Uzmanlara göre, probiyotikler, mide ve bağırsaklardaki bakteri miktarını dengeleyerek diyareyi, yani hastanın ishal olmasını engelliyor.
Hafif ishal durumlarında, sıvı kaybının geri alınmasının yanında probiyotik kullanımı da tavsiye edilir. Milyonlarca dost bakteri bağırsaklarınızda yaşar ve sindirim sisteminiz için önemlidir. Ancak ishal, bağırsaklarınızdaki bakterilerin dengesini bozabilir. Probiyotikler, bu durumu yoluna koymaya yardımcı olur.
Reuteri, L. Plantarum ve kombinasyonlarından oluşan probiyotikleri tercih etmeleri tavsiye ediliyor. 4- İshal sorununa çözüm arayanların ise S. Boulardii, Saccoromyces ve bifidobakterileri tercih etmeleri öneriliyor.
Dengesizlik yaşandığı durumlarda kötü bakterin yoğunluğundan söz edilebilir. Kötü beslenme, hastalıklar ve antibiyotik kullanımı bu duruma sebep olur. Fermente gıdalarda bulunan probiyotikler, vücuda alınarak sindirimin düzenlenmesi hedeflenir. Bunun yanında ishali önleyerek şiddetinin azalmasında etkili olur.
Avrupa Pediatrik Gastroenteroloji, Hepatoloji ve Beslenme Derneği, probiyotik kullanımının özellikle antibiyotik ilişkili ishal tedavisinde kullanılabileceğini ancak akut gastroenterit tedavisinde prebiyotik kullanımının yeri olmadığını belirtmektedir (3).
İlgili 44 soru bulundu
Probiyotik kullanımında en çok merak edilen konular içinde, probiyotik ne kadar sürede etki eder sorusunun yanıtı yer alıyor. Probiyotik çeşitlerine ve kullanıma göre değişebilmekle birlikte, probiyotik yapıların etkisini gösterme süresi en az 2 hafta olarak belirlenmiştir.
Peki su gibi ishal neden olur? Su gibi ishal genellikle bakteriyel veya viral bir enfeksiyon sonucu ortaya çıkar. Kullanılan bazı ilaçlar özellikle antibiyotikler de bu duruma neden olabilir. Daha nadiren sindirim sistemi bozuklukları veya belirli gıda intoleransları su gibi ishale yol açabilir.
Bu sorunun cevabı kullanılan suşa bağlı olabildiği gibi en yaygın öneri, probiyotiklerin yemekten bir saat önce veya yemek sırasında alınmasıdır. Yemeklerden uzun süre sonra alınan probiyotikler, artan mide asidi nedeniyle bağırsaklara ulaşacak kadar hayatta kalamayabilir.
Hızlandırılmış bağırsak geçişine bağlı kronik fonksiyonel ishal sık görülürken, çölyak hastalığı, Crohn hastalığı ve mikroskobik kolit, kronik organik ishale neden olan ana patolojilerdir. Nedeni ne olursa olsun, hafif de olabilir, kronik ishalin sonuçları çok sakatlayıcı olabilir ve yaşam kalitesini etkileyebilir.
Enterogermina pediatrik şuruplar, besin zehirlenmesi veya antibiyotik nedeniyle oluşum sağlayan ishale iyi gelir. İdrar yolu enfeksiyonlarının önlenmesine yardımcı olur.
Antibiyotik kullanımı neticesinde, bağırsaklardaki denge bozulabilir. Probiyotikler, bağırsak florasını etkili bir şekilde düzenler ve antibiyotiklerin etkisine karşı koruyucudur. Probiyotiklerin bağırsak florasını koruması, beraberinde kolon kanseri gibi risklere karşı da olumlu etkiler yarattığını ortaya çıkarmıştır.
Daha ağır vakalarda reçetesiz satılan loperamid ve bizmut subsalisilat gibi ishal önleyici ya da anti-diyare ilaçları sulu bağırsak hareketlerinin sayısını azaltabilir ve ciddi semptomları kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Ancak kronik olarak devam eden ishal durumu olması halinde mutlaka aciliyet gerektiren bir durum olması nedeni ile hekime gitmek gereklidir. Kronik ishal en az 3 hafta gibi bir süre devam etmektedir. İshal; kan varsa ve aşırı sulu bir şekilde meydana geliyorsa tehlike oluşturan bir durum söz konusudur.
Yoğurt, ishale neden olan bakterileri öldüren faydalı bakteriler içerir. Probiyotik yoğurt tüketmek, sindirim sisteminin sağlığına da yardımcı olabilir. Zencefil çayı, mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi sindirim sorunlarına iyi gelir.
Özellikle anne sütü alan bebeklerin dışkıları sarı renk olmaktadır. Bebeklerdeki sarı ishal durumu ön sütün yoğun bir şekilde gelmesinden kaynaklanır. Bununla birlikte dışkının sümüksü bir görünümü de olabilmektedir. Bebeklerde bu şekilde sarı ishal görülmesi ebeveynleri korkutsa da aslında normal bir durumdur.
Her ne kadar limon ve sodanın genel sağlık durumuna katkıları olsa da ishal için limonlu soda kullanımı tam tersi etkiye sahiptir. Sodadaki yüksek karbonat, mide ve bağırsaklarda şişkinliğe ve gaza neden olabilir.
Çoğu ishal vakası sabit bir düzeyde meydana gelirken, bazı durumlarda ciddi problemleri doğurabilmektedir. İshal dehidrasyona(su kaybı), elektrolit dengesizliğine(sodyum, potasyum ve magnezyum kaybı) ve böbrek yetmezliğine neden olabilir. Bu belirtileri önlemek için bol miktarda sıvı tüketimi önemlidir.
Özellikle dört haftadan uzun süren ve günde üç ya da daha fazla yumuşak ve şekilsiz dışkılamanın olduğu durumların 'kronik ishal' olarak adlandırıldığını belirten Acıbadem Kadıköy Hastanesi Gastroenteroloji Uzmanı Doç. Dr. Suna Yapalı, bu durumun kolon kanseri gibi ciddi hastalıklara işaret edebildiğini söyledi.
Kola gibi gazlı içecekler ishali iyileştirmez daha da kalıcı hale getirir.
Günde mutlaka 2-3 porsiyon yoğurt, cacık ve ayran gibi besinleri beslenmenize ekleyin. Eğer ihtiyacınız daha fazla ise günde 1 porsiyon probiyotikli yoğurt ve ya kefir de ekleyebilirsiniz. Salatalarınıza mutlaka sirke kullanmayı unutmayın.
Tercihen gün içerisinde probiyotik içerikli gıdalar tüketilebileceği gibi, gece ara öğüne veya akşam yemeğine de dahil edilebilir.
İshal, Kabızlık, Gaz ve Şişkinliğe İyi Gelir
Bağırsakta yaşayan iyi ve kötü bakteriler arasında bir denge kurulması ve iyi bakterilerin sayısının artması, sindirimi sağlayan enzimleri aktive ederek; ishal, kabızlık, gaz ve şişkinlik gibi problemlerin önlenmesini sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri