Kasık fıtığı bebeklikten yaşlılığa kadar her yaşta görülebilir. Kasık fıtığında şişlik kasıktadır. Ayaktayken ve hareket halinde şişlik belirginken yatarken düzelebilir. Şişlik dışındaki diğer belirtiler ağrı ve kabızlıktır.
Çocuklarda kasık fıtığı, doğumdan başlayarak her yaşta görülebilir. Üçte birinin tanısı ilk 6 ay içerisinde konulur. %90'ı 2 yaşından önce bulgu verir. Sağ tarafta görülme sıklığı % 60, sol tarafta %30, iki tarafta ise % 5-10 arasında değişir. Erken doğmuş ve kilosu düşük bebeklerde kasık fıtığı daha sık görülür.
Kasık fıtıkları akut olarak belirti göstermese de genellikle kasık bölgesinde şişlik ya da kabarıklık ile karakterizedir. Kişi genellikle kasığında gevşeme ve sonrasında ağrı hisseder. Yumuşak ve içe bastırılabilir durumdaki bu şişlikler, karın içi basıncın arttığı durumlarda görünür ve kişi yattığında yok olur.
Kasık fıtığı kişinin hareket alanını da kısıtlayan rahatsızlıktır. Herhangi bir ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kendiliğinden geçmesi de muhtemel olmayan kasık fıtığının tek tedavisi de ameliyattır.
Fıtıkların yenidoğan döneminden, ergenliğe kadar çocukluğun her aşamasında ortaya çıkabileceğini söyleyen Yeditepe Üniversitesi Kozyatağı Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Şafak Karaçay, “Fıtık, doğumundan sonra birinci günde de ortaya çıkabileceği gibi 16 yaşında da görülebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Bel fıtığının nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte ailevi (kısmen kalıtsal), ve aktiviteye bağlı risk faktörleri olduğu düşünülüyor. Bel fıtığı hemen hemen her yaşta ortaya çıkabilir. İleri yaştaki insanlarda daha sık rastlanan bel fıtığı hastalığı, genç hastaların sağlıklı görünen disklerinde de ortaya çıkabiliyor.
Vücudun belirli bölgesinde ağrı, uyuşukluk veya karıncalanma hissi. Omurgadaki sinir kaslarının sıkışmasıyla özellikle vücudun bel bölgesinde ağrı, uyuşukluk veya karıncalanma hissi yaşanır. Ayrıca bacakta meydana gelen ağrıya ek olarak uyuşma ve keçeleşme şikayetleri de olabilir.
Çünkü geç kalındığında zayıf olan alan genişlediği için onarımı daha zor olduğu gibi fıtığın tekrarlama riski de artar. Ayrıca kasık fıtığı, içine giren bağırsağın boğulmasıyla, şiddetli ağrının yanı sıra delinme sonucu oluşan enfeksiyon gibi hayatı tehdit edebilecek komplikasyonlar yaratabilir.
İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Özellikle kasık fıtıkları, cinsel ilişki sırasında ağrı yaparak, erkeklerde ereksiyon sorunlarına, kadınlarda da genital kas spazmlarına neden olabilirler.
Kasık fıtığı inguinal herni (kasık fıtığı) bölgesinden çıkan fıtıklara verilen addır. Her iki kasık bölgesinden ayrı ayrı çıkabileceği gibi aynı anda (bilateral) da olabilir.
Genellikle karın içi basıncının artmasına sebep olan durumlarda kasık bölgesinde görülür. Yatınca kaybolur, ayakta ve karın içi basıncının artmasıyla ortaya çıkar. Ancak, tedavi edilmez ise şişlik ve görünüm giderek artar. Kendi kendine iyileşmez ve cerrahi dışında tedavisi yoktur.
Kasık bölgesinde, ayakta durmakla beliren şişlik kasık fıtığının temel belirtisi olarak gösterilir. Ayrıca bu şişlik, hasta yatınca kendi kendine kaybolabilir veya bazen hastanın eliyle bastırması sonucu yok olur. Kasık fıtığı tedavisi cerrahi girişimler ve ameliyatlarla yapılır.
Fıtık orta-ileri yaş grubunda daha sık görülse de, gençlerde hatta çocuklarda bile görülebilir.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Erkeklerde fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıklar ameliyatsız takip edilebilir; ancak bu olguların %70'inde zamanla mutlaka ameliyat gerekir. Yaşlı ve ağır sistemik hastalığı olan erkek hastalarda fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıkları ameliyatsız yakın takibe alınabilirler.
Kasık fıtığı ilaçla veya yaşam koşullarını değiştirmekle düzelebilen bir sağlık problemi değildir. Kasık fıtığının tedavisinde tek yol, cerrahi müdahaledir. Sadece ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip kişiler ve ileri yaşta hastalar, doktorun yönlendirmesi doğrultusunda nadiren kasık bağı kullanabilir.
Kasık Fıtığı Ameliyatsız Tedavi Edilebilir mi? Kasık fıtığı kişinin hareket kabiliyetini sekteye uğratabilir. Bu rahatsızlığın ilaçla tedavisi mümkün değildir. Kendiliğinden geçmesi de imkan dahilinde olmayan kasık fıtığının tek tedavisi de cerrahi müdahaledir.
Evet, kasık fıtığının uzun süre tedavisiz bırakılması sorunları büyütebilir. Doğal olarak zaman geçtikçe onarılması gereken alan büyür. Bazı fıtık tiplerinde cilt altında kaybolmayan şişlik, bazılarında ise aşağıya doğru torbada şişlik meydana gelebilir.
Herhangi bir belirtiye yol açmayan ve hafif düzeyde olan kasık fıtıkları tedavisiz şekilde izlenebilir. Ancak ciddi komplikasyonların gelişme riski bulunan ya da bağırsak dokularının zarar gördüğü fıtıklarda, fıtık kesesinin cerrahi olarak giderilmesi ve zayıflayan karın duvarının onarılması gerekir.
Ağır kaldırma, ısınmadan mekik ya da şınav çekme gibi nedenlerle tetiklenebilen fıtıklar tedavi edilmediği takdirde diğer organlara zarar erebiliyor. Memorial Antalya Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü Uzmanları, fıtık ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Kasık fıtığının ağrısı nerelere vurur? Kasık fıtığı sonucunda ortaya çıkan ağrı genelde kasık, bel ve karın bölgesinde hissedilir. Erkeklerde ise ağrının testislerde olması belirleyicidir.
Fıtık elle hissedilir mi? Kasık bölgesinde şişlik ile kendini belli eder ve kişi ayağa kalktığında ya da öksürdüğünde belirginleşir. Elle içeri doğru itildiğinde ya da kişinin yatması ile kaybolur.
Bu nedenle kimi zaman fıtık tedavisinde fizik tedavi kullanılırken kimi zaman ise cerrahi operasyonlar kullanılır. Tıbbi görüntüleme teknikleri içerisinde yer alan Herniografi (fıtık) filmi sonucu doğrultusunda hastaya doğru teşhis konulur. Fıtık hastalığının erken dönemde teşhis edilmesi oldukça önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri