Kas büyümesini ve iyileşmesini destekleyen C vitamini, her sporcunun mutlaka alması gereken vitaminlerin başında gelir. C vitamininin başlıca faydası kas hücrelerini zararlı serbest radikallerden korumasıdır. Bir antioksidan görevi gören bu vitamin, testosteron ve diğer anabolik hormonların oluşumuna da yardımcı olur.
D vitamini eksikliği karşımıza kas-iskelet problemleri şeklinde çıkabilmektedir. Bu nedenle, inatçı eklem-kas ağrıları, bölgesel ağrılar ve fibromiyalji varlığında bu durum da akılda bulundurulmalıdır.
Tedavi edilmeyen B12 vitamini eksikliği kansızlık, yorgunluk, nefes darlığı ve kalp çarpıntısı, kas güçsüzlüğü, bağırsak problemleri, sinir hasarı ve ruh hali bozukluklarına sebep olur.
Yorgunluk ve halsizliğe iyi gelen vitaminler; B vitaminlerinin tümü ve D vitamini şeklindedir. B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12 vitaminleri ile D vitamini içeren besinler halsizliğe ve yorgunluğa iyi gelmektedir.
Kemik sağlığı için en önemli vitaminlerin başında D vitamini gelir. Özellikle besin ile alınan kalsiyumun emilmesindeki katkısı büyük olan D vitamininin kemiğin büyümesinde ve yapım-yıkım dengesinde de önemli rolü var. D vitamini eksikliği olanlarda kemikte kolaylıkla kırılma, eğilme ve bükülmeler olabilir.
İlgili 32 soru bulundu
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kas erimesi, dengeli beslenmeye ek olarak düzenli egzersizle önlenebiliyor. Hafif ağırlıklar kullanılarak yapılacak kas dayanıklılık egzersizleri, germe ve kuvvetlendirme hareketleri hem kas hem de sinirsel uyarımı düzenliyor.
MAGNEZYUM EKSİKLİĞİ
Bu durum yorgunluğa ve kas ağrılarına sebebiyet verir. Şiddetli magnezyum eksikliğinde kas krampları, uyuşma, dikkatte azalma gibi belirtiler de ortaya çıkar. Fazla terleyen, idrar söktürücü ilaç kullananlarda magnezyum atılımı daha fazla olur.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir.
Sıcak su kas gevşetmenin en kolay yoludur
Özellikle sıcak su ile duş alırken belirli kas gruplarının daha fazla sıcaklık ile temas etmesini sağlayarak kaslarınızı rahatlatabilirsiniz. Kaslarınız ile sıcak suyu temas ettirmeden önce suyun derecesini bir miktar daha arttırarak daha iyi sonuçlar elde edebilirsiniz.
Tahıl, meyve, sebze, kurubaklagil, vb. besinlerde bulunan karbonhidrat; kasların yenilenmesi, enerjisi ve gelişimi için gereklidir. Kas kütlesi artırma için beslenme kadar yeterli uyku da önemli ve gereklidir. Yetişkin bir insan günde ortalama 6-8 saat uyumalıdır.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
B12 eksikliğinin diğer belirtileri
Kas krampları ve kas güçsüzlüğü. B12 eksikliği motor ve duyusal sinir fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek kas kramplarına ve güçsüzlüğe neden olabilir. Denge sorunları. Ataksi veya bozulmuş denge ve koordinasyon, B12 eksikliğinden kaynaklanabilecek nörolojik bir semptomdur.
Toz zerdeçal veya zencefil çayı demleyerek günde 1-2 fincan tüketebilirsiniz. Egzersiz yapacağınız günlerde sabahları aç karna 1 su bardağına 1 yemek kaşığı elma sirkesi ekleyip içebilirsiniz. Pul biber, kas ağrıları için etkilidir. Yemeklerinize pul biber ekleyerek kas ağrısı oluşumunu önleyebilirsiniz.
Medipol Mega Üniversite Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mercan, D vitamini eksikliğinin ve fazlalığının psikolojik ile fiziksel rahatsızlıkların yanı sıra kas-kemik ağrılarına da neden olabileceğine dikkati çekti.
Düzenli olarak spor yapmaya başlamak, kas kaybını geri kazanmak için olmazsa olmazlar arasındadır. Kasların güçlendirilmesi, kaybedilen kas dokularının yerine konulması için protein alımı ile düzenli sporun bir arada yürütülmesi şarttır.
Çoğunlukla, yorgunluk, ağrı, dengesizlik veya diğer belirtiler nedeniyle bir kişinin genel aktivite seviyesi azalır. Kas hastalıkları yani miyopatilerde ise kas liflerinin hastalığına bağlı olarak çoğu zaman kaslarda güçsüzlük, incelme bazen ağrı ya da kramplar görülür.
D vitaminin eksikliği kemik erimesi gibi ciddi sorunlara sebebiyet verebileceği gibi, gün boyu yorgun hissetme, baş ağrısı ve kas ağrıları ile de hayatı zorlaştıran belirtiler yaşanmasına neden olur.
D vitamini gereksinmesini karşılamak için en iyi kaynak güneş ışınlarıdır. D vitaminin diyetle alımı ise sınırlıdır. Diyette D vitamini en fazla somon, uskumru, sardalya gibi yağlı balıklar ve yumurta sarısında bulunmaktadır.
Zeytinyağı, içerdiği A ve E vitaminleri sayesinde kaşların gürleşmesine yardımcı olmaktadır. E vitamini her bir kıl telini beslerken, A vitamini ise kılların gürleşmesini sağlar. Biraz saf zeytinyağını kaşlarınızın üzerine sürün ve parmak uçlarınızla masaj yapın. İki saat bekledikten sonra yüzünüzü ılık suyla yıkayın.
Kas onarıcı içeceklerin başında süt gelir. Süt kas yapıcı özelliğine sahip olan içeceklerden öne çıkan isimlerden biridir. Süt haricinde karpuz suyu, üzüm suyu, nar suyu gibi içeceklerde kas onarımı için sıklıkla tüketilen içeceklerden bir tanesidir.
Kasların onarımı, vücudun protein sentezi süreci ile gerçekleşir. Egzersiz sırasında oluşan mikro yırtıkların onarımı için vücut, proteinleri kullanarak yeni kas lifleri oluşturur. Bu nedenle, antrenman sonrasında yeterli miktarda protein almak, kasların etkili bir şekilde onarılması ve güçlenmesi için önemlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri