Türkiye'de en çok ili olan Karadeniz Bölgesinin toplamda 18 şehri bulunur. Bunlar şu şekilde sıralanırlar. Artvin, Rize, Bayburt, Trabzon, Gümüşhane, Giresun, Ordu, Tokat, Amasya, Samsun, Sinop, Çorum, Kastamonu, Bartın, Karabük, Zonguldak, Düzce ve Bolu'dur.
Kastamonu, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan, doğal güzelliklere ve binlerce yıllık tarihi zenginliklere ev sahipliği yapan bir şehir. Ayrıca tertemiz koyları, masmavi denizi ve Kastamonu otellerinin gelişmiş konaklama olanaklarıyla yaz tatillerinin bölgedeki değişmez adreslerinden biri.
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi, Alpı, Alpağut, Dânişmendli, Kıpçak,Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmişlerdir.
Kastra kelimesi Latince "kale" demektir. Komnenler ise, bir Bizans Hanedanı olup bu bölgenin Bizans dönemindeki yerleşimcileridir. Bu iki kelime zamanla Kastamonu şeklini almıştır.
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağında 9 adet Avşar (Afşar) adında yerleşim alanı bulunmaktadır. Bu yüzyılda, Kastamonu Sancağında, Oğuz boyları arasında yerleşim yeri adının en fazla Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkate değer bir bulgudur.
İlgili 30 soru bulundu
Bunun üzerine Türkler tarafından söylenen "Kastın ne idi Moni'ye" sözü önce askerler arasında, daha sonra da halk dilinde Kastamoni şeklini almış olsa gerektir. Bu gün Moni'nin aşağıya atıldığı yer "Kırk Kız Türbesi" olarak bilinmekte ve halk tarafından saygı duyulmaktadır.
Eski bir yerleşim alanı olduğu bilinen Kastamonu yöresi MÖ.18.yy.da Gas'ların yurdu olmuş, zamanla Hititler, Firigler, Kimmerler, Lidyalı'lar, Pers'ler, Pontuslular, Romalılar ve Bizanslıların yönetimine geçmiştir.
Şâbân-ı Velî (1481?, Hanönü, Kastamonu - 4 Mayıs 1569, Kastamonu) Halveti Tarikatı'nın, Cemaliyye şubesi'nin, Şabaniyye kolu'nun kurucusu mutasavvıf evliyadır.
13.108 km² alan üzerinde yer alan Kastamonu, Türkiye topraklarının %1,7'sini oluşturmaktadır. İl merkezinin denizden yüksekliği 780 metredir. İlin ortalama olarak deniz seviyesinden yüksekliği 775 m'dir. İlin en yüksek noktasını ise 2.565 m ile Çatalılgaz Tepesi oluşturmaktadır.
Kastamonu, Karadeniz'de kirlenmemiş, betonlaşmamış 135 km. kıyı bandıyla deniz, kum ve güneş arayanlara da hitap etmektedir. Bu yılı bandında çok sayıda doğal kumsal ve bunların ardından yoğun bir orman örtüsü bulunmaktadır. Çatalzeytin'deki Ginolu ile Cide'deki Giderus koyları Karadeniz'in en güzel koylarıdır.
Platformun paylaştığı Bölge Raporu verilerine göre Rize 221 bin 226 TL ile Karadeniz Bölgesi'ndeki 18 şehir arasında en pahalı şehir olurken, Kastamonu 188 bin 355 TL ile 6'ncı sırada yer aldı.
Kastamonu'ya özgü yemekler arasında etli ekmek, banduma, kuyu kebabı, incir dolması, siyez bulgur pilavı, ekşili pilav, simit tiridi, cırık tatlısı, mıklama, üryani eriği hoşafı, patates paçası, İnebolu simidi gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Kastamonu'nun yöresel yemekleri kenti ziyaret edenleri kendine hayran bırakıyor. Şehir, kendi bünyesinde ürettiği ürünleri mutfağına yansıtmakta oldukça başarılı. Tosya üzümü ve pirinci, İnebolu kestanesi, Azdavay armudu, Araç ceviz ve kızılcığı, Taşköprü eriği ve sarımsağı; şehrin en bilinen ürünleri.
Kastamonu, elverişli coğrafi şartları ve iklimi dolayısıyla zengin bir beslenme geleneğine sahip olmuştur. Elması, üryani eriği, Taşköprü'nün sarımsağı, Tosya'nın pirinci ve üzümü yurt çapında ün yapmıştır.
Düşünmemiş olanlar için söylemeliyiz ki Kastamonu deyince aklınıza, plajları ve koyları, dağları ve milli parkları, kanyonları ve mağaraları, müzeleri ve ören yerleri, tarihi konakları, yaylaları, hatta kış turizmi için kayak merkezi gelmeli.
İlimizde yetiştirilen önemli tarım ürünleri buğday, arpa, patatestir. Sanayi bitkisi olarak da şekerpancarı ve sarımsak üretilmektedir. Tüm Türkiye'de üretilen sarımsağın % 25'i Kastamonu'da üretilmektedir.
Kastamonu'nun en popüler ve en çok tercih edilen plajları arasında; Abana Plajı, Evrenye Kadınlar Plajı, Ginolu Koyu Plajı, Hacıveli Plajı, Özlüce Plajı, Boyranaltı Plajı, Cide Halk Plajı, İlişi Plajı ve Gideros Koyu yer almaktadır.
Kastamonu'nun yöresel lezzeti cırık tatlısı tescillendi.
Şehrin simgesi haline gelen pek çok hediyelik ürün bulunmaktadır. Özellikle buzdolabı magnetleri, Tosya pirinci, Taşköprü sarımsağı, sarı yazma, sini bezi, ala eriği hediyelik eşya denildiğinde ilk akla gelenlerdir. Şehirde özellikle kadınların yaptığı el yapımı ürünler dikkat çekmektedir.
13.108 km² alan üzerinde yer alan Kastamonu, Türkiye topraklarının %1,7'sini oluşturmaktadır. İl merkezinin denizden yüksekliği 780 metredir. İlin ortalama olarak deniz seviyesinden yüksekliği 775 m'dir. İlin en yüksek noktasını ise 2.565 m ile Çatalılgaz Tepesi oluşturmaktadır.
Toprak genişliği göz önüne alındığında Merkez ilçesi en büyük, Abana ise en küçük ilçedir.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop' u da içine alan Kastamonu Vilayeti, daha sonra Bolu'nun 1907'de, Çankırı ve Sinop' un 1918'de ayrılmaları ile bugünkü duruma gelmiştir.1924 Anayasası ile il, ilçe, bucak ve köy şeklindeki idari taksimatın kabulünü müteakip Kastamonu ili 1969'a kadar merkez ile ...
Sarımsak denilince akla gelen ilk sarımsak çeşitleri arasında Kastamonu Taşköprü sarımsağı yer alır.
Merkez İlçe
Merkez ilçe, Kastamonu'nun yaklaşık 151.500 nüfuslu bir ilçesidir. Şehrin sanayi ve tarım bakımından en gelişmiş ilçesidir. İlçede toplam 19 mahalle, 2 belde ve 178 köy bulunmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri