WhatsApp'a gelen yeni güncellemeyle beraber artık konuşmalar ve fotoğraflar ekran görüntüsü alınamayacak. Başta beta sürümünü kullanan kullanıcılarla paylaşılan bu özellik artık tüm dünya üzerinde kullanılmaya başlandı.
Yeni özellik ile birlikte WhatsApp'ta bir kez görüntülenen mesajlar için ekran görüntüsü alınamayacak. Paylaşılan ekran görüntüsünden de anlaşıldığı üzere bir kez görüntülenen mesajlarda bir uyarı metni çıkacak.
Diğer bir deyişle bir kez görüntülendikten sonra kaybolacak şekilde ayarlanmış medyalarınızın ekran görüntüsü alınamaz. Mesajlaştığınız kişi WhatsApp'ın eski bir sürümünü kullanıyorsa bir kez görüntülendikten sonra kaybolacak şekilde ayarlanmış medyalarınızın ekran görüntüsünü alabilir.
Üçüncü kişi tarafından temin edilen Whatsapp ekran görüntüsü üçüncü kişinin izni olmadan delil olarak kullanılabilmektedir. Kişinin onayı olmadan kullanılan deliller Türk Ceza Kanunu'na göre suç teşkil etmektedir ve cezaya yatırım sağlanmaktadır.
ANDROID VE iOS FARKLI ŞEKİLDE İŞLEYECEK!
Aynı şekilde ekran kaydı için iOS'ta ekranı kaplayan bir mesaj yer alırken, Android kullanıcılarının ekranı karartılıyor ve kaydı alamıyor.
İlgili 34 soru bulundu
WhatsApp'ta durumların ekran görüntüsü alındığında karşı tarafa herhangi bir bildirim gitmez. Ancak dediğimiz gibi bireysel bir sohbette gönderilen tek seferlik fotoğrafların ekran görüntüsü alınmıyor. Bununla birlikte, WhatsApp sadece ekran görüntüsü almayı engeller, bildirim göndermez.
Haberleşmenin gizliliğini ihlal WhatsApp mesajlarının hukuka aykırı bir şekilde, 3. şahıslar ile diğer tarafın rızası olmaksızın paylaşıldığı takdirde suç olur. Dolayısıyla WhatsApp konuşmalarının ekran görüntüsünün alınması, sosyal mecralardaki konuşmaların fotoğrafının çekilmesi tek başına suç teşkil etmez.
Bu kapsamda whatsapp ekran görüntüsü delil sayılır mı sorusuna evet cevabı vermek mümkün olacaktır. Ancak unutmamak gerekir ki mahkemeye sunulan delillerin hiçbiri tarafların kişisel verilerini yada özel hayatın gizliliğini ihlal etmemelidir.
Bir kimsenin rızası olmaksızın ses ve görüntü kaydı alınması hukuka aykırılık teşkil ettiğinden bu verilerin delil olarak kullanılması mümkün olmayacağı gibi kayıt alan kişi de Türk Ceza Kanunu bakımından suç teşkil eden bir eylem gerçekleştirmiş olacaktır.
Ses Ve Ekran Görüntüsü Almak Suç Mu? Kişiler arasında gerçekleştirilen konuşmaların ses kaydının ya da ekran görüntüsünün alınması “özel hayatın gizliliğini ihlal” suçu teşkil eder.
Oyun kliplerinizi ve ekran görüntülerinizi bulmak için Başlat > Ayarlar > Oyun > Yakalamalar'ı seçin, ardından Yakalama konumu altında Klasörü aç'ı seçin.
Sohbetlerdeki duvar kağıdını, WhatsApp > Diğer seçenekler > Ayarlar > Sohbetler > Duvar kağıdı'na giderek değiştirebilirsiniz. Alternatif olarak, Diğer seçenekler > Duvar kağıdı'na giderek bir sohbet açabilirsiniz. Kendi fotoğraflarınızdan Galeri, * Düz renk, *Duvar Kağıdı Galerisi veya varsayılanı seçebilirsiniz.
Yakalamak istediğiniz ekranı açın. Güç ve sesi azaltma düğmelerine aynı anda basın. Altta Alanı genişlet'e dokunun. Ekran görüntüsünü almak istediğiniz içeriği seçmek için kırpma yönergelerini kullanın.
Bir kez görüntülendikten sonra kaybolan fotoğraf ve videolar, alıcının Fotoğraflar veya Galeri klasörüne kaydedilmez ve alıcı tarafından başka kişilere iletilemez.
Kullanıcılar ekran görüntüsü almaya çalıştığında "Ekran Görüntüsü Engellendi" başlığı altında şu uyarı mesajı gelecek: "Daha fazla gizlilik için bu ekran görüntüsü engellendi." Ekran görüntüsü engelleme özelliğini kullanabilmek için, WhatsApp'ı cihazınız için sunulan en yeni sürüme güncellemek gerekiyor.
WhatsApp üzerinden size gönderilen fotoğraf ve videolar telefonunuzun Galeri'sine ve Video klasörüne otomatik olarak kaydedilir ve bu klasörlerden bu içeriklere erişebilirsiniz.
Son zamanlarda herkesin rahatlıkla telefonundan bir tuşla aldığı ekran görüntüleri mahkemeye delil olarak sunulmak istenmektedir. Fakat ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında bu deliller mahkemelerde tek başına delil olarak kabul edilemeyecektir.
Hayır. Ekran görüntüleri üzerinde oynama yapılması kolay deliller oldukları için değer görmüyor.
Ekran görüntüsü ile şikayet etme hakkınız var. Yetkililer gerekirse siteden orijinal kayıtları ister, ona göre hüküm verir.
Whatsapp, yurt dışında yerleşik bulunan ve Türkiye'de temsilciliği de olmayan bir şirkettir. Bu sebeple whatsapp konuşma kayıtlarının savcılık marifetiyle çıkarılması mümkün değildir. Dolayısıyla boşanma davasında savcı kararı ile whatsapp yazışmaları çıkar mı sorusuna olumlu cevap vermek mümkün değildir.
Whatsapp'ın ülkemizde herhangi bir ofisi bulunmaması sebebiyle Mahkeme Whatsapp Kayıtlarını İsteyebilir mi sorusunun cevabı özetle “hayır”dır. Whatsapp ülkemizden giden içerikle ilgili talepleri karşılamamaktadır.
WhatsApp mesajlarının da mahkemeye delil olarak sunulabilmesi için öncelikle hukuka uygun bir şekilde elde edilmiş olması gerekir. Bu da ancak yazışmayı delil olarak sunmak isteyen tarafın WhatsApp yazışmasının tarafı olması ve yazışmayı bizzat kayıt altına alması durumunda mümkün olacaktır.
Whatsapp Ekran Görüntüsü Almak Suç mu
Dolayısıyla sadece whatsapp ekran görüntüsü almak suç değildir. Son olarak, görüşme içeriğinin karşı tarafın rızası olmadan üçüncü kişilerle paylaşılması gerekmektedir.
TCK md. 133'e göre “Kişiler arasındaki aleni olmayan konuşmaları, taraflardan herhangi birinin rızası olmaksızın bir aletle dinleyen veya bunları bir ses alma cihazı ile kaydeden kişi, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Whatsapp yazışmaları delil olarak kabul edilmek için hukuka uygun şekilde elde edilmiş olmayı gerektirir. Casus programlar vasıtasıyla, hack yöntemleriyle veya fiziksel zorbalıkla elde edilmiş yazışmalar hukuka aykırı olmaktadır. Bu eylemler hukuka aykırı olduğu gibi Türk Ceza Kanunu kapsamında da ayrıca suç oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri