Afyon (Akroinon) Savaşı, Akroinon'da (modern Afyon yakınlarında) Anadolu platosunun batı ucunda, 740 yılında Emevi Arap ordusu ve Bizans İmparatorluğu güçleri arasında yapıldı.
Afyon Savaşı, Savaş, İngiltere ile Çin arasında geçiyor. Savaş; Dinghai, Tianjin, Hong Kong, Guangzhou, Nanjing bölgelerinde yapılıyor. Afyon Savaşı; İngiltere-Fransa müttefik birlikleri ile Çin arasında yapılmıştır. Savaş; Kanton, Tianjin bölgelerinde geçiyor.
Afyon Savaşı, 19. yüzyıl ortalarında yapılan ve Batılı devletlerin Çin'de ticaret ayrıcalıkları kazanmalarıyla sonuçlanan savaş. Afyon Savaşı 1839-1842'de, Çin'le İngiltere arasında yaşandı.
dünya ve insanlık tarihindeki kara bir leke, "opium wars" olarak da bilinir, ingiltere ile çin arasında 1840'larda vuku bulmuştur.
Afyon Savaşı veya Arrow Savaşı, 1856 – 1860'ta Çin ile Birleşik Krallık ve Fransa İmparatorluğu arasında gerçekleştirilen savaş.
İlgili 38 soru bulundu
İngilizler Çanakkale, Musul, Batum, Antep, Konya, Maraş, Samsun, Bilecik, Merzifon, Urla ve Kars'ı işgal ettiler. Fransızlar ise; Trakya'daki demiryolunun önemli istasyonlarını, Dörtyol, Mersin, Adana ve Afyon istasyonunu işgal ettiler.
Zafer Bayramımız hepimize kutlu olsun. Büyük Önder Atatürk, 30 Ağustos 1924 tarihinde büyük zaferi şu cümlelerle anlatmıştır: “ Afyonkarahisar Dumlupınar meydan savaşı ve onun son parçası olan 30 Ağustos zaferi, Türk tarihinin en önemli dönüm noktasıdır.
AfyonkarahisaFın Yunanlılar tarafından ilk işgali 28 Mart 1921'de olmuştur. On gün süren işgal sonunda 7 Nisan'da Yunanlılar şehri boşaltmışlardır.
Anadolu beylerbeyliğine bağlı olan sancağın merkezi Kütahya idi. Tanzimattan sonra Hüdavendigar Valiliği kurulunca beş sancakla birlikte Afyonkarahisar'da bu merkeze bağlandı. 1917 yılında Bursa'ya bağlı mutasarrıflık olan Afyonkarahisar, bu tarihte, bağımsız mutasarrıflığa dönüştürüldü.
Şehir merkezinde ve il sınırları içinde M.Ö. II.yüzyıldan günümüze kadar insanların geçim kaynağı olarak yetiştirilen, haşhaş bitkisinden elde edilen özsu anlamında ki OPIUM kelimesinin Afion olarak söylenmesinden dolayı Afyon adını almıştır.
Anadolu Selçuklu Devleti'nin 1243 Kösedağ Savaşı sonrasında Moğolların hâkimiyetine girmesiyle Afyonkarahisar'da Sahipata Beyliği kurulmuş, daha sonra sırayla Eşrefoğulları, Germiyanoğulları ve Karamanoğulları Beylikleri egemenliğinde kalmıştır.
Osmanlı döneminde ilk önceleri "Karahisar-ı Devle", "Karahisar" ve "Karahisar-ı Sahib" adıyla sancak merkezi olarak anılan yerleşim, 1684 yılındaki belgelerde ise "Afyonkarahisar" adıyla da anılmaya başlamıştır.
Vergi Rekortmenleri listesine göre Afyon'un en zenginleri kim diye bakıldığında Yayla Şekerleme sahibi Ahmet Erçin Öztaylan, İkbal A.Ş. sahibi Ahmedi Salim Pancar, mermerci Sami Korhan Gülhan hatıra gelen diğer isimler.
Büyük Atatürk'ün Nutku'nu okursak, 50 yerde ilimizin adı Afyonkarahisar olarak kullanılıyor. Ancak 1950'den sonra Afyonkarahisar'a bağlı ilçeler kurulurken, 'Afyon iline bağlı falan ilçe' kurulmuştur şeklinde özensiz ifadeler kullanılmış. Bu nedenle Afyon ili resmi isim haline gelmiş.
Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya egemenliğine geçti. Daha sonra MÖ 6. yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender fethetti.
Ali Çetinkaya (1877, Afyonkarahisar - 21 Şubat 1949, İstanbul), Türk asker, siyasetçi ve devlet adamı. Kel Ali lakabı ile anılır. I. Dünya Savaşı'nda çeşitli cephelerde savaşmış bir subay; İzmir'in işgalinden sonra Türk Kurtuluş Savaşı'nın askeri anlamda “ilk kurşununu atan” kişi olarak kabul edilmiştir.
Afyonkarahisar'ın ünlü müderrislerinden İzzet Efendi'nin oğlu olan İsmail Şükrü 1874 yılında Afyonkarahisar'da dünyaya geldi. Türk Kurtuluş Savaşı'nın en kahraman simalardan biridir.
Afyon Kalesi, Hitit İmparatoru II. Murşil tarafından MÖ 1350 yılında, 226 metre yükseklikte bir kaya kütlesi üzerine yaptırılmıştır. İlk adı Hapanuva (yüksek tepe şehri) olan kaleye Frigler zamanında “Akronium” adı verilmiş ve bir kaya tapınağı eklenmiştir.
a. Van, Bitlis, Diyarbakır, Harput, Sivas, Erzurum ve Trabzon vilâyetlerini içine alan, Türkiye'nin yedi Doğu vilâyeti, b. Güney ve Güneydoğu Anadolu'da Maraş, Kozan, Cebel-i Bereket (Dörtyol), Mersin ve İskenderun limanı ile birlikte Adana.
Kurtuluş Savaşında İncirliova
Yunanlılar 19 Mayıs 1919'da İzmir' e çıktılar ve üç koldan Anadolu' ya yürüyen Yunanlıların Güney kanadının hedefi Aydın'dı. Bunun için önce 22 mayısta Selçuk'u 26 mayıs'ta Germencik ve İncirliova'yı 27 mayıs' ta da Aydın'ı işgal ettiler ve Nazilli' ye kadar ilerlediler.
Mondros Ateşkes Anlaşması'ndan sonra İtalyanlar, Antalya ve çevresinden başka Konya'yı da işgal ettiler. Ekonomik çıkar sağlamak ve sömürge olarak kullanmak amacında olan İtalyan askerleriyle silahlı mücadele yapılmamıştır.
Afyonkarahisar, Türkiye'nin önde gelen gastronomi şehirlerinden biridir ve zengin tarihi, doğal güzellikleri ile birlikte lezzetli yemekleri ile de ünlüdür. Bu şehirde denemeniz gereken lezzetlerin başında ise şüphesiz sucuk, kaymak ve lokum gelir.
Çok kısa süren birinci işgalden sonra, 13 Temmuz 1921'de Afyonkarahisar ikinci kez işgal edildi ve tam bir yıl, bir ay, 25 gün Yunan işgali altında kaldı.
Yüz ölçümü 13.927 km2'dir. Komşuları ise Eskişehir, Kütahya, Konya, Uşak, Burdur, Isparta şehirleridir. Afyon Ege Bölgesinde yer almaktadır. İç Batı Anadolu bölümünün sınırında bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri