ülkemizde TÜRKÖK 18 ile 50 yaş arasında, en az 50 kg ağırlığındaki her sağlıklı kişiyi kök hücre vericisi olarak kabul etmektedir.
18-55 yaş arasında sağlıklı olan tüm bireyler kök hücre nakli için gönüllü olabilirler. Bulaşıcı hastalık ya da daha önce onkolojik hastalık geçiren hastaların donör olması uygun değildir.
Kemik iliğinin çalışmadığı ya da yeterli miktarda sağlıklı kan hücresi üretemediği durumlarda, kemik iliği nakli gerekir.
Kan hücrelerinin büyük kısmı bazı kemiklerin içindeki boşluklarda bulunan ve süngerimsi bir yapıya sahip olan kemik iliği tarafından üretilir. Kemik iliği nakli bazı kan ve kemik hastalıkları ile bazı kanser türlerinin tedavisinde kullanılan bir yöntemdir. Bir insanın kan grubu kemik iliği nakli sonrası değişebilir.
Gönüllü Verici (Donör)
Tam uyumlu kardeş ideal vericidir. Ancak hastaların yalnızca yüzde 25 ila 35'inin HLA uyumlu bir kardeşi vardır. 10/10 uyumlu kardeş bulunamazsa 8/10 uyumlu kardeşten de nakil yapılabilir. Uyumlu akraba bulunamazsa ilik bankalarından tam uyumlu gönüllü donör aranır.
Kemik iliği Nakli SGK kapsamındaki hastalara ücretsiz yapılmaktadır.
Hodgkin lenfomalı hastalar, kanseri yendikten, kök hücre nakli olduktan sonra dahi gebe kalıp çocuk sahibi olabiliyorlar. Hatta birden fazla çocuk sahibi olabildiklerini de tespit ettik." ifadesini kullandı.
Kemik iliği nakli gibi tüm vücudun ışın aldığı durumlarda sperm üretimindeki bozulma daha şiddetli olur ve ancak %20'sinde yeniden sperm üretimi başlayabilir.
Amerika Birleşik Devletleri'nde kemik iliği nakli yapılan bir kişinin sadece kanında değil dudak ve yanak içinden alınan DNA örneklerinde kendisinin yanısıra donörün DNA'sı da tespit edildi.
Kemik iliği kanseri tek bir kanseri işaret etmemektedir. Akut lösemiler ve kronik lösemiler olmak iki ana başlık altında kemik iliği kanserleri değerlendirilebilir. Lösemilerin dışında Multipl Myelom da bir kemik iliği kanseridir.
Örneğin, infeksiyonlar önemli engeldir. Ayrıca, kök hücre naklinden sonra az da olsa hastalık tekrar edebilmektedir (nüks).
Nakil hastanın kendisinden alınan kemik iliği/kök hücrelerin kendisine verilmesi şeklinde yapılır ise otolog, başkasının kemik iliği/kök hücreleri alınarak hastaya verilir ise allojeneik nakil olarak isimlendirilir.
Kemik iliği biyopsisinin patoloji sonuçları genellikle 1 hafta – 10 gün içinde belli olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri