Ameliyat için; tümüyle uyutma - (narkoz - genel anestezi), belden iğne yapılarak belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) veya doğrudan ameliyat bölgesine iğne yapılarak o bölgeyi uyuşturma (lokal anestezi) yöntemleri kullanılabilir.
Kasık fıtıklarınının açık onarımında, tüm dünyada günümüzde altın standart olarak kabul edilmiş ve tıp dünyasında LICHTENSTEIN adı verilen ameliyat tekniği uygulanmaktadır. Bu teknik ile açık olarak gerçekleştirilecek ameliyatların çoğunun lokal anestezi altında gerçekleştirmek mümkündür.
Mesela kasık fıtığı için tüm anestezi türleri uygundur. Günümüzde genel anestezi en sık kullanılan yöntemdir; ayrıca bu yöntem laparoskopik onarımlar için tek seçenektir.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Fıtık ameliyatından sonra hangi komplikasyonlar (sorunlar) olabilir? Yara yerinde iltihap; kapalı ameliyatlarda daha az oranda karşılaşılmaktadır. Ameliyat sonrası bazen idrar yapmada zorluk oluşabilir ve idrar sondası takılması gerekebilir ama genellikle sorunsuz çözülür.
Ameliyat sonrası bir hafta kadar iş ortamından uzak kalınması ve istirahat edilmesi önerilir. Olağan gündelik fizik aktiviteleri yapmaya engel yoktur. İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kasık fıtığı ameliyatı genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilmektedir. Tek taraflı kasık fıtığı ameliyatı yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Ancak hastanın ameliyathaneye girmesi, anesteziden uyanması gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Ameliyat için; tümüyle uyutma - (narkoz - genel anestezi), belden iğne yapılarak belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) veya doğrudan ameliyat bölgesine iğne yapılarak o bölgeyi uyuşturma (lokal anestezi) yöntemleri kullanılabilir.
Lokal anestezi ve bölgesel anestezi benzerlikleri bulunmakla birlikte farklı işlemlerdir. Lokal anestezide, işlem uygulanacak olan sınırlı alan uyuşturulurken, bölgesel anestezide uyuşturma işlemi daha geniş bir alana yapılır.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
Dr. Şükrü Salih Toprak, hastanın narkoz alma korkusu dolayı uyutmadan ameliyatı yapma kararı aldıklarını söyledi. Hastanın boyun bölgesinden sinirlere müdehale edip uyuşturarak ve belden lokal anestezi uygulayarak laparoskopik cerrahi yöntemiyle ameliyatı yaptıklarını belirten Op. Dr.
Kasık fıtığının bağırsaklardaki kan akışını azalttığını belirten uzman hekimler tedavisi yapılmayan fıtıkların bağırsakların kaybına kadar giden ciddi sorunlara yol açtığını belirtmektedirler. Buna ek olarak fıtığın çıktığı bölge büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum da tedavi sürecinin uzamasına neden olur.
İlaçların istenmeyen etkileri (uyku hali, bulantı-kusma, tansiyon düşmesi vs) sık görülmemekle beraber beklenen etkilerdir. 24 saat içinde tüm anestezi ilaçları vücudunuzdan atılır ve yapılan çalışmalarda vücudunuzda kalıcı hasar bırakacak hiçbir etkileri tespit edilmemiştir.
Toplumumuzdaki erkeklerin en sık karşılaştıkları sağlık sorunlarının başında gelen kasık fıtığının tedavi edilmediğinde hayati tehlikeye yol açtığını biliyor muydunuz? Her ne kadar zararsız olarak görsek de kasık fıtıkları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor.
Ağrıya neden oluyor
Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler. Örneğin her iki cinsiyette de cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Ayrıca oluşan şişlik kişileri estetik yönden rahatsız ederek özgüven eksikliği oluşturabilir. Bu faktörlerin etkisiyle de zamanla cinsel isteksizlik sorunu başlayabilir.
Kasık fıtığı, tanı konulduğunda ameliyat edilmelidir. Tedavi için beklenmesi gereken bir yaş sınırı yoktur. Operasyona engel bir durum yoksa uygun zamanda yapılmalıdır.
Ağrılar ortalama 6 haftada geçmeye başlar. Yüzde 90 oranında azalma görülür ama yine de tam olarak geçmeyebilir. Çünkü çok ciddi bir ameliyattır ve derin bir operasyon sonucunda yapılır. Bu sebeple hastaların çoğunda ağrı belirtileri de 6 ay kadar sürebilir.
Kasık ve göbek fıtığı ameliyatlarından sonra fıtığın tekrarlama yani nüks etme oranı genel olarak %10'un altında değildir. Yani her 10 ameliyattan en az 1'i bu anlamda başarısız sonuçlanmaktadır.
Kasık bölgesinde 6-7 cm bir kesi yapılarak, karın duvarının direncini sağlayan derin zarsı katmanlara kadar ilerlenir. Gevşek veya yırtılmış zarlar onarılır. Eni yaklaşık 10-12 cm, boyu yaklaşık 6-7 cm olan tül perde yapısına benzer bir yama (prolen mesh) zayıf alanı takviye edecek şekilde dikilerek tespit edilir.
Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında iyileşme süreci de yaklaşık olarak 6 ila 10 hafta aralığında değişmektedir.
Kasık fıtığı ameliyattan sonraki ilk 2 gün yara kapalı tutulur. Enfeksiyon nadirdir.Yarada kızarıklık, akıntı vb. bir sorun olursa doktora başvurulmalıdır. Üçüncü günden itibaren PANSUMAN kaldırılıp atılarak yara açık bırakılabilir. BANYO yapılabilir.
Üç-dört saat sonra ayağa kalkmak yürümek mümkün hale gelir. Spinal anesteziye bağlı olarak, özellikle genç erkek hastaların bir kısmında bir seferliğe mahsus olarak idrara çıkma zorluğu (idrar retansiyonu) yaşanabilir. Sadece ameliyat olunan günün gecesi hastanede kalınması yeterlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri