şte failin gerçekleştirmek istediği neticeden daha ağır veya daha farklı bir neticenin meydana gelmesi halinde neticenin kastı aştığından söz edilir.
Suçun işlendiği tarihten itibaren başlayan olağan dava zamanaşımı kasten öldürme suçu müebbet hapis cezasını gerektirdiği için 25 yıl, suçun nitelikli hallerinde ise ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası nedeniyle 30 yıldır.
452. maddenin 2. fıkrasında belirtildiği üzere; kastın aşılması, failin eyleminden önce mevcut olan ancak failce bilinmeyen hallerin birleşmesi veya failin iradesi dışında beklenmeyen sebeplerin birleşmesiyle oluşmuşsa hükmün birinci fıkrasına nazaran daha az cezalar öngörülmüştür.
Bir suçun kasten işlenmesi, kişinin suçu bilerek ve isteyerek gerçekleştirmesi anlamına gelmektedir. Bu kapsamda kasten adam öldürme suçu; kişinin bilerek ve isteyerek bir başkasının hayatına son vermesidir.
Nitelikli kasten adam öldürme suçunun cezası, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır.
İlgili 25 soru bulundu
Bu kapsamda, Hz. Rasulullah bir hadislerinde, helak edici yedi büyük günahı sa- yarken, bu büyük günahlardan birini, “Allah'ın, öldürülmesini haram kıldığı cana kıyma”26 olarak beyan etmiştir. Kasten adam öldürmenin dünyevi cezası, kısas, diyet ve mirastan mahru- miyettir.
Maddesine Göre: "Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.
Batırma, tahrip etme, su baskınına ya da yangına sebebiyet verme suretiyle eylemin gerçekleşmiş olması, Eziyet çektirerek ya da canavarca hisle eylemin gerçekleşmesi, Suçun tasarlayarak işlenmiş olması, Nitelikli kasten öldürmeye teşebbüs suçunun işlenmiş olmasına neden olan hallerdir.
Suç yolu aşamalarına başlamasından sonra meydana gelen kast olarak ifade edilir. Örneğin; A, B'yi yaralamak kastıyla darp ederken B, A'nın annesine sövmeye başlamıştır bu durumda A, B'yi öldürmüştür. Bu durumda eklenen kast ortaya çıkmıştır ve B kasten öldürmekten sorumlu olur.
Türk Ceza Kanunu'nun 21. maddesinde kast şöyle tanımlanmıştır: ''Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir.” Suçun yasal tanımındaki maddi unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesi, kastın varlığı için zorunludur.
(1) Suçun oluşması kastın varlığına bağlıdır. Kast, suçun kanuni tanımındaki unsurların bilerek ve istenerek gerçekleştirilmesidir. (2) Kişinin, suçun kanuni tanımındaki unsurların gerçekleşebileceğini öngörmesine rağmen, fiili işlemesi halinde olası kast vardır.
Birden fazla müebbet halinde 36 yıl, Ağırlaştırılmış müebbet ile süreli hapis halinde en çok 36 yıl, Müebbet ile süreli hapis halinde en fazla 30 yıl, Tekerrür şeklinde işlenen suç nedeniyle müebbet halinde 33 yıldır.
Fakat en basit haliyle kast; sömürgeciliğin getirdiği toplumsal ve ekonomik değişikliklerden beslenmiş, tarihi dinsel köklere sahip toplumsal bir düzen. Sözcük olarak kast, Portekizce'de ırk, cins, soy anlamına gelen 'casta' sözcüğünden türüyor. Aile veya toplumsal sınıftan gelen eşitsizlikler Hindistan'da halen var.
Olası kast, fiilin neticesinin öngörülmesine rağmen olursa olsun motivasyonu ile suçun işlenmesini, neticenin kabullenilmesini; bilinçli taksir ise, suçun öngörülen neticesinin gerçekleşmeyeceğine duyulan güvenle işlenmesini, neticenin gerçekleşmesini istememesini ifade eder.
Olası kast ile işlenen fiillerde fail; ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda müebbet hapis cezasına, müebbet hapis cezasını gerektiren suçlarda 20 yıldan 25 yıla kadar hapis cezasına hükmolunur; diğer suçlarda ise temel ceza üçte birden yarısına kadar indirilir (TCK m.21/2).
Teşebbüsten söz edebilmek için aranan son şart, suçun teşebbüse elverişli bir suç olmasıdır. Teşebbüse elverişli olmayan bazı suçlar şunlardır: Taksirli suçlar, Salt hareket suçları, yani hareketin işlenmesiyle suçun tamamlandığı suçlar.
Kasten öldürme suçuna teşebbüs hükümleri uygulandığı ortaya çıkan sonuç ceza nedeniyle, hapis cezasının adli para cezasına çevrilmesi mümkün değildir.
Olası kastta teşebbüs olmaz, çünkü teşebbüsün olabilmesi için failin, sadece harekete değil neticeye dönük isteğinin tespiti ve buna ilişkin icra hareketinin varlığı gerekir ki, olası kastta böyle bir varlık ve tespit bulunmadığından, kast derecesinde sübjektif unsurunun net olarak olduğunun tespit edilemediği olası ...
Kovuşturma Usulü
Kasten yaralama fiilinin kişi üzerinde basit tibbi müdahale ile giderilebilecek nitelikte hafif bir yaralama eylemi gerçekleşmiş ise soruşturma ve kovuşturma şikayete tabi olması nedeniyle mağdurun şikayetten vazgeçmesi halinde mahkeme tarafından şikayet yokluğu nedeniyle düşme kararı verilecektir.
Sonuç olarak kişinin sabıkasız olması, bir yıl veya daha az süreli hapis cezalarının seçenek yaptırımlara çevrilmesi açısından önem taşımaktadır. Hiç sabıkası olmayan ceza alır mı sorusuna bu başlıkta verilecek cevap evet ceza alır.
KASTEN YARALAMA SUÇUNUN CEZASI NEDİR? Kasten yaralama suçunun cezası suçun ne şekilde işlendiğine, kimin kime karşı işlediğine ve doğurduğu sonuçlara bağlı olarak farklılaşabilir. TCK madde 86/1'de suçun cezası bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası olarak düzenlenmiştir.
Failin doğrudan maktûlün bedenine yönelik gerçekleştirdiği bir hareket söz konusu olmadığında, eylem tesebbüben öldürme olarak kabul edilmektedir.
Kişi yaşadığı haksız saldırıya karşın orantılı olarak kendini korumak için savunma gerçekleştirdiği için nefsi müdafaa suç değildir. Aksine hukuka uygun şekilde gerçekleşen savunma eylemidir.
Tazir sözcüğü yasaklamak, cezalandırmak, zorlamak, reddetmek, terbiye etmek, anlamında kullanılmaktadır. İslam hukuku kaynaklarında gerek suç, gerek karşılığında cezası gösterilmiş olmamakla beraber, kişilere veya kamuya zarar verdikleri için ulülemr tarafından cezalandırılan fiiller olarak geçmektedir10.
Hindistan'ın ve Afrika'nın bazı bölgelerinde günümüzde de uygulanan bir sistemdir. Sınıf ayrılıklarına dayanır. Günümüzde Çin'de uygulanan “Hukou Sistemi” de kast sistemi olarak kabul edilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri