Kasık, karın ve uyluk arasındaki bölgeyi ifade eder. Karnın bitiminden başlayan kasık bölgesi bacakların başladığı kısım ile sonlanır. Bacak kasık ağrısı, bu bölgede oluşan en sık şikayetler arasında yer alır.
Kasık, insan anatomisi'nde kasık kemiği'nin herhangi bir tarafında bulunan, batın ve uyluk/but arasındaki birleşme yeri.
Kasık ağrısı, travma veya yaralanma, tümörler, enfeksiyonlar, fıtıklar nedeniyle ortaya çıkabildiği gibi, kasık dışındaki bölgelerden de kaynaklanabilir. Örneğin, bacaktaki kasların veya tendonların yaralanması kasık bölgesinde hissedilen bir ağrıya neden olabilir.
Kasık bölgesi kısaca göbek bölgesinin alt tarafındaki karın bölgesidir. bu alanda kadınlarda rahim, yumurtalık,tüpler, idrar torbası ve bağırsaklar bulunmaktadır. Bu organlarda ki enfeksiyonlar, kitleler hafif veya şiddetli kasık ağrılarına neden olmaktadır.
Hamilelikte kasık ağrısı, kasık bölgesinde hissedilir. Bu bölge, bel ve kalçalar arasındaki bölgedir ve ağrı genellikle sol veya sağ kasıkta hissedilir. Ağrı şiddeti kişiden kişiye değişebilir ve hafif bir ağrıdan şiddetli bir ağrıya kadar değişebilir.
İlgili 18 soru bulundu
Alt karın bölgesinde hafif kramp benzeri ağrılar, Yerleşme Kanamasının Süresi: Bu süre kadından kadına değişebilir. Genellikle 1 ila 3 gün arasında süren bir yerleşme kanaması meydana gelir, ancak bazı durumlarda süresi daha kısa veya daha uzun olabilir. Kanama genellikle adet döneminden daha hafif ve daha kısa sürer.
Kasık ağrıları gebelikle birlikte başlayabilir. Hamileliğin 6 ila 8.haftası arasında başlayan ağrılar anne adaylarının aklına hamilelikte kasık ağrısı normal mi sorusunu getirir. Zaten yaşadıkları her değişiklikte endişeye kapılan anneler için bu süreç oldukça endişe verici olabilir.
Kasık, karın ve uyluk arasındaki bölgeyi ifade eder. Karnın bitiminden başlayan kasık bölgesi bacakların başladığı kısım ile sonlanır. Bacak kasık ağrısı, bu bölgede oluşan en sık şikayetler arasında yer alır.
Evet; kasık ağrısı, ilk ortaya çıkan hamilelik belirtilerinden biridir ve gebeliğin erken safhasında yaygın olarak gözlemlenir. Bu durum normal ve geçicidir, herhangi bir soruna işaret etmez. Fakat şiddetli veya sık aralıklarla tekrarlayan kasık ağrısı varlığında bir uzmana başvurmak gerekir.
Adet ağrıları genellikle kasık ve bel çevresine hissedilir. Bu ağrılar her kadında farklı şiddette hissedilebilir. Özellikle adet kanamasının ilk başladığı yıllarda daha yaygın görülür. Her ne kadar kasık ve bel ağrısı hamilelik belirtisi olarak ta görülse, bu adet kanaması nedeniyle de ortaya çıkabilir.
Karnın alt kısmında ağrının en muhtemel sebeplerinden biri sindirim sistemi sorunlarıdır. Bu sorunlar arasında irritabl bağırsak sendromu (IBS), gastroenterit, ülseratif kolit veya Crohn hastalığı gibi durumlar yer alabilir. Bu sorunlar, sindirim sisteminin düzgün çalışmaması sonucu ağrıya neden olabilir.
Böbrek taşları, idrar yolu enfeksiyonu, kasık bölgesine alınan darbe, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, lenf bezi iltihaplanması, hamilelik, böbrek taşı, miyom, endometrit ve endometriosis gibi hastalıklarda kadınlarda görülen sol kasık ağrısının nedenleri arasındadır.
Vajina kaslarının kasılması ağrıya neden olabilir. Fiziksel nedenler arasında vajina girişindeki enfeksiyon, mantar ağrı nedenidir. Rahim ağzı yaraları , vajinitler, endometrit, pelvik enflamatuar hastalıklar ilişki sonrası ağrı nedenidir. İlişki sırasında vajinanın kuru olması kasık ağrısı nedenidir.
“Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız genel cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.
İLTİHAPLI / ENFEKTE TER BEZLERİ ( HİDRADENİT )
Hidradenit, koltuk altı, kasık, kalça ve göğüslerin altındaki kıl kökleri ve yakındaki ter bezlerinin enfeksiyon ve iltihaplanması sonucunda ortaya çıkar.
Regl başlamasına yakın ve adetliyken kasık ağrısı hissetmek normal olduğu gibi, adet döneminin ardından da zaman zaman kasık ağrısı yaşamak doğal kabul edilir. Bu durumun temel sebebi yumurtlama döngüsünün başlamasıdır.
Adet gecikmesi, halsizlik, uyku hali, memelerde hassasiyet ve şişkinlik, sık idrara çıkma, bel ve kasık ağrıları, kokulara karşı hassasiyet, mide bulantısı hamileliğin erken döneminde görülebilecek belirtileri olarak gösteriliyor. Hamilelik belirtileri genellikle gebeliğin ilk 1-2 haftasında başlayabilir.
Yine gebeliğin erken dönemlerinde özellikle 4 ve 5. haftalarda embriyonun rahme yerleşmesine bağlı, şiddetli olmayan, genellikle batma tarzında hafif kasık ağrıları olabilir. Bu ağrılar çoğunlukla istirahatle geçer.
Hamileliğin ilk haftasında ağrı gibi belirtiler genellikle belirgin değildir. Döllenmiş yumurta rahime yerleşirken veya gebelik hormonları yükselirken bazı kadınlar hafif karın ağrıları veya kasık ağrıları yaşayabilirler, ancak bu ağrılar tipik olarak hafif ve kısa süreli olur.
Pelvik bölge göbek altında karnın en alt bölümüdür. Bu bölgeden kaynaklanan ağrıya pelvik ağrı denir. Pelvik bölgede yumurtalıklar, rahim, vajina, anüs, kalın bağırsakların alt kısımları, mesane ve alt idrar yolları bulunur. Bu organların hastalıkları sıklıkla pelvik ağrıya neden olur.
Kasık fıtıklarının %2-3 oranı kadınlarda görülür. Kasık bölgesinde oluşan fıtıklardan femoral fıtıklar ise kadınlarda daha çok görülmektedir. Kadınlarda kasık fıtıkları ıkınma, öksürme, ağır kaldırma ve kasık bölgesini zorlayıcı spor aktiviteleri sonucunda oluşur.
Kasık Fıtığı Sağda Mı Solda Mı Olur? Her iki tarafta da kasık fıtığı olur, bazen aynı anda sağda ve solda yani bilateral herni gelişebilir.
Rahmin yapısının değişmesi, döllenmiş yumurtanın rahme yerleşmesi, kabızlık ve gaz sorunları nedeniyle kramp şeklinde ağrılar ortaya çıkabilir. Ağrılar adet krampları gibi saplanan bir ağrı şeklinde hissedilebilir. Ağrıların hafif olması ve bir süre sonra geçmesi normaldir.
Bu genelde hamileliğin en erken belirtilerinden biri olarak gösterilir. Hamilelik belirtilerinin başladığı gebeliğin ilk 1-2 haftası olarak bilinen dönem, aslında döllenme süreci de dikkate alındığında hamileliğin 4-6. haftalarına denk gelmektedir.
Alt karın, orta karın, üst karın ve mideye yakın böylede ağrı hissedilebilir. Özellikle gebelikte yaygın olarak gözlenen reflü, göğüs ağrısı ile de karışabilir ve akut karın gibi bulgu da verebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri