İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
Özetle, hayatımızda peynir olmalı ama dengeli tüketilmeli, özellikle şirdan mayalı, koyun, keçi peyniri tercih edilmeli ve güvenilir yerden alınmalı.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Beyaz peynire göre su oranı daha az olan yoğun kıvamlı süzme peynir kalori ve besin değerleri açısından diyet menülerinde tercih edilebilir. Ara öğünlerde de salatalarla ya da yağsız söğüş yanında da tüketilebileceği gibi protein değerleri sayesinde günlük et ihtiyacı süzme peynir tüketimine göre düşürülebilir.
İlgili 23 soru bulundu
Beslenme uzmanları, günde 1 ya da 2 porsiyon peynir tüketmenin vücut sağlığı açısından önemli olduğunu belirtmektedir. Bir porsiyon peynir; 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt, 100 gram kaşar peyniri ya da 50 gram beyaz peynire eşdeğerdir.
28 gram tam yağlı mozzarella peyniri, 85 kalori değerindedir. Sodyum değeri düşük olduğu için diğer peynirlere göre daha az tuzludur. Mozzarella peyniri bağırsak sağlığını iyileştirebilen ve vücudu iltihaplanmalara karşı koruyan probiyotikler içerir. Bu sayede bağışıklığın güçlenmesine de yardımcı olur.
Süzme Peynir Zararlı mıdır? Süzme peynir mayalanmış olan yağsız sütün baskıya alınmadan süzülmesi ile elde edilen yumuşak kıvamlı bir peynir çeşididir. Yağsız bir protein kaynağı olan süzme peynir, düzenli tüketildiğinde insan sağlığı için herhangi bir olumsuzluğa sebep olmamaktadır.
Labne peyniri kanserli hücrelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Bu sebeple vücut direncini yükselten besinler arasında yerini alır. Protein kaynaklarından biri olan labne peyniri, kemik sağlığını korumaktadır. B vitamini içeren labne peyniri kansızlıkla mücadele konusunda başarılı sonuçlar verir.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
Peynir birçok vitamin bakımından zengin olduğundan bahsetmiştik. A,C,D,E ve K vitaminleri bulundurarak insan vücudundaki ihtiyaçları karşılar. Bunun dışında B12 ve B6 vitaminleri de içerdiği için organizmaların sağlığı için faydalıdır. Peynir beyinden kemik sağlığına kadar insan vücuduna birçok faydası mevcuttur.
Yüksek potasyum içeren lor, kolesterol bulundurmaz. Lor peyniri yağ oranı oldukça düşük olduğu için diyetlerde kullanılabilir. A ve C vitaminleri barındıran peynir, gelişim dönemindeki çocuklarca da tüketilebilir.
1- Ezine Beyaz Peyniri – Çanakkale
Şimdilerde, inek ve keçi karışık olanları üretilse de , gerçek bir Ezine Beyaz Peyniri sadece koyun sütünden üretilir. Kendine has sert yapısı, yoğun dokusu, şirdenden gelen ekşi bir aromasıyla sadece Türkiye'nin değil bize göre dünyanın da en iyi peynirleri arasında yer almaktadır.
İyi bir beyaz peynirin kalıbı düzgün ve her kenarı birbirine eşit olmalıdır. Üzerinde pas, küf ve salamura kirlilikleri taşımamalıdır. İyi bir beyaz peynirin rengi, parlak ve canlı bir beyazdır. Donuk, kirli beyaz, sarımsı, siyahımsı ve mavi-yeşil gibi renk değişimleri olmamalıdır.
Labne, Meksika mutfağına özgü fermente süte dayalı bir süt ürünüdür.
Geleneksel fermente süt ürünü olan labne, yoğurttan peynir altı suyunun bir kısmının uzaklaştırılmasıyla elde edilir. Bu yüzden konsantre yoğurt olarak da anılmaktadır. Asidik bir tada sahip olan labne; yumuşak, pürüzsüz ve sürülebilir bir yapıya sahiptir.
Üçgen Peynir, yağlı bir peynir olduğu için fazla tüketilmesi sonucunda kilo almaya neden olabilir. Aynı zamanda kaşar peynirinin içinde de bol miktarda yağ ve diğer protein içerikleri bulunduğu için kilo almaya neden olabilir.
Kültürlü peynir, yüksek sıcaklıklarda pastörize edildiğinden üretimden kısa süre sonra güvenle tüketilebilir. Klasik beyaz peynir üretiminde süt, düşük sıcaklıklarda pastörize edilir. Bu sayede faydalı mikroorganizmalar korunarak, zararlı mikroorganizmalardan arındırılır.
Bir diğer diyette yenilebilecek peynir de tamamen yağsız olan Erzurum civil peyniridir. Civil ya da diğer adıyla çeçil peyniri, 30 gramında 35 kalori içerir. Oldukça besleyici ve sağlıklı olan bu peynir, diyetinizi kalsiyum yönünden desteklerken, düşük kalorisi ile kilo vermenize de yardımcı olacaktır.
[9] Süzme peynirin içerdiği su miktarı yüksek olduğundan beyaz peynire göre yağ içeriği daha düşüktür ve süzme peynirin içerdiği tuz miktarı da beyaz peynire oranla daha düşük olabilmektedir.
Kalsiyum ve protein açısından zengin bir kaynak olan peynir, %3 oranında da demir içerir. B12, B6, riboflavin, D vitamini, folik asit ve kolin gibi vitaminlerden de zengin olan Gouda peyniri sodyum, fosfor, potasyum, çinko, bakır, manganez ve magnezyum içerir.
İtalyanların Peynirde Ustalık Eseri: Parmesan
Kas ve kemik gelişimine destek olması amacıyla tüketilen süt ürünlerinden peynir, protein ve kalsiyum içerdiği için oldukça besleyici bir besindir.
Eski kaşar daha uzun süre dinlendirilirken, taze kaşarın yapım süresi ve olgunlaşma süresi daha azdır. İçeriğindeki kalsiyum ve protein oranı da daha fazla olmakla birlikte her iki peynir de vücut sağlığı açısından oldukça yararlıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri