Sigorta şirketi; Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortası(Trafik Sigortası) veya var ise Kasko Sigortasının limitleri oranında ölenin yakınlarına tazminat ödemesi yapmaktadır.
Aracınızla bir direğe çarpmanız, tek taraflı kazaya bir örnektir. Aracına kasko yaptıran kişilerin merak ettikleri sorulardan biri de “Tek taraflı kazalarda kasko ödeme yapar mı?” şeklinde. Genel olarak tek taraflı kazalarda kasko ödeme yapıyor.
Ölümlü kazalarda sigorta ödemesinde ise vefat eden kişinin yakınlarına ödeme yapılmaktadır.
Kasko sigortası karşı tarafın hasarının trafik sigortası limitlerini aşan kısmını "İhtiyari Mali Mesuliyet (İMM)" teminatıyla karşılayabilir. Yani kasko karşı tarafın hasarını karşılar mı sorusunun cevabı kasko İMM teminatıdır. Normal şartlarda kasko sigortası karşı tarafın değil kendi aracının hasar masraflarını öder.
Kasko sigortası, motorlu olan araçların çeşitli durumlarda başına gelen durumlara karşı araç sahibini güvence altına alırlar. Genel olarak kaskonun karşıladığı hasarlar hırsızlık, hırsızlık girişimleri, kundaklama, yangın gibi durumlardır.
İlgili 27 soru bulundu
Kasko poliçeleri çarpma, çarpılma, çalınma, yangın, terör olayları, doğal afetleri yurtdışı teminatları gibi risklere karşı teminat sağlamaktadır. Trafik kazalarının neden olabileceği hasarlar, yangın ve hırsızlık gibi durumlar birçok kasko poliçesinde ortak olarak yer alan teminat çeşitleridir.
Tüm belgelerin tam olarak ve hatasız şekilde sigorta şirketine ulaştırılmasının ardından tazminat ödemesi 8 iş günü içinde yapılır.
C.5.
Sigortalı ve/veya sigorta ettirenin ölümü halinde, sigortanın hükmü devam eder ve sözleşmeden doğan bütün haklar ve/veya borçlar mirasçılarına geçer. Bu durumda, sigortanın varlığını öğrenen yeni hak sahibi durumu onbeş gün içinde sigortacıya bildirmekle yükümlüdür.
Ölümlü trafik kazası manevi tazminatı, davalı sürücünün tamamen kusurlu olması durumunda her bir aile bireyi için ortalama 10 bin TL manevi tazminat verilebilir. Davacı tarafın kusur oranı arttıkça, bu rakam biraz daha düşebilmektedir.
Genellikle Kasko Sigorta poliçelerinde manevi tazminat klozu varsa manevi tazminat için Kasko Poliçesini yapan şirkete karşı da dava açılabilmektedir. Yine Zorunlu Mali Mesuliyet sigortası kapsamında hem kazaya karışan araca hem kazaya karışan kişiye aynı anda dava açmak tazminatın tahsil imkanını kolaylaştırmaktadır.
Tek taraflı ölümlü trafik kazalarında ölen kişi tamamen kusurlu olsa bile, ölen kişinin yakınlarının tazminat taleplerinden Sigorta Şirketi sorumludur.
01.01.2020 tarihinden itibaren trafik kazasında otomobil, taksi, minibüs, otobüs, kamyonet, kamyon ve iş makineleri için sakatlanma ve ölüm halinde kişi başı sigorta teminat miktarı 410.000 TL'ye yükseltilmiştir.
Evet, sigorta şirketlerine rücu şartlarının olmaması kaydıyla kusurlu aracın sürücüsü tarafından herhangi bir ödeme yapılmadan meydana gelen zarar sigorta şirketleri tarafından karşılanır.
Aracınızın %70 ve daha fazla hasar kaydı bulunuyorsa pert kasko sigortası yaptırabilirsiniz.
Araç mahrumiyeti tazminatı kusurlu tarafın sigorta şirketinden veya kaskodan istenilememektedir.
Ölümle sonuçlanan trafik kazaları sonucunda kazaya sebebiyet verenlerin hukuki sorumlulukları doğacaktır. Ölümlü trafik kazası sonrasında ölen kişinin mirasçıları destekten yoksun kalma ve manevi tazminat davası açılabilir.
Trafik kazasında %50 kusur, kazaya karışan iki tarafın da %50 oranında hatalı olması anlamına gelmektedir.
Yaralamalı Trafik Kazasında Tazminat Ödenmezse Ne Olur? Yaralamalı trafik kazasında maddi – manevi tazminat ödenmediği durumda yaralanan taraf meydana gelen zararı karşılamak için dava açabilir. Bu dava ile birlikte kazadan sorumlu kişinin sorumlu olduğu oranla mal varlığına haciz işlemleri başlatılır.
İntikal işlemi için öncelikle noterden mirasçılık belgesi yani veraset belgesi alınır. Daha sonra vergi dairesine gidilerek aracın ilişik kesme belgesi çıkarılır. Aracın trafik sigortası ve muayenesinin tam olmasına dikkat edilir. Bu belgelerle birlikte notere gidilerek aracın intikali gerçekleştirilir.
Trafik tescil kuruluşuna tüm varisler müracaat edebileceği gibi, vekalet vermeleri halinde vekilleri de müracaat edebilirler. Ayrıca, noterden miras taksim sözleşmesi düzenlenmesi veya noterden düzenlenen feragatname ile müracaat edilmesi halinde feragat edilen mirasçı adına araç tescil edilebilir.
Evet kullanabilirsiniz. Yalnız öldükten sonra ÖTV çıkıyor onu kontrol ediniz.
Herhangi bir kazaya karışmanız durumunda sürücü olarak siz kusurlu olsanız dahi, kasko aracınızdaki zararı karşılar. Ancak kasko yalnızca sigortalı aracın hasarını karşılar. Karşı tarafta oluşan hasar ise trafik sigortası tarafından karşılanır.
Trafik kazası sonucu sigorta şirketi, sürücüleri %50 oranında kusurlu bulabilir. Yüzde 50 kusur oranına sahip olmak, tarafların kazanın ortaya çıkmasında ortak pay sahibi olmaları anlamına gelir. Araçtaki hasarların yarısı karşı tarafın sigortasından karşılanır.
Örneğin %100 kusurlu olduğunuz bir kazaya karıştığınızda size ait trafik sigortası karşı tarafın ya da 3. şahısların hasarlarını karşılamaktadır. Sigortanız yoksa karşı tarafın hasarları sizin tarafınızdan finanse edilir. Dikkatli araç kullanmak ve kurallara dikkat etmek aslında en büyük sigortanız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri