Kastamonulular arasında efsane haline gelen çok fazla 'kastın neydi Moni?' söylentisinin olduğunu vurgulayan Yücel, "Kastamonu'nun ismiyle ilgili bir kısım bilim adamları, Kafkaslardan geldiğini söyler, halka sorduğunuz zaman ise halk bir efsane anlatır.
kastamonu ilinin isminin kökeninde yattığı rivayet edilen sorudur. efsane, moni isimli bir prensesin onun aşkı için her şeyi yapan bir delikanlıya kazık atmasına dayanır, dayanmasın, saçmadır.
Yaygın bir rivayete göre; Türkler tarafından Kastamonu Kalesinin fethi sırasında Bizans Tekfuru'nun güzel kızı Moni yakışıklı Türk kumandanına aşık olur. Tutkusunu, dadısı vasıtasıyla bildirir ve karşılık veren komutana kale kapısının anahtarlarını teslim eder.
Yirmi dört Oğuz boyunun neredeyse tamamı Kastamonu çevresinde yurt tuttuğu gibi, Alpı, Alpağut, Dânişmendli, Kıpçak,Karluk, Çiğil, Yağma gibi Türk boyları da Kastamonu'ya yerleşmişlerdir.
da 'Tuman' (Tumanna) şehir demektir. Gaslar ise Sümerlerin bir koludur. Gastuman- na, Gasların şehri demektir. Osmanlı döneminde ki bazı seyahatnamelerde ise şehre Kastamonya denmiştir.
İlgili 40 soru bulundu
Kastra kelimesi Latince "kale" demektir. Komnenler ise, bir Bizans Hanedanı olup bu bölgenin Bizans dönemindeki yerleşimcileridir. Bu iki kelime zamanla Kastamonu şeklini almıştır.
Osmanlı İmparatorluğu döneminde Bolu, Çankırı ve Sinop' u da içine alan Kastamonu Vilayeti, daha sonra Bolu'nun 1907'de, Çankırı ve Sinop' un 1918'de ayrılmaları ile bugünkü duruma gelmiştir.1924 Anayasası ile il, ilçe, bucak ve köy şeklindeki idari taksimatın kabulünü müteakip Kastamonu ili 1969'a kadar merkez ile ...
1211-1212 tarihi ile birlikte Kayı Boyundan olan Emir Hüsameddin Çoban Bey tarafından bölge tamamen Türk hâkimiyetine geçirilir ve böylece Kastamonu'da Çobanoğulları Beyliği kurulur.
Kayıtlara göre 16. yüzyılda Kastamonu Sancağında 9 adet Avşar (Afşar) adında yerleşim alanı bulunmaktadır. Bu yüzyılda, Kastamonu Sancağında, Oğuz boyları arasında yerleşim yeri adının en fazla Avşar (Afşar) boyuna ait olması dikkate değer bir bulgudur.
Kastamonu'nun ilk defa Türklerin eline geçmesi Danişmentliler zamanında Ahmet Gazinin Oğlu Gümüş tekin devrinde “1105 yılında” gerçekleşmiştir.
Kastamonu Kurtuluş Savaşı'nda en çok şehit ve gazi veren illerimizin başında yer alır. Cumhuriyetin ilanından sonra ise Mustafa Kemal Atatürk'ün Ağustos 1925'te Kastamonu'da yaptığı Kıyafet ve Şapka İnkılâbı yakın tarihimizin önemli olaylarından biridir.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) 2021 sonuçlarını açıkladı. TÜİK'in 2021 verilerine göre Kastamonu nüfusu 375 bin 592 olarak hesaplandı.
Şehrin batısında bir ana kaya kütlesi üzerinde bulunan kale, MS.12'nci yüzyılda Komnenoslar tarafından yaptırılmıştır. Orijinal yapıdan günümüzde sadece iç kale kısmı ulaşmıştır. Kalenin dış surları 18'inci yüzyıl sonlarında yok olmuştur.
Zamanla da bu isim şimdi ismi Kastamonu olmuştur. Bizde diyoruz ki Kastamonu'nun ismi Moni'den geliyor. Kastamonu tarihini anlatan bana göre oldukça gerçekti bir eserdir Saltukname.
İstanbul'dan 1 Kasım 1584 yılında ordu ile hareket eden Veziriazam Osman Paşa 19 Aralık 1584 yılında ise Kastamonu'ya girmiştir. Osman Paşa bu tarihten itibaren 9 Nisan 1585'e kadar da Kastamonu'da kalacaktır. İşte bu 3,5 aylık dönem içinde Kastamonu bir nevi “İmparatorluk Başkenti” olmuştur.
Özellikle Kırıkkale, Antalya, Eskişehir, Ankara, Balıkesir, Kütahya, Konya, Kastamonu, Aydın, Adapazarı, Bilecik, Bursa, Çorum ve Urfa gibi Anadolu'nun birçok yerinde Kayı Boyuna mensup aşiretlerin izlerine rastlamak mümkündür.
1950'li yıllardan itibaren Türkiye'nin kalkınma trendine girmesiyle birlikte Kastamonu'dan baĢta Ġstanbul ve Ankara olmak üzere Türkiye'nin modern çekim merkezlerine doğru göçler baĢlamıĢ bu illerle birlikte Kocaeli, Karabük ve Samsun gibi iĢ sahası fazla olan sanayi kentleri de buradan göç almıĢtır.
Kastamonu'nun neyi meşhur sorusuna verilebilecek yanıtlar oldukça çeşitlidir. Bunların arasında yiyecekler, gezilecek yerler, hediyelik eşyalar yer almaktadır. Kastamonu'nun en meşhur ürünü ise Taşköprü sarımsağı olarak bilinmektedir.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verilerine göre, nüfus cüzdanlarının il hanesinde "Kastamonu" yazan 1 milyon 23 bin 54 kişiden 546 bin 989'u İstanbul'da ikamet ediyor. Toplam nüfusu 359 bin 808 olan Kastamonu'da, 313 bin 636 Kastamonu doğumlu vatandaş bulunuyor.
Kastamonu, Türkiye'nin kuzey kesiminde, Karadeniz Bölgesi'nde yer alan ildir. İlin komşularını (kuzeyden saat yönünde ilerlendiğinde) Sinop, Çorum, Çankırı, Karabük ve Bartın illeri oluşturmakta olup, ilin ayrıca kuzeyde Karadeniz'e kıyısı bulunmaktadır. İlin merkezi aynı isimli Kastamonu şehridir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri