Bu durumda denilebilir ki, ağızda biriktirilerek yutulan tükürük mekruhtur fakat orucu bozmamaktadır, ancak ağızdan çıkan tükürük geri yutulursa bu durumda oruç bozulmaktadır.
Oruçluyken ağız içinde tükürük oluşabilir. Bu tükürükler ağız kuruluğunu önler ve vücut sisteminin bir parçasıdır. Oruçluyken tükürükleri yutuyorsanız ve aklınızda orucun bozulduğu endişesi varsa; rahat olabilirsiniz. Çünkü tükürük yutmak orucu bozmamaktadır.
TÜKÜRÜK YUTMAK ORUCU BOZAR MI? Oruçluylen, tükürük ağız sıvısı olduğu için mecburen yutulabiliyor fakat tükürük içerisinde balgamla karışık olma durumu ya da besin parçaları olduğu şüphesi varsa o halde tükürüğün yutulmaması gerekiyor. Ağız sıvısı dışında herhangi bir içerik barındıran tükürük, orucu bozuyor.
Ağzı çalkaladıktan sonra kalan yaşlığı yutmak, dudağını yalayıp üzerindeki tükürüğü yutmak orucu bozmaz.
Tükürük ağzın salgıladığı doğal bir durumdur. Bu yüzden oruçlu olunduğu zamanlarda kişilerin tükürüklerini yutması orucu bozmaz.
İlgili 44 soru bulundu
Ramazan ayında oruç tutmak isteyenler Google'da 'Osurmak orucu' bozar mı bozmaz mı sorusunun yanıtını merakla araştırıyor. İşte orucu bozan durumlar ve daha fazlası... Osurmak orucu bozmaz, sadece namaz abdestini bozar.
Küfür etmek dinimizce de hoş karşılanmayan bir eylemdir. Bu yüzden oruçluyken de küfür etmek orucu bozamasa da orucun sevabını azaltır.
Oruçluyken eşlerin birbirine sarılmasının ve öpmesinin orucu bozmadığı ifade edilmiştir. Ancak dudaktan öpüşmek orucu bozan davranışlar arasında yer almaktadır.
Bunlar: Yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmaktır. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- de, orucu bozan diğer şeyleri sünnetinde açıklamıştır.
Hariçten dudağınıza tuz sürüp sonra da onu yalasanız oruç bozulur. Ter ile tuzlanmış dudağı tabii olarak yalamak orucu bozmaz.
Bu durum tütün kökenli dumanlı maddeleri de kapsamaktadır şeklinde açıklanmıştır. Oruç halinde iken yasaklardan uzak durulmaması orucu bozar. Diyanet açıklamalarına göre sigara, nargile dumanı gibi tiryakilik nedeniyle kullanılan maddeler de orucu bozan hallerdendir.
Yemekten kalan o şeyi yutmadıkça onun orucuna bir zararı olmaz. Eğer oruçlu kimse, dişleri arasında kalan o şeyi bilerek yutarsa, onun orucunu bozar. Fakat bilmeden veya unutarak onu yutarsa, onun orucuna bir zararı olmaz.
Hanefi mezhebine göre " ağız dolusu bile olsa kendi isteği dışında kusmak, balgam ya da burun akıntısını yahut ağzı çalkaladıktan sonra kalan yaşlılığı tükürük ile yutmak orucu bozmamaktadır. " Dolayısı ile burun akıntısının yutulması orucu sakatlamamakta oruca herhangi bir zarar vermemektedir.
Dudaktan öpüşmenin şehvet içermesidir. Merğınânî, el-Hidâye, II, 256'da da belirtildiği gibi eğer eşler birbirini yanaktan öper ya da sarılır ise bu oruçlarını bozmaz. Ancak dudaktan öpüşme sırasında cinsel istek meydana gelebilir. Buna ek olarak boşalma da meydana geleceği için oruç bozulur.
Dokunmakla da bozulmaz. Yukarıda yazdığım diğer durumlar oluşursa bozulur. -Kadın ya da erkeğin eşinin ya da başka birinin avretini görmesi sebebiyle meni boşalması durumu oluşsa; a-Birisini kasıt etmeksizin görse ve bir an boş bulunup boşalsa ihtilam hükmündedir, orucu bozulmaz.
Bir kimsenin şehvetle öpüşürken eşinin tükrüğünü yutması orucu bozar ve kefaret gerekir.
Şehevî arzularına mağlup olanların bu irade eğitiminde başarısız oldukları ortaya çıkar. Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir.
Ağız ve burnundan su girip de sindirim organına ulaşmadıkça oruçlu kimsenin yıkanması, orucuna zarar vermez. Nitekim Hz. Âişe ve Ümmü Seleme, Hz. Peygamber'in (s.a.s.) Ramazan'da imsaktan sonra yıkandıklarını haber vermişlerdir (Buhârî, Savm, 25 [1930-1931]; Müslim, Sıyâm, 76 [1109]).
ELLE TATMİN BOZAR
Oruçlu iken elle tatmin olmak orucu bozar, kazayı gerektirir.
Ramazan ayında oruç tutarken orucu bozacak durumlar karşısında kişiler dikkatli olmalıdır. Bu kapsamda öpüşmek orucu bozar mı sorusunun cevabı evettir.
Ramazan'da oruçlu olduğunu bile bile cinsel ilişkide bulunmakla oruç bozulur, hem kaza ve hem de keffâret gerekir (Buhârî, Savm, 30). Eşlerin birbirlerini öpmeleri veya sarılmalarıyla oruçları bozulmaz.
Nikahsız el ele tutuşmak haramdır. Dudaktan yanaktan öpmek de günahtır. Zinaya girmez.
TIRNAK YEMEK ORUCU BOZAR MI? Diyanet'in fetvasında, “Oruçlu kimse tırnağını ve dudağından bir parça yutsa orucu bozulur. Ağzın içinde bir parça yutsa bozulmaz.
Diyanet tarafından yapılan açıklamalarda; ne kadar dikkat edilirse edilsin, çiğneme sırasında tat alma ya da yutma ihtimali olduğu nedeniyle sakız çiğnemek orucu bozar. Ancak kenger sakızı gibi katkısız sakızlar ve önceden çiğnenerek tatsız hale getirilen sakızların çiğnenmesi yutmamak koşuluyla orucu bozmamaktadır.
Bu konuda (21784) ve (20229) nolu soruların cevaplarına bakabilirsiniz. Müslümanın, özellikle de oruçlu kimsenin, haramların orucuna zarar vermemesi için yabancı kadınlara bakmaktan gözünü sakınması gerekir. Bu günaha düşenin ise, Allah Teâlâ'ya tevbe etmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri