Türk Ceza Kanunu'nun 21. maddesinde kast şöyle tanımlanmıştır: ''Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.” Suçun yasal tanımındaki maddi unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi, kastın varlığı için zorunludur.
Kasıt, kişinin bir hedefi gerçekleştirme amacı ve gayesi demektir. Kastetmek sözcüğü, birine kötü davranmak ve zulmetmek anlamında da kullanılır. Hukukta terim anlamında kullanılan bu sözcük, adam öldürmeye teşebbüs anlamına gelir.
Bir şahsın hayatına haksız yere son verme, adam öldürme suçu. Kasten adam öldürme ve müessir fiil suçlarında suçlunun işlediği fiile denk bir ceza ile cezalandırılması.
KASTETMEK KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle kast etmek şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı kastetmek şeklinde olmalıdır.
kastetmek, demek istemek; ima etmek.
İlgili 37 soru bulundu
KASTETME KELİMESİNİN ANLAMI
Kastetmek işi anlamında kullanılan bu kelime ayrı yazılarak hatalı kullanım yapılmaktadır. Vatandaşlar sıklıkla bu kelimeyi yanlış yazmaktadırlar. Oysa doğrusu bitişik yazılmasıdır. Bu kelime genellikle kast etme şeklinde yanlış yazılmaktadır.
Arapça kökenli bir sözcük olan kastetmek, kasd ve etmek kelimelerinin birleşiminden oluşur. Yani Arapçaya ait olan kasd ve Türkçe kökenli etmek sözcüklerinin bir araya getirilmesiyle bu birleşik kelime ortaya çıkmıştır.
Öncelikle belirtmek gerekir ki, kelimenin asıl yazımı “Kast” değil “Kasıt”tır. Ancak kelimeye “ı” ile başlayan bir harf geldiğinde aradaki '-ı' düşerek kelime “kasdı” şeklin- de yazılmaktadır. 6 Bu bakımdan madde başlığında “kast” kelimesinin kullanılması yanlıştır. Doğru kullanım “kasıt” olmalıdır.
Çok kullanılan zapt kelimesi TDK'ya göre, zor kullanarak ele geçirme anlamındadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır.
Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Görüldüğü üzere e-spor müsabakalarında tarafların birbirlerinin avatarlarını öldürecekleri veya onlara zarar verecekleri yönlerindeki tehditleri manevi unsur olan kastın olmaması ile tehdit suçunu oluşturmamaktadır.
Kast, Hint toplumunun iskeletidir. Irksal ve dinsel ayrım sonucu ortaya çıkmış bir piramittir. Kapalı tabakalaşma tipinin bir örneği olan kast, toplumdaki farklı yaşam tarzlarını yansıtır. Bununla birlikte kast üyelerinin statüleri sonsuzdur.
Saik, sevk etmekten türemiş bir kelimedir. Sözlükte sevk eden, sürükleyen, götüren hal ve sebep gibi anlamlara gelir.
Fakru zaruret mecbur kalmak, zorunda olmak, ileri derecede yoksulluk sebebiyle mecbur bırakılmak anlamında kullanılmıştır. Arapça kökenden Türkçe diline geçmiş ve günümüze kadar kullanılmış hala kullanılmaktadır.
9. Somut olarak yer belirten alt ve üst sözleriyle oluşturulan birleşik kelime ve terimler ayrı yazılır: deri altı, su altı, toprak altı, yer altı (yüzey); böbrek üstü bezi, tepe üstü (en yüksek nokta) vb. 10.
Birkaç kelimesi, TDK'nın belirlediği doğru yazımıyla "birkaç" şeklindedir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir. En sık yapılan hatalı kullanılışı ise bir kaç şeklindedir.
Dilimize Yunancadan geçmiş olan zırtapoz kelimesi, genellikle söylediği şeyler ile yaptıkları birbirini tutmayan, sözüne güvenilmeyen kişiler için kullanılır. Argo bir sözcük olan zırtapoz, bazı kaynaklarda ''zırtapos'' şeklinde geçer.
Anlamı merak edilen tatbik kelimesi, uygulama anlamında kullanılıyor.
Cevap: Bir Yeri İstila Eden, Yönetimi Altına Alan (Kimse, Devlet, Ordu Vb.)
Suç yolu aşamalarına başlamasından sonra meydana gelen kast olarak ifade edilir. Örneğin; A, B'yi yaralamak kastıyla darp ederken B, A'nın annesine sövmeye başlamıştır bu durumda A, B'yi öldürmüştür. Bu durumda eklenen kast ortaya çıkmıştır ve B kasten öldürmekten sorumlu olur.
Türk Ceza Kanunu'nun 21. maddesinde kast şöyle tanımlanmıştır: ''Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.” Suçun yasal tanımındaki maddi unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi, kastın varlığı için zorunludur.
Olası kast, fiilin neticesinin öngörülmesine rağmen olursa olsun motivasyonu ile suçun işlenmesini, neticenin kabullenilmesini; bilinçli taksir ise, suçun öngörülen neticesinin gerçekleşmeyeceğine duyulan güvenle işlenmesini, neticenin gerçekleşmesini istememesini ifade eder.
İki ayrı kelimeden oluşması bu kelimenin ayrı yazılması gerektiğine işaret etmektedir. Bazı durumlarda iki ayrı kelime birleşik olarak karşımıza çıksa da ön yargı kelimesi için bu durum geçerli değildir. Bu kelimenin doğru yazılışı ''ön yargı'' şeklindedir.
Hastahane Kelimesinin Doğru yazılışı
TDK'ya göre menetmek kelimesinin doğru yazılışı "menetmek"dir.
Bağlaç olan ki ayrı yazılır: bilmem ki, demek ki, kaldı ki vb.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri