Ayrıca motor yanması, sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça aracın mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arıza nedeniyle gerçekleşen zarar, yine kasko sigortası teminatları dahilinde değildir.
Kasko sigortası herhangi bir çarpma çarpılma sonucu meydana gelmeyen, aracın mekanik veya elektronik aksamında oluşan arızalar ile araç lastiğinin patlaması gibi durumlarda (teminatlar ek olarak poliçeye ekletilmediyse) hasarı karşılamaz.
Herhangi bir motorlu kara taşıtının sigortalının iradesi dışında hasara uğraması, yanması, çalınması gibi durumlarda ve ferdi kayıplarda sigortalıya tazminat ödenmesi için yapılır. Kasko; trafik sigortasının aksine karşı araçtaki hasarı değil, sigortalıya ait araçtaki hasarı teminat altına alır.
İkame araç, kaza sonrasında aracın güvenli bir şekilde trafiğe çıkamayacak ölçüde hasar aldığı durumlarda verilmektedir. Eksper tarafından yapılan incelemeler sonrasında rapor hazırlanmaktadır. Poliçe sahibinin hasarlı aracının serviste kaldığı süre boyunca araç sahibine ikame araç hizmeti sağlanmaktadır.
Kazada Kusurlu Olsak Bile Trafik Sigortası Hasarı Karşılar mı? Evet, eğer sigortalı araç bir kaza yaparsa ve kusurlu tarafsa, trafik sigortası üçüncü tarafın zararlarını karşılar. Ancak, sigortalı aracın kendi hasarları genellikle trafik sigortası kapsamında değildir.
İlgili 26 soru bulundu
Trafik kazasında %100 kusur, %100 hatalı olmak anlamına gelmektedir. Kazaya karışan karşı tarafta kusur bulunmamaktadır. Bu nedenle kazaya karışan karşı tarafın trafik sigortası meydana gelen kazanın maddi masraflarını karşılamamaktadır.
Sigorta şirketlerinin; kaza sonrasında oluşan hasarları tespit edebilmeleri ve hasarı karşılayabilmeleri için kaza tespit tutanağının olması şarttır. Kazadan sonra tutanak tutulmazsa, kaza dolayısıyla meydana gelen hasarı sigorta şirketi karşılamaz ve ödemeyi kendi cebinizden yapmak zorunda kalırsınız.
Kasko bir kaza ya da hasar durumunda kendi aracındaki masrafları karşılar. Kasko kapsamı; çarpma, çarpılma ya da hırsızlık gibi ana teminatlarıyla aracını hasar masraflarına karşı koruma altına alır.
Kasko Sigortaları aracın kendi hasarını karşılar. Ancak trafik sigortası limitlerinden karşı tarafa bir ödeme yapılması gerekir ve limit aşımı söz konusu olursa, Kasko Sigortalarında mevcut olan İhtiyari Mali Mesuliyet teminatı çerçevesinde ek ödeme yapılabilir.
İsteğe bağlı olarak yaptırılabilen kasko sigortaları, aracınızda meydana gelebilecek bütün hasarları karşılamaktadır. Standart sigorta teminatının yanı sıra talep edilmesi halinde kasko poliçesine ek teminatlar eklenebilmektedir.
Ayrıca, sigorta kapsamına giren bir olaydan doğmadıkça ve böyle bir olayla sonuçlanmadıkça otomobilin mekanik, elektrik ve elektronik donanımında meydana gelen her türlü arıza ve kırılmalar da kasko poliçesi kapsamı dışında kalmaktadır.
Deri, kumaş, plastik, halı gibi materyallerde meydana gelebilecek yırtık ve çizikler onarım ile tamir edilebilir.
Kasko sigortasının temel görevi, aracınızın hasarını karşılamasıdır. Yani kusurlu taraf siz olsanız dahi kasko aracınızın hasarını karşılar. Karşı tarafın hasarı ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
Kasko Pert Aracın Yüzde Kaçını Öder? Kaza sonrası yapılan ekspertiz ile aracın pert olduğu belirlenirse sigorta şirketi kasko poliçesinde belirtilen tutar kadar ödeme yapar. Ödeme yapılacak tutar, poliçede belirlenen tutardan yüksek olmayacak şekilde aracın piyasa değeri ile eşit tutulur.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Yanan Arabayı Trafik Sigorta Karşılar mı? Araçlarda farklı nedenlerden dolayı yanma durumu oluşabilmektedir. Zorunlu trafik sigortası, karşı tarafta meydana gelen hasarları teminat altına almaktadır. Bu nedenle araçta oluşan yangın, zorunlu trafik sigortası kapsamında değerlendirilmemektedir.
Eksper raporu sonucunda aracın perte çıktığı kesinleştiğinde sigorta şirketleri poliçede yer alan teminat tutarı kadar ödeme yapmakla yükümlüdür.
Sigortalı araç, yapılan inceleme sonucunda tam hasar olarak netleştirildiyse eksper raporunda belirtilir. Pert araç için yapılacak ödeme sigorta poliçesinde belirtilen kasko bedeli kadardır. Ödeme bu bedeli geçmemek koşuluyla aracın o dönem içerisinde olan piyasa değeri olur.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Hangi durumların kaskoyu bozduğu, kaskonun neleri teminat altına aldığı ve daha birçok konu; alanında uzman sigortacılar tarafından açıklığa kavuşur. Araç sahiplerinin sıklıkla merak ettiği bir diğer konu ise far ve stop lambası değişiminin kaskoyu bozup bozmadığı olur. Bu durum, genellikle kaskoyu bozmaz.
Mini onarımın kaskoyu bozmama durumu çoğu sigorta şirketinde uygulanır ve avantajlı bir ek teminat olarak sunulur. Çoğunlukla mini onarımın kullanılması kasko hasarsızlığını bozmaz. Yani limitler ve kapsam dahilinde mini onarım teminatının işleme sokulması kasko hasarsızlık indirimine olumsuz bir etkisi yoktur.
Sigorta kapsamında yer alan bir gayrimenkul, mal ya da taşıtın sigorta poliçesinde belirtilen koşullar dahilinde onarılabilecek seviyede hasar görmesi durumudur. Kısmi hasar durumlarında sigorta konusu olan mal veya araç tamamen kullanılamaz hâle gelmez.
Eğer kazada herhangi bir ölüm veya yaralanma yoksa kaza “Maddi Hasarlı Trafik Kazası” statüsünde kabul edilir. Bu noktada kazaya karışan sürücülerin kaza tespit tutanağını doldurmaları gerekir. Trafik kazası sonrası, kaza anında tutulan hasar tutanağının 5 iş günü içinde sigorta şirketine iletilmesi gerekir.
Kasko sigortası, motorlu olan araçların çeşitli durumlarda başına gelen durumlara karşı araç sahibini güvence altına alırlar. Genel olarak kaskonun karşıladığı hasarlar hırsızlık, hırsızlık girişimleri, kundaklama, yangın gibi durumlardır.
Öncelikle kazanın iki taraflı bir kaza olması gerekmektedir. Tek taraflı gerçekleşen kazalarda (Şayet kasko poliçenizde araç değer kaybına ilişkin teminat yok ise) değer kaybı talebinde bulunulamayacaktır. Değer kaybı talebinde bulunacak aracın daha önceden aynı bölgeden başka bir hasarının bulunmaması gerekmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri