Türkçenin Zenginliği Türkçenin zenginliğini kavrar. Türkçenin zenginliği örneklendirilme yolu ile kavratılır. Bir dilin söz varlığı denince, yalnızca, o dilin sözcüklerini değil, deyimlerin, kalıp sözlerin, kalıplaşmış sözlerin, atasözlerinin, terimlerinin ve çeşitli anlatım kalıplarının oluşturduğu bütünü anlıyoruz.
Yukarıda da belirtildiği gibi bir dilin söz varlığı içinde deyimler, terimler, atasözleri, ilişki sözleri, kalıp sözleri bulunur. Tüm bunların zenginliği ve çeşitliliği bir dilin gelişmişliğinin ifadesi olarak kabul edilir.
Söz varlığı dendiğinde ise sözcükler, deyimler, terimler, atasözleri, kalıplaşmış sözler, mecazlar ve yan anlamlar gibi güçlü ve zengin bir anlam dünyası akla gelir.
Buradan hareketle ortaokul Türkçe ders kitaplarındaki metinlerde geçen ve etkinlikler aracılığıyla öğretimi yapılan sözcük, atasözü, deyim, kalıp söz ve terimler hedef söz varlığını oluşturmaktadır.
Söz varlığı, bir dildeki sözlerin bütünü, söz hazinesi, sözcük dağarcığı, kelime hazinesi; söz dağarcığı ise,bir dilde kullanılan veya bir kimsenin bildiği, kullandığı sözlerin bütünü (TDK, 2005: 1807, 1805) Ģeklinde açıklanmaktadır.
İlgili 33 soru bulundu
Bir dilin söz varlığı denince, yalnızca, o dilin sözcüklerini değil, deyimlerin, kalıp sözlerin, kalıplaşmış sözlerin, atasözlerinin, terimlerinin ve çeşitli anlatım kalıplarının oluşturduğu bütünü anlıyoruz.
2.1 Temel sözvarlığı ve dilde kullanılan sözcük sayısı
1000 yılda %19 değişir, %81'i yaşar. KÜHN, her dilde temel sözvarlığı olduğunu ve dilde çok yavaş değişen bir bölümü olduğunu ileri sürmektedir. Anadili ve yabancı dil öğretiminde öğretilecek dilin en gerekli sözcüklerini saptama bakımından önemi vardır.
An- latma sürecini meydana getiren, konuşma ve yazma becerileri ile oluşan üre- tici söz varlığı, alıcı söz varlığından beslenir.
İstanbul. TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Necmettin Turinay, Türkçe'nin geniş bir coğrafyadan kelime alıp kelime veren bir dil olduğunu belirterek, "Türkçe'nin bugünkü söz varlığı 600 bin kelimeyi buluyor. Bu 600 binlik söz varlığına sahip 3 dil var.
Doğan Aksan'ın aranan kaynak kitabı Türkçenin Sözvarlığı, Bilgi Yayınevi'nden çıktı. Türkçe, çağlar aşan, değişik kıtalara yayılan, değişik topraklarda yeni lehçeler, diller doğuran güçlü, engin bir dildir; çok eskilere uzandığı anlaşılan bir dil.
Teşekkür ederim, güle güle, hoş geldiniz, iyi yolculuklar, geçmiş olsun… gibi bu sözlere dilbilimde ilişki sözleri ya da kalıp sözler denmektedir.
Sözlükler, dilin temel kitaplarıdır. Bu temel kitaplarda, dilde geçen bütün söz varlığına yer verilir, onların tanımları yapılır, okunuşları, yazılışları, vurguları, hangi dilden oldukları, dil bilgisindeki yerleri gösterilir. Uzak ve yakın, gerçek ve mecaz bütün anlamları örnekleriyle ortaya konur.
Kelime bilgisi, kelimelerin ve ne anlama geldiklerinin bilgisidir. Yeni kelimeleri öğrenmek ve kullanmak, hayatımız boyunca devam eden ve genişleyen bir şeydir ve basitçe bir tanımı arayıp ezberlemekten çok daha fazlasıdır.
Mehmet Hengirmen tarafından yazılmış olan Dilbilgisi ve Dilbilim Terimleri Sözlüğü'nde söz konusu terim, “İnsan yaşamında birinci derecede önemli olan, çok kullanılan ve tarihsel süreç içerisinde en az değişikliğe uğrayan sözcüklerin oluşturduğu bütünlük.” (Hengirmen, 1999, s. 355-356.)
Kalıp sözler, tıpkı atasözleri ve deyimler gibi bir dili konuşan toplumun kültürüne ışık tutmakta, onun inançlarını, insan ilişkilerindeki ayrıntıları, gelenek ve göreneklerini yansıtmaktadır.
Söz varlığı, kelime dağarcığı, kelime hazinesi, sözcük dağarcığı ya da vokabüler, bir kişi veya bir grup insan tarafından kullanılan ya da anlaşılan tüm dildeki kelimelere verilen isimdir.
İşte dilin gösteren boyutunu oluşturan “söz varlığı”; adları, eylemleri, edatları, terimleri, kalıplaşmış sözleri, atasözlerini, deyimleri, yabancı sözcükleri ve ikilemeleri kapsayan anlamlı veya görevli tüm anlatım birimlerini ifade eden bir kavramdır.
Türkçe'de söz diziminin en belirgin özelliği, kelime gruplarında ve cümlede ana unsurun genellikle sonda bulunmasıdır. Bu özellik Türkçe'yi diğer birçok dilden (mesela Hint-Avrupa dilleri, Arapça gibi) ayırır. Moğolca, Mançu-Tunguzca gibi bugün köken birliği tartışılan bazı dillere yaklaştırır.
Dilsel ödünçleme yabancı dilden alınan ve dilin söz varlığını artıran dil öğelerine verilen addır. Bir anlamda sözcük alışverişi anlamına gelen ödünçlemeye zemin hazırlayan en önemli unsur olarak farklı kültürlerin artmakta olan ilişki seviyesi gösterilebilir.
Edilgen sözvarlığı (Fransızca: vocabulaire pasif), sözceleme öznesinin yaklaşık olarak tanıdığı, varlığını bildiği, bir başkası kullandığında ne anlama geldiğini bildiği ancak kendisinin neredeyse kendi sözcesinde hiç kullanmadığı sözcükleri belirtir.
Konuştuğu dil üzerinden durumun eylemine yansımış olması aktif söz varlığı olarak ifade edilir. Yani yine kişinin kendi içinde ortaya çıkan ve oluşan bir durum şeklinde anlatmak mümkündür. Bir kişinin para ile ölçülen hak ve borçları ise aktif mal varlığı olarak ifade edilir.
Her dil, konuşulduğu toplumun yaşam biçimi, maddi ve manevi değerleri, inanç sistemi ve hayata bakış açısı gibi çeşitli yönlerini ortaya koyar. Türkçe de Türk toplumuna özgü yanları yansıtan; gözleme dayalı adlandırma gücü ve zengin sözvarlığı ile güçlü bir dildir.
Dil yaşayan bir canlıdır. Dil doğar, zaman içerisinde değişir ve tekrar yok olur gider, ama bu yok oluş biyolojik anlamda değildir, aksine gelecek kuşaklara aktarılma anlamında bir yok oluştur; burada canlı olma, işlevlerin çeşitliliği için mevcuttur.
Tartışılan Sözcükler, Doğan Aksan tarafından kaleme alınmıştır. Kitap 1976 yılında Türk Dil Kurumu Yayınları tarafından [Ankara] yayınlanmıştır. 67 sayfadır. Tartışılan Sözcükler adlı eser Türkçe dilindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri