Kusur, haksız fiilin unsurlarından biri olup, kasıt ve ihmal şeklinde ikiye ayrılmaktadır. Kasıt, failin hukuka aykırı sonucu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesidir1. İhmal ise hukuka aykırı sonucun istenmemesine rağmen, sonucun ortaya çıkmasında gerekli özeni göstermemektir2.
Görevi ihmal etmek kasıtlı bir suçtur.
Ağır ihmal, hukuka aykırı sonucu meydana getiren fiil işlenirken, böyle bir fiil işleyen kişinin şartlarına sahip herkesin göstereceği dikkat ve özeni göstermemektir.
Suçlar hareketin şekline göre icrai ve ihmali suçlar olarak ikiye ay- rılmaktadır. Failin ancak aktif, yani yapma şeklinde bir hareket içinde bulunmasıyla işlenebilen suçlara icrai suç denir. 7 Buna karşılık ihmali davranışla, yani hukuken istenen şeyin yapılmaması suretiyle işlenen suçlara ise ihmali suçlar denir.
İhmali davranışla kasten öldürme, kişinin hukuksal olarak yükümlü olduğu belli bir icrai davranışı yapmaması nedeniyle ölüm sonucunun doğmasına neden olmasıdır (TCK m. 83/1). Suçun hukuksal konusunu “yaşam hakkı” oluşturmaktadır. Bu konuda icrai davranışla kasten öldürme suçunda anlatılan esaslar geçerlidir.
İlgili 30 soru bulundu
Kasten işlenen suçlar adından da anlaşılacağı üzere kişinin bilerek ve isteyerek bu suçları işlemesidir. Failin aktif bir davranış içinde bulunması ile işlenen suçlar icrai suçlar olarak tanımlanmıştır.
Gerçek olmayan veya görünüşte (ya da garantörsel) ihmali suçlar ise, neticenin önlenmesi bakımından hukuki yükümlülük altında bulunan fail tarafından kanunda tanımlanan neticenin meydana gelmesinin engellenmemesi şeklinde işlenen suçlardır.
(1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. (2) Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır.
İstismar, fiziksel, duygusal ve cinsel olarak üç şekilde karşımıza çıkabilir, ihmal ise fiziksel ve duygusal ihmal, tıbbi bakım ihmali olarak 3'e ayrılır.
Çocuğun korkutulması, tehdit edilmesi, aşağılanması, reddedilmesi, sevilmemesi, küçük yaşta çalıştırılmaya başlanması, gösterilen sevgi ve ilginin tutarsızlığı, ihtiyacı olan duygusal ilgi ve yakınlığın gösterilmemesi duygusal istismar ve ihmal olarak tanımlanmaktadır.
B) Hafif İhmal (Culpa Levis)
Tedbirli ve dikkatli bir kimsenin göstereceği dikkat ve özenin gösterilmemesi halidir.
Diğer bir ifadeyle kusur, zarar verenin, hukuka aykırı sonucu istemek veya bu sonucu istememekle beraber hukuka aykırı davranıştan kaçınmak için iradesini yeterli derecede kullanma- masıdır4. Birinci durumda kasıtlı davranış, ikinci durumda ise ihmali davranış suretiyle kusur varlığını göstermektedir.
Bu anlamda ağır ihmal kişinin herhangi bir insanın aynı şartlar altında göstermesi gereken dikkat ve özeni göstermemesi; kast ise kişinin bilerek ve isteyerek borcuna aykırı davranmasıdır.
Görevi kötüye kullanma ve görevi ihmal suçu sadece kamu görevlisi tarafından veya özel kanunlarda kamu görevlisi gibi cezalandırılacağı öngörülen kimseler tarafından işlenebilir. Kamu görevlisi olmayan kişiler bu suça ancak azmettiren veya yardım eden olarak iştirak edebilirler.
2. Görevi İhmal Suçunun Cezası: İhmal suretiyle, yani görevinin gereklerini yapmakta ihmal veya geciktirme göstererek görevi kötüye kullanma suçunun cezası 3 aydan 1 yıla kadar hapis cezasıdır.
Türk Ceza Kanunu'na göre; sadece kısa süreli hapis cezaları paraya çevrilebilmektedir. Kısa süreli hapis cezası ise 1 yıl ve daha az süreli hapis cezalarıdır. Görevi kötüye kullanma suçunun hapis cezası, koşulları sağladığı takdirde adli para cezasına çevrilebilir.
İhmali 5 başlık altında inceleyebiliriz. Duygusal ihmal, tıbbi ihmal, eğitim ihmali, sosyal ihmal ve fiziksel ihmaldir. Duygusal ihmal çocukla duygusal paylaşımın eksik, yetersiz veya hiç olmamasıdır. Duygusal ihmal aynı zamanda çocuğun üst düzeyde gelişimini olumsuz etkiler, gelişim geriliği oluşturablir.
Duygusal ihmal, bireyin temel duygusal ihtiyaçlarının ihmal edilmesi veya yetersiz bir şekilde karşılanması durumunu tanımlar. Bu ihmal, genellikle çocukluk döneminde yaşanan duygusal istismarın bir sonucu olarak ortaya çıkar. Ancak, duygusal ihmal her yaşta yaşanabilir ve yetişkinler de etkilenebilir.
1-Fiziksel ihmal: Ebeveynlerin veya çocuğa bakmakla yükümlü olan yetişkinlerin, çocuğun fiziksel ihtiyaçlarını karşılamamasıdır. Yiyecek vermemek, temizliğine dikkat etmemek, hava şartlarına uygun kıyafet giydirmemek, doktora götürmemek, fiziksel ihmal örnekleridir.
Olası kast, fiilin neticesinin öngörülmesine rağmen olursa olsun motivasyonu ile suçun işlenmesini, neticenin kabullenilmesini; bilinçli taksir ise, suçun öngörülen neticesinin gerçekleşmeyeceğine duyulan güvenle işlenmesini, neticenin gerçekleşmesini istememesini ifade eder.
Kasten İşlenebilen Bir Suç
Hakaret suçu, kasten işlenebilen suçlardan biridir. Failin bu suçu işlerken mağdurun şerefine saldırma niyeti bulunmalıdır. Kasıt, genel bir kasıt olup, failin eyleminin mağdurun onur, şeref ve saygınlığını zedeleyebileceğini bilmesi ve istemesini içerir.
Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. Taksir ise istisnai bir manevi unsurdur. Bu nedenle kanunda açıkça düzenlenmediği takdirde taksirle gerçekleştirilen fiiller cezalandırılmamaktadır.
Hareket ile meydana gelen hukuka aykırı sonucun birden sona ermeyip zaman için‐ de devam etmesi ve bu devamlılığın failin iradi bir davranışına bağlı olması halinde mütemadi suçtan söz edilmektedir.
Hukuk düzeni tarafından emredilen davranışın yapılmaması ile “salt ihmal” suçları, ihmal davranışla netice meydana getirilirse “ihmal suretiyle” icra suçları söz konusu olur.
Gerçek olmayan veya görünüşte (ya da garantörsel) ihmali suçlar ise, neticenin önlenmesi bakımından hukuki yükümlülük altında bulunan fail tarafından kanunda tanımlanan neticenin meydana gelmesinin engellenmemesi şeklinde işlenen suçlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri