Kasık fıtığı riskleri arasında hastanın kangren olması, karın içi zarının iltihaplanması ya da organlarının dışa sarkması bulunur. Kasık fıtığı sonucunda iç organları dışa doğru sarkan hasta yaşam tehlikesi ile karşılaşabilir. Sıkışmış kasık fıtığında organda kan dolaşımı yetersizliği nedeni ile hasta kangren olabilir.
Kasık fıtığının bağırsaklardaki kan akışını azalttığını belirten uzman hekimler tedavisi yapılmayan fıtıkların bağırsakların kaybına kadar giden ciddi sorunlara yol açtığını belirtmektedirler. Buna ek olarak fıtığın çıktığı bölge büyümeye ve genişlemeye başlar. Bu durum da tedavi sürecinin uzamasına neden olur.
Kasık Fıtığı İlerlerse Ne Olur? Kasık fıtığının ilerlemesi durumda fıtık boğulması ya da bağırsak düğümlenmesi gibi ciddi sonuçlar açığa çıkarabilmektedir. Fıtık boğulması; dışarı çıkan fıtığın tekrar içeri girememesi olarak tanımlanmaktadır ve acil tıbbi yardıma ihtiyaç duyulmaktadır.
Fıtık zamanla büyür ve testis torbasın doğru inebilir. Fıtığın sıkışması sonucunda bağırsakta tıkanıklık olabilir. Bağırsaklarda düğümlenme, bulantı kusma, şiddetli ağrı ve gaz ile dışkı çıkaramama ortaya çıkar. Fıtığın boğulması sonucunda ise kanlanma bozulacağı için kangren gelişme olasılığı vardır.
Kasık fıtığından kurtulmanın tek yolu ameliyattır. Bunun dışında herhangi bir ilaç tedavisi ameliyat sonrasında uygulanabilir ancak öncesinde uygulanması geçici çözüm olur. Ağrıların azaltılması için doktorunuz size ilaç verebilir ancak bu kasıt fıtığınızı iyileştirmez.
İlgili 33 soru bulundu
Fıtık tedavi edilmezse büyür ve yaşam kalitesini olumsuz yönde etkiler. Örneğin ağır şeyler kaldırmak, öksürmek, ıkınmak, uzun süre oturmak ya da ayakta kalmak fıtık bölgesinde ağrıya neden olur. Aynı zamanda cinsel fonksiyonları da olumsuz etkiler.
Bu nedenle cerrahın mutlaka hasta ile ayrıntıları tartışıp, hastanın kendi kararını vermesine yardımcı olması benimsenmelidir. Kasık fıtıkları için kişisel önerim 65+'da beklememek yönünde, gençlerde ise hemen ile 2 yıl arasında ameliyat edilmelidir diyebilirim.
İki hafta kadar kasığı germeyi gerektiren işlerden, araba kullanmaktan ve cinsel birleşmeden uzak durulması uygun olur. Bir ay süreyle 8-10 kilodan fazla ağırlık kaldırmak, ağır fizik egzersizler, tenis, futbol vb. ağır sporlar sakıncalıdır. Kısa mesafe yürüyüşler yapılabilir.
Kısaca kasık fıtığı ameliyatı hasta açısından kolay ve konforlu bir ameliyattır.
Kasık fıtığı ilaçla veya yaşam koşullarını değiştirmekle düzelebilen bir sağlık problemi değildir. Kasık fıtığının tedavisinde tek yol, cerrahi müdahaledir. Sadece ameliyat edilemeyecek fizyolojiye sahip kişiler ve ileri yaşta hastalar, doktorun yönlendirmesi doğrultusunda nadiren kasık bağı kullanabilir.
Herhangi bir belirtiye yol açmayan ve hafif düzeyde olan kasık fıtıkları tedavisiz şekilde izlenebilir. Ancak ciddi komplikasyonların gelişme riski bulunan ya da bağırsak dokularının zarar gördüğü fıtıklarda, fıtık kesesinin cerrahi olarak giderilmesi ve zayıflayan karın duvarının onarılması gerekir.
Kasık Fıtığı Ameliyatı Riskli Mi? Her ameliyatta olduğu gibi kasık fıtığı ameliyatında da riskler vardır. Özellikle kapalı (laparoskopik) yöntemde genel anestezi zorunlu olduğu için yaşlı, kronik hastalıkları olan düşkün hastalar için risk katlanmaktadır.
Açık fıtık cerrahisinde kasık bölgesinde bir kesi açılır, kas ve dokular bu şekilde onarılır. Kapalı kısık fıtığı cerrahisinde ise birkaç küçük kesiden içeri girilerek kasık fıtığı onarılır. Kasık fıtığı cerrahisi, genellikle lokal veya genel anestezi altında yapılır ve genellikle 1-2 saat sürer.
Karın içi basıncı ani olarak artıran ağır kaldırma, kronik kabızlık, öksürük, ıkınma, idrar zorluğu gibi durumlar mevcut fıtığın oluşumunu ve ortaya çıkışını kolaylaştırır.
İndirekt herniler spermatik kordonu izleyerek karın dışına çıkarlar ve fıtık kesesi büyüdükçe spermatik kordonla komşuluk ve yapışıklık oranı artar. Fıtık kesesi ayrılırken spermatik kordun içindeki damarlar hasar görürse testis beslenmesi bozularak da üreme kapasitesinde kısmi ya da tam bozulmalar söz konusu olabilir.
Bulantı, kusma, iştahsızlık, gaz ve büyük abdest çıkaramama, karın şişkinliği, ateş, fıtık bölgesinde kızarma ve morarma gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Bu zaman dilimi içerisinde mutlaka dikkat etmesi gereken hastaların herhangi bir ağır aktivite yapmaması önemlidir. Kasık fıtığı ameliyatı sonrasında iyileşme süreci de yaklaşık olarak 6 ila 10 hafta aralığında değişmektedir. Bu zaman hem hastanın durumu hem de yaşı ile doğrudan orantılıdır.
Basit fıtıklarda hastalar ameliyattan bir gün sonra taburcu olabilirken, ilerlemiş fıtıklarda bu süre 3 ya da 4 güne kadar uzayabilmektedir. Burada önemli olan faktör fıtık hastalığının ilerlememiş ve erken zamanda tedavi ediliyor olmasıdır.
Ameliyat için; tümüyle uyutma - (narkoz - genel anestezi), belden iğne yapılarak belden aşağısını uyuşturma (spinal anestezi) veya doğrudan ameliyat bölgesine iğne yapılarak o bölgeyi uyuşturma (lokal anestezi) yöntemleri kullanılabilir.
Erkeklerde fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıklar ameliyatsız takip edilebilir; ancak bu olguların %70'inde zamanla mutlaka ameliyat gerekir. Yaşlı ve ağır sistemik hastalığı olan erkek hastalarda fazla şikâyete neden olmayan bazı küçük kasık fıtıkları ameliyatsız yakın takibe alınabilirler.
Evet, kasık fıtığının uzun süre tedavisiz bırakılması sorunları büyütebilir. Doğal olarak zaman geçtikçe onarılması gereken alan büyür. Bazı fıtık tiplerinde cilt altında kaybolmayan şişlik, bazılarında ise aşağıya doğru torbada şişlik meydana gelebilir.
“Kasık fıtığına hangi bölüm bakar?” diye merak ediyorsanız genel cerrahi bölümüne başvurabilirsiniz.
Kasık fıtığı, tanı konulduğunda ameliyat edilmelidir. Tedavi için beklenmesi gereken bir yaş sınırı yoktur. Operasyona engel bir durum yoksa uygun zamanda yapılmalıdır.
Önce teşhiş ile başlayalım: kasık ve karın duvarı fıtıklarının teşhisi ultrason ile rahatlıkla yapılabilir.
Mutlaka en kısa zamanda bir uzmana danışın. Kendi başınıza yürümek dahil her türlü fiziksel aktiviteden kaçınmalısınız. Kasık Fıtığı Spor Yapmama Engel mi? Kesinlikle engel bir durum.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri