15 yaşından küçük kişilerin araç kullanırken tespit edilmesi halinde 5326 sayılı Kabahatler Kanunu'nun 11. maddesi gereği 8.190 TL ceza kesilecektir.
18 Yaş Altı Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası 2023
Bu nedenle 18 yaş altında kişilerin ehliyet olmadan araç kullanması ceza ile sonuçlanabilen bir durumu ortaya çıkartmaktadır. 18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 araç kullanma ehliyeti olmayan kişiler için 1.228 TL olarak uygulanmaktadır.
18 yaşın altında ehliyetsiz araç kullanırken yakalandıysanız 3.674 TL ceza verilir. Araç sahibine de 18 yaş altı araba kullanımına izin verdiği içinde ayrı bir ceza verilir.
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
İlgili 31 soru bulundu
B sınıfı ehliyeti için en az 18, B1 sınıfı ehliyeti için ise en az 16 yaşında olmak gerekiyor.
Fiili işlediği sırada onbeş yaşını doldurmuş olup da onsekiz yaşını doldurmamış olan kişiler hakkında suç, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektirdiği takdirde onsekiz yıldan yirmidört yıla kadar hapis cezasına hükmedilir.
Ehliyet sahibi olabilmek içi 18 yaşını doldurma koşulu bulunuyor. 18 yaş altı bir kişi ehliyet sahibi olmaması sebebiyle araç kullanamıyor, dolayısıyla araba kiralayamıyor. 18 yaşını dolduran ve ehliyet sahibi olan bir sürücünün ise normal şartlarda araç kiralama işlemini gerçekleştirebilmesi için en az 2 yıllık ...
Ehliyet almak için 18 yaşını doldurmak gerekiyor mu? Evet araba ehliyeti almak için 18 yaşınızı doldurmanız gerekiyor. Ancak A1 motosiklet ehliyetini 16 yaşında alabilirsiniz.
Yeni düzenlemeye göre; plaka sahibine idari para cezasının verilmesinin, ancak aracı sürücü belgesiz kişilerce sürülmesine izin vermesi halinde mümkün olacağı belirtilmiştir.
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
Ceza verilmekte olan konulardan bir tanesinin de ehliyetsiz araba kullanmanın cezası olduğu görülmektedir. Ehliyetsiz bir şekilde araba kullanmanın cezası 2023 yılı için 8190 TL olarak belirlenmiştir. Ehliyetsiz araç kullandırma cezası da aynı şekilde 8190 TL olarak bilinmektedir.
Ehliyetsiz araç kullanan kişiye ikinci kez aynı şekilde para cezası uygulanır. Bu ceza gerektiği zaman iki veya üç ay hapis cezasına dönüştürülebilir.
'BİZDE EHLİYET İÇİN ÜST SINIR YOK'
''Bizim hukukumuzda 18 yaşını doldurmuş biri gerekli testleri geçtikten sonra ehliyet almaya hak kazanır ancak üst yaş sınırı bulunmuyor.
13 yaşında kimse kullanamaz. en az 16 yaşında motor ehliyeti alanlar kullanabilir.
Ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanması 2023 yılında ehliyeti; mahkeme veya savcılık tarafından yahut başka şekilde geçici olarak veya tedbiren alınan kişinin araç kullanmasının cezası 8 bin 190 Türk lirasıdır.
Motor sahibi olman için bir engel yok , ailenden de kimseye ihtiyacın yok.
16 yaşında alınabilecek ehliyet sınıfları; M, A1, B1 olup kapsamı 125 CC'ye kadar motorlu ve 4 tekerlekli motosiklettir.
Fakat ruhsat için 18 yaşınızı doldurmuş olmanız gerekmektedir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır.
Tabi kiralama işlemi için gereken şartlar içinde yaş sınırı da bulunmaktadır. Öncelikle ehliyete sahip olmalısınız ki araç kiralayabilesiniz. Ehliyet almak için ise 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. Genel olarak araç kiralamak için yaş sınırı 21 yaş ve üstüdür.
Ancak ehliyetsiz araç kullanım şekli göz önünde bulundurulduğu zaman TCK 179 suçunu işlemiş olarak kabul edilebilir. Trafik güvenliğini tehlikeye sokma suçunun ayrıntısına burada değinmiyoruz. Cezasından bahsedecek olursa, somut olaya uygun olarak düzenlenmiş ceza 3 ay ile 2 yıl arasında değişen hapis cezasıdır.
12-15 yaş aralığında olup da işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya davranışlarını buna göre yönlendirme yeteneği yeterince gelişmeyen çocukların da cezai sorumluluğu yoktur. Suça sürüklenen bu çocuklar hakkında da “çocuklara özgü güvenlik tedbirleri” uygulanabilir.
0-12 yaş aralığı: Türk Ceza Kanunu madde 31/1 uyarınca; fiili işlediği sırada 12 yaşını doldurmamış olan çocukların cezai sorumluluğu yoktur. Bu kişiler hakkında, ceza kovuşturması yapılması mümkün değildir.
18 yaşını doldurmadan senet imzalayamazsınız, attığınız imza geçersizdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri