Kaslar, iskeletle beraber canlıya hem destek olur hem de iskeletin hareketini sağlar. İskeletin dikliği ve organizmanın şekil alması kaslar sayesinde olur. Omurgalılarda kaslar, eklemlerle birbirine bağlanmış olan iskeleti, kasılıp gevşeme ile hareket etmesini sağlar.
Kas dokusu kendini oluşturan kas iplikçiklerinin morfolojik, fizyolojik özelliklerine ve vücuttaki dağılımına göre üç çeşittir. Bunlar düz kas, çizgili kas ve kalp kası' dır.
Vücudumuzun iki taraflı bir santral sinir sistemi tarafından kontrol edilir ve kas kasılmalarının istemli ya da istemsiz sinir iletileri sonucu kasılma gerçekleşir. Bunlar sempatik ve parasempatik sinir sistemidir.
İlgili 37 soru bulundu
Bu nedenle protein ağırlıklı yiyeceklerin tüketimi sağlıklı bir yaşam tarzında yapılmalıdır. Tavuk göğsü, yumurta, balık, kuru baklagiller, yoğurt, avokado, ceviz ve badem gibi kas yapan yiyecekler tüketerek kas yapımını hızlandırabilirsiniz.
Kas güçsüzlüğü genellikle egzersiz eksikliği, yaşlanma, kas yaralanması veya hamilelikten kaynaklanır. Diyabet veya kalp hastalığı gibi uzun süreli durumlarda da ortaya çıkabilir. İnme, multipl skleroz, depresyon, fibromiyalji ve kronik yorgunluk sendromu (ME) gibi birçok olası neden vardır.
Vücudumuzdaki en kuvvetli kas, ağzımızda bulunan çiğneme kasıdır.
Vücuttaki en küçük kas kulağın içindedir. Guinness Dünya Rekorları'na göre 2 milimetreden daha kısa olan bu kasın adı ''Stapedius''. Görevi, vücuttaki en küçük kemik olan üzengi kemiğinin desteklemektir.
Gluteus maximus veya büyük ilye, kıç bölgesinde (gluteal bölge) kas. Bölgenin en büyük kası olma özelliğiyle diğer ilye kaslarının (gluteal kaslar) çoğunun üzerinde yer alır.
Kas ve kas gruplarımız olmasaydı yaşamamız mümkün değildi, yani anlaşılacağı üzere kaslar hayati derecede önemli bir sistemin parçaları ve diğer organlarımız kadar kas sağlığımız da çok önemlidir. Kaslarımızın öncelikli görevi iskelet sistemini ayakta tutmaktır.
Kas ağrısının en sık nedenleri; Gerginlik, stres, aşırı kullanım, küçük yaralanmalardır. Ağrının bu türü genellikle lokalize olmuştur ve tüm vücudunuzun bölümlerini etkileyen ya da sadece bir veya birkaç kası etkileyecek şekilde olabilir.
İskelet kasları hızlı kasılırlar ve çabuk yorulurlar. İskelet kaslarının kırmızı renkte görülmelerinin nedeni demir içeren bir protein olan miyoglobin içermeleridir. Düz kaslarda miyoglobin olmadığından beyaz renkte görülürler. İskelet kaslaraı somatik sinirler tarafından uyarılırlar.
TÜM KASLARIN ORTAK ÖZELLİKLERİ; Kendisini inerve eden periferik sinir tarafından uyarılabilme. Bir stimulusa kasılarak cevap verme. Gelen uyarıyı diğer kas gruplarına aktarma.
Motor nörondan gelen kimyasal uyarı kasa eriştiğinde kas lifleri birbirinin yanından geçerek ve birbirlerinin üzerine binerek kasın kısalmasını ve kalınlaşmasını sağlar. Sinirlerden gelen uyarılar sonlandığında ise kas lifleri orijinal konumlarına geri döner.
Bildiğim kadarıyla güç tam olarak kas ile alakalı değildir. Güç daha çok nereden gücü aldığın ile alakalıdır. Futboldan gidersek, eğer az da olsa maç seyrettiysen daha kaslı olan futbolcu gücü yanlış yerden aldığı için daha kassız olan futbolcudan daha az sert şutlar çekebilmekte.
Kas ağrısı vücudun çeşitli yerlerinde de ağrılar oluşmasına neden olabilir. Peki kas ağrısı nerelere vurur? Eller, kollar, bacaklar, boyun ve sırta kas ağrıları vurabilir. Bu durum ağrıyan kas bölgesiyle de ilişkilidir.
Tüm bu bilgilere bakarak bir erkeğin ömrü boyunca kazanabileceği kas miktarı ortalama 15-25 kg civarlarındayken bir kadının kazanabileceği kas miktarı ortalama 8-15 kg civarlarındadır.
Kas ağrısı çoğunlukla kol, bacak, omurga, karın ve kalçadaki kasları etkiler. Ancak vücudumuzdaki diğer kaslarda da ağrılar görülebilmektedir. Bu kaslarda ağrı dışında ortaya çıkabilen diğer belirtiler şunlardır: Kaslarda kasılma veya çekilme hissi.
Kas kitlesi ve yoğunluğu arttıkça vücut ağırlığı da artar. Bu kesinlikle şişman olduğunuz anlamına gelmez; bu şekilde daha fazla kalori yakarız, metabolizma hızımız da artacağından yağlarda da gözle görülebilir bir azalma olacaktır.
Peki, vücut geliştirmenin faydaları nelerdir? Kemiklerinizi güçlendirir ve kemik erimesi gibi hastalıkların riskini azaltır. Birçok kas grubunun aynı anda çalışmasını sağlar ve kaslarınızı güçlendirir. Daha iyi bir postüre sahip olmanıza yardımcı olur.
Çizgili kaslar; kol kası, sırt kası, bacak kasları, göğüs kasları, mide kasları, parmak kasları gibi vücut bölümlerinde bulunur. Vücutta istemli bir şekilde hareket ettirilebilen her yerde çizgili kasların olduğunu söylemek mümkündür.
Kas kaybı: Kaslarda oluşan zayıflık ve güçsüzlük E vitamini eksikliğinden kaynaklanabilmektedir. E vitamini eksikliği kaslarda zamanla zayıflamaya yol açabilmektedir.
Tahıl, meyve, sebze, kurubaklagil, vb. besinlerde bulunan karbonhidrat; kasların yenilenmesi, enerjisi ve gelişimi için gereklidir. Kas kütlesi artırma için beslenme kadar yeterli uyku da önemli ve gereklidir. Yetişkin bir insan günde ortalama 6-8 saat uyumalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri