Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Kaşık oyunu Konya ve Antalya yörelerinde oynanan bir halk oyunudur. Kaşık oyununda oyuncuların elinde ritim aracı olarak tahta kaşık olur. Kaşık oyunu oynarken giyilen kıyafetler de oyuna özeldir.
Elde ritim aracı ile dans etmek geleneğinin Selçuklular dönemine değin uzandığı bilinmektedir. Kaşık oyunları, Türkistan ve Kuzey Afganistan'da, Uygur kökenli Türk toplulukları arasında bugünde yaşamaktadır. Girit adasında da oynanmakta ve ritim aracı olarak halk arasında Türkçe “kaşık” sözüyle ifade edilmektedir.
Oyun yavaş bir tempoda başlar ve giderek hızlanır. Sazlar ve kaşıklar çalmaya başlayınca oyuncu müziğe göre topuk döver. Küçük adımlarla yürür, yan yan hareketlerle oyuna başlar. Kaşıklı oyunlar genellikle kapalı yerlerde, köy odalarında oynamalarıyla da halay ve zeybeklerden ayrılır.
En az 2 kişiyle oynanan bir diğer aşık oyununda oyuna başlamadan önce, iç içe iki daire çizilir ve oyuncular aşıklarını içteki daireye diker. Ardından oyuna kimin başlayacağına karar vermek için, yazı tura atılır ve bilen oyuncu, oyunda ilk atışı yapmaya hak kazanır.
İlgili 18 soru bulundu
Şimşir Kaşık - Sakarya
Geçmişten günümüze gelen ahşap kaşık kullanımı Bir dönem demode gibi olsada günümüz modernizasyonlarında tekrardan yerini almıştır.
Kafkas halk oyunları, Ardahan, Kars, Iğdır çevresinde oynanan oyunların genel ismidir. Bunun dışında Çoruh, Kızılırmak havzası etrafında ve Marmara'da Kafkas kökenli halkların oynadıkları oyunlara da bu isim verilmektedir. Kafkas Halk oyunlarında bayanlar uzun elbise giyer ve kolları uzun olur.
Halay, Türkiye'nin Doğu Anadolu Bölgesi, Güneydoğu Anadolu Bölgesi, İç Anadolu Bölgesi, Orta Karadeniz ve Çukurova bölgesinde oynanan halk oyunlarının genel ismidir.
Türkiye'de gördüğümüz yaygın dans formları arasında halay, zeybek, bar, horon, hora, köçek, Kafkas dansı, karşılama gibi biçimleri sayabiliriz.
Bayburt yöresinde oynanan halk oyunlarına “BAR” denir . Bar sözcüğü genelde el birliği , gönül birliği ,ve beraberliğin oyun şeklindeki ifadesidir . Bar bir meydan oyunudur .
Konya yöresi köylerinin çoğunda oyunlar adsız olduğu gibi, şekil yerine de irtic'l (doğaçlama, anında yaratma) esastır. Hangi türküyle oynanılacaksa onun bir mısra başlangıcı icabında oyunu havasının başlığı gibi kullanılabilir.
Üç Ayak Oyunu - Artvin
Açık alanda 20 metre uzunluğunda oyun sahasında oynanır. Oyuncu sayısı en az 5-6 kişi olur. 20 santimetre uzunluğunda üç çatallı ağaç dalının adına üç ayak denir.
Maraş'ın (Kahramanmaraş) Göksun ilçesinde vardır. Bu yörenin, cümlesi (tamamı) tek erkek tarafından yürütülen dört çeşidinden biridir: Zeybek, Cezayir, Keraboza ve Pekmez Oyunu. Davul - zurnayla oynanırlar.
Zeybek, Ege Bölgesine özgü bir halk oyunudur. Köklü bir tarihe sahip olan zeybek, Aydın, Muğla ve Denizli dışında İzmir ve Manisa'nın köylerinde de oynanır.
Muğam dansı, solo veya küçük gruplar halinde icra edilen bir Azerbaycan dansı türüdür. Genellikle ince vücut hareketlerini ve yüz ifadelerini içeren zarif bir ifade biçimidir. Azerbaycan'da her bölgenin kendi halk müziğine dayanan kendine özgü bir halk dansları tarzı vardır.
Bütün Kafkasya'da yaygın bir şekilde oynanan; değişik kabilelerce Zilga, Maggalan, Çeçen, İsteme, Şamiley adıyla anılan Lezginka, büyük bir beceri ve ustalık isteyen bir danstır.
Bar Oyunları, Kuzeydoğu Anadolu'da Erzurum, Kars, Ardahan, Bayburt, Gümüşhane (Kürtün hariç), Erzincan (Kemaliye hariç), Artvin (Hopa, Arhavi ve Borçka hariç) ve Samsun (Vezirköprü, Havza, Ladik) illerini içine alan bölgede halkın oynadığı halk oyunlarıdır.
Sakarya'nın Taraklı ilçesinde babasından devraldığı mesleğini 60 yıldır devam ettiren şimşir kaşık ustası Sabri Özşahin, günün büyük bölümünü 10 metrekarelik atölyesinde kaşık üreterek geçiriyor.
Kaşık Oyunları veya Kaşık Havası, Türkiye'de Batı Karadeniz Bölgesi (Kastamonu, Bolu, Sinop, Çankırı, Çorum gibi), Güney Marmara (Balıkesir, Bursa, Bilecik gibi), İç Batı Anadolu (Afyon, Uşak, Eskişehir, Ankara gibi), Konya çevresi ve Mersin çevresinde oynanan oyunların genel adı.
Şimşir Ağacın Özelliği
Daha sonraki kullanımlarda katı veya sıvı maddeler içerisine nüfuz etmez. Bu yüzden sulu yemek servislerde şimşir kaşık özellikle idealdir. Şimşir ağacının bakteri oluşmasını önleyici özelliği vardır.
Serçe (Topal Serçe)
Kayseri ve yöresinde davul-zurna ile oynanan, zaman zaman seyreden kişilerin de oyuna dâhil edilebildiği hareketli bir seyirlik oyundur. Oyun Pınarbaşı, Tomarza, ve Sarız yörelerinde, düğün eğlence ve bazı törenlerde oynanmaktadır.
Yine Ankara taraflarında oynanan oyunlar kaşıklı zeybek kategorisine girer. Kaşıklı zeybek oyun karakteri Sinop'a kadar uzanan Batı Karadeniz Bölümü'nü de içine alır. Burdur, Isparta, Antalya, Muğla-Fethiye ve Denizli'nin güney kısımları (Acıpayam çevresi) "Teke" zeybekleri içine girer ve kıvrak ezgileri vardır.
Esas oyunları şunlardır: Zeybek Oyunu, Düz Oyun, Kaşıklı Oyun, Çarşamba Oyunu, Cirit Oyunu (Bu sonuncusu dans oyunu olmamakla beraber, kendine has bir havası vardır). Türkülü kadın ve oda oyunları bunlardan hariçtir. Ankara köylerinde on beş yaşından itibaren bütün gençler düğün ve derneklere katılabilirler.
Örneğin, Elazığ'da delilo, Adıyaman'da beşayak, papurinin ise Bitlis'te oynandığı görülür. Halaylar, davul-zurna eşliğinde oynanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri