Kadınlarda görülen kasık ağrısına en çok sebep olan neden, üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da kadınlarda kasık ağrısının sebepleri arasındadır.
Cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların çoğu kasık enfeksiyonuna neden olur. Bakteriyel vajinoz ile ilişkili organizmalar da kasık enfeksiyonunun önemli sebebidir. Tedavi edilmeyen klamidya enfeksiyonlarının yaklaşık %15'i kasık enfeksiyonuna ilerler. Bu oran gonokok enfeksiyonlarında daha yüksek olabilir.
Genital sistemin özellikle üst kısmını oluşturan organlarda meydana gelen enfeksiyonlar akut kasık ağrılarına sebep olabilmektedir.
Kasık mantarları dermatoloji hekiminin çok sık karşılaştığı, değişik renkli lekeler, kepeklenme ve sulantı gibi farklı deri belirtileri ve seyir tarzları olan, bulaşıcı hastalıklardır. Genellikle kaşıntıyla birlikte seyretmesi hastayı huzursuz etmekte, günlük yaşantısını ve cinsel hayatını olumsuz yönde etkilemektedir.
Kas gerginliği, kasık ağrısının en yaygın nedenlerinden biridir. Diğer yaygın nedenler arasında kırıklar, kıkırdakta yırtıklar ve artrit bulunur. Fıtıklar, böbrek taşları ve kemik rahatsızlıkları da bu tür ağrılara neden olabilir.
İlgili 18 soru bulundu
Kasık ağrısı birçok farklı nedenle ortaya çıkabilir. Bunlar arasında kasık bölgesinde bir yaralanma, kasık bölgesinde bir enfeksiyon, karın bölgesinde bir sağlık problemi veya ciddi bir sağlık sorunu olabilir. Eğer kasık ağrınız sürekli veya şiddetli ise, bir doktora başvurmanızı öneririm.
Kasık ağrısının birçok nedeni olabilmekle beraber sıklıkla rahim ve yumurtalık kaynaklı olmaktadır. Kadınlarda kasık ağrıları ani başlayan şiddetli ağrılar olabilirken, bazı durumlarda bu ağrılar uzun süreli belirli aralıklarla ortaya çıkabilen kronik ağrılar olabilmektedir.
Karnın alt bölgesi ve kasıklarda ağrı rahim iltihabı belirtisi olabilir. Ağrı bazen hafif bazen şiddetli yaşanabilmektedir. Kötü kokulu vajinal akıntı rahim iltihabı belirtileri arasındadır.
Vajinal akıntı, vajinal kaşıntı veya hassasiyet, vajinada ağrı, cinsel birleşme esnasında ağrı, idrar yaparken yanma veya rahatsızlık hissi, vajina ve genital bölgede kızarıklık, şişlik bu belirtilerdendir.
Yumurtalık iltihabının tipik bir semptomu, alt karın bölgesindeki hafif ila şiddetli ağrılardır. Bazı durumlarda cinsel ilişki sırasında ağrı, kanama, idrar yaparken ağrı, sarımsı kokulu akıntı veya uzamış adet kanaması ile bağlı olabilir. Genel de belirtiler bazen yüksek sıcaklık, ateş, bulantı ve kusmadır.
Enfeksiyonlar, spiral kullanımı, polip hastalığı, kistler, aktif mesane, fıtık, kabızlık, dış gebelik, düşük ya da depresyon gibi çok sayıda nedeni olabilir.
Lenf Bezlerinde Şişlik
Lenf bezleri boyun, soluk borusu, koltuk altı, karın içi ve kasık gibi birçok yerde vardır. Kasık bölgesindekiler inguinal lenf bezleri olarak adlandırılır. Lenf bezleri sıklıkla bağlı olduğu çevre dokudaki enfeksiyonlar sonucu şişer ve büyür. Hassas, ağrılı ve şişmiş bir hale gelir.
Enfeksiyona neden olan bakterilerin yok edilmesinde antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik tedavisinin yanıt vermediği bazı durumlarda yakma, dondurma ve lazer tedavisi de uygulanabilmektedir.Tedavi sürdüğü müddetçe cinsel ilişkiye ara verilmesi önerilir.
Belirtileri, vajinal enfeksiyon 'lara benzer şekilde anormal akıntılar ile kaşıntı, kasık ve bel ağrıları olabilmektedir.
Erkeklerde olduğu gibi kadınlarda da kasık fıtığı, idrar yolu enfeksiyonu ve bu bölgenin duyusundan sorumlu sinirlerin etkilenmesine neden olan durumlar kasık ağrısı ile sonuçlanabilir.
Rahim enfeksiyonu semptomları kadından kadına değişiklik gösterebilir. Ancak, genellikle aşağıdaki belirtiler ön plandadır: Karın ağrısı ve kramp: Alt karın bölgesinde ağrı ve kramp, uterin enfeksiyonun en yaygın semptomlarıdır. Bu ağrılar, adet dönemi sırasındaki ağrılara benzerlik gösterebilir.
Kadınlarda görülen kasık ağrısının en yaygın nedeni üreme sistemine ilişkin yumurtlama gibi olağan bir durum olabilir. Yumurtalık kisti, vajinal enfeksiyon, idrar yolu enfeksiyonu gibi hastalıklar da bu ağrının sebepleri arasındadır.
Vajinal enfeksiyonlar hastada yoğun akıntı, kaşıntı, kötü koku, ağrılı cinsel ilişki ve idrar yaparken yanma gibi şikâyetlerle kendini belli eder. Tedavinin ise enfeksiyonu ortaya çıkaran etkene bağlı olarak planlanması gerekir. Enfeksiyonun tipini ortaya çıkan şikayetlere bakarak anlamak mümkün olur.
Enfeksiyonun teşhis edilmesi fiziki muayene, laboratuvar testleri, görüntüleme testleri ve biyopsi ile olur. Laboratuvar testleri; genellikle beyin omurilik sıvı örneği, idrar, boğaz, dışkı, burun, balgam örneğidir. Emar, röntgen ve bilgisayarlı tomografi ise kullanılan görüntüleme yöntemleridir.
Genital bölge, karın ve kasık bölgesinde; sancı, ağrı, yanma, akıntı, kötü koku ve kaşıntı gibi belirtilerle kadınlarda sık sık görülen rahim ağzı enfeksiyonu, kadınların korkulu rüyası diyebiliriz.
Ciddi olduğunda, PID ateş, titreme, şiddetli alt karın ya da pelvik ağrıya (özellikle pelvik muayene sırasında) ve bağırsak rahatsızlığına neden olabilir. Rahim iltihabı tedavi edilmez ise kısırlık gibi ciddi sorunlara yol açabilir.
Kasık ağrısı yaşayan kişiler hastanelerin Genel Cerrahi Bölümüne başvurur. Genelde burada yapılacak olan teşhis ile birlikte tedavi ele alınır. Ancak farklı sorunlara bağlı olarak bu konuda üroloji devreye girebilir. Genel Cerrahi bölümü üzerinden üroloji bölümüne sevk yapılır.
Ayrıca, üreme çağındaki kadınlarda, genç ya da menopoza girmiş kadınlara göre, kasık ağrılarına daha sık rastlanır. KASIKTA AĞRI İÇİN HANGİ BÖLÜME/DOKTORA GİDİLİR? Kasıkta ağrı için hastanelerin Genel Cerrahi polikliniklerine başvurmak gerekir.
Vajina kaslarının kasılması ağrıya neden olabilir. Fiziksel nedenler arasında vajina girişindeki enfeksiyon, mantar ağrı nedenidir. Rahim ağzı yaraları , vajinitler, endometrit, pelvik enflamatuar hastalıklar ilişki sonrası ağrı nedenidir. İlişki sırasında vajinanın kuru olması kasık ağrısı nedenidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri