Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kasık fıtığının bağırsaklardaki kan akışını azalttığını belirten uzman hekimler tedavisi yapılmayan fıtıkların bağırsakların kaybına kadar giden ciddi sorunlara yol açtığını belirtmektedirler. Buna ek olarak fıtığın çıktığı bölge büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum da tedavi sürecinin uzamasına neden olur.
Kasık fıtığı, tanı konulduğunda ameliyat edilmelidir. Tedavi için beklenmesi gereken bir yaş sınırı yoktur. Operasyona engel bir durum yoksa uygun zamanda yapılmalıdır.
Kasık Fıtığı İlerlerse Ne Olur? Kasık fıtığının ilerlemesi durumda fıtık boğulması ya da bağırsak düğümlenmesi gibi ciddi sonuçlar açığa çıkarabilmektedir. Fıtık boğulması; dışarı çıkan fıtığın tekrar içeri girememesi olarak tanımlanmaktadır ve acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyulmaktadır.
Çoğu kasık fıtığı ameliyatı olan kişi hastanede genellikle bir gün yatırılmaktadır, ameliyatın ertesi günü taburcu edilmektedir.
İlgili 40 soru bulundu
Dünya'da kabul edilen ortak görüş ”çocuklarda kasık fıtığının şartların uygun olduğu en kısa zamanda ameliyat yapılmasıdır”. Genel anesteziyi engelleyecek solunum yolu enfeksiyonu varsa, hastanın genel durumu kötüyse ameliyat klinik durum düzelinceye kadar ertelenebilir.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Kasık fıtığı ilaçla veya yaşam koşullarını değiştirmekle düzelebilen bir sağlık problemi değildir. Kasık fıtığının tedavisinde tek yol, cerrahi müdahaledir. Sadece ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip kişiler ve ileri yaşta hastalar, doktorun yönlendirmesi doğrultusunda nadiren kasık bağı kullanabilir.
Karın duvarı fıtıkları, yüzde 80 gibi rakamla en sık kasıkta ortaya çıkar. Her 100 kişiden 1-2'sinde görülen kasık fıtıkları tedavi edilmezse zamanla büyüyebilir ve ağrı oluşturarak hayat standartlarını ciddi boyutlarda düşürebilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Ameliyat sonrası bir hafta kadar iş ortamından uzak kalınması ve istirahat edilmesi önerilir. Olağan gündelik fizik aktiviteleri yapmaya engel yoktur. İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur.
Kasık ve göbek fıtığı ameliyatlarından sonra fıtığın tekrarlama yani nüks etme oranı genel olarak %10'un altında değildir. Yani her 10 ameliyattan en az 1'i bu anlamda başarısız sonuçlanmaktadır.
Omurilik veya sinir köklerine baskı yaparak ağrı, uyuşma, güçsüzlük ve hatta felce neden olabilir. Ayrıca, fıtığın tedavi edilmediği durumlarda ilerleyici kas zayıflaması, kalıcı hasar, hatta felç riski oluşabilir.
Saatler içerisinde (acil) müdahale edilmezse sıkışan organın kan dolaşımı bozulur. Zamanında girişim yapılmayan durumlarda kan dolaşımı bozulan bağırsakta (veya başka bir organ) çürüme gelişir ve bağırsağın bozulan parçasını da ameliyatla almak gerekir.
Evet, kasık fıtığının uzun süre tedavisiz bırakılması sorunları büyütebilir. Doğal olarak zaman geçtikçe onarılması gereken alan büyür. Bazı fıtık tiplerinde cilt altında kaybolmayan şişlik, bazılarında ise aşağıya doğru torbada şişlik meydana gelebilir.
Laparoskopik Kasık Fıtığı onarımında, yama en az 10×15 cm olmalıdır!
Sıcak uygulama, kas spazmlarını azaltabilir ve kan dolaşımını artırarak ağrıyı hafifletebilir. Bununla birlikte, sıcak uygulama, fıtığın neden olduğu inflamasyonu azaltmaya veya fıtığın kendisini tedavi etmeye yardımcı olmaz.
Karın boşluğunda gereğinden fazla stres oluşturmayan ılımlı fiziksel aktiviteler yapabilirsiniz. Örneğin; yürüyüş, yüzme ve statik bisiklet.
Kasık fıtığı belirtileri
Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur. Şişlik üzerinde yanma ve ağrı hissi olabilir. Ağır kaldırma esnasında basınç hissi, rahatsızlık ve acı hissedilir.
Kasık fıtığı ameliyatı genel anestezi altında ve ameliyathane ortamında gerçekleştirilmektedir. Tek taraflı kasık fıtığı ameliyatı yaklaşık 30 dakika sürmektedir. Ancak hastanın ameliyathaneye girmesi, anesteziden uyanması gibi faktörler göz önünde bulundurulmalıdır.
Ameliyat için; tümüyle uyutma - (narkoz - genel anestezi), belden iğne yapılarak belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) veya doğrudan ameliyat bölgesine iğne yapılarak o bölgeyi uyuşturma (lokal anestezi) yöntemleri kullanılabilir.
Bu tür ameliyatlar genelde Üniversite Hastanelerinde ve bazı illerimizde bulunan Devlet Hastanelerinde yapılıyor. Tabi bu tür ameliyatların yapılmasında Hastane yöneticilerimizin de etkisi ve katkısı oluyor.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri