Kat irtifaklı tapu riskleri nelerdir? Kat irtifaklı daire almanın en önemli dezavantajlarından biri yapının projeye uygun inşa edilmeme riskidir. Henüz inşaatı başlamamış ya da devam eden süreçlerde kat irtifakı alınabildiği için, inşaat tamamlandığında proje ile birebir yapı karşınıza çıkmayabilir.
Kat irtifaklı daire alma mümkündür ancak daire alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz.
Kat irtifakı tapusu için inşaatın başlaması ancak tamamlanmaması gerekir. Kat mülkiyeti tapusunda da tamamlanmış bir inşaat söz konusudur. Kısaca; inşaat boyunca geçerli olan kat irtifakı, geçici bir süreliğine alınacak belgedir. İnşaat sırasında alınan kat irtifakı, inşaat tamamlandığında kat mülkiyetine çevrilir.
Kat irtifakı alındıktan sonra taşınmazın alım satımı artık mümkündür. Bazı bankalar kat irtifakı olmayan konutlara konut kredisi (mortgage) vermeyebilir. Bu nedenle de kat irtifakı önem arz eder. Satış işlemi sonucunda satın alan kişiye, kat irtifakı tapusu verilir.
Tapu çeşitlerinden biri olarak kat irtifakı, inşaat hâlinde veya almayı düşündüğün ve proje yapım sürecinde olan arsa üzerindeki daireye düşen arsa payı anlamında kullanılan bir kavramdır. Dolayısıyla “Kat irtifakı nedir?” sorusuna başka bir deyişle, inşaata yönelik mülkiyet hakkı olarak cevap verilebilir.
İlgili 30 soru bulundu
Kat irtifaklı daire yıkılırsa ne olur? Kat irtifakına sahip bir yapı ile ilgili yıkım kararı çıktıysa hak sahipleri, belirlenen arsa payı üzerinden hak alabilir. Yani hissedarlar, tapuda belirtilen arsa payı kadar talepte bulunabilir.
Ev sahibi, bu tapu eşliğinde Tapu Müdürlüğü'ne giderek kat mülkiyetli tapu alabilir. Kat irtifaklı tapular da konut kredisi için uygundur; fakat bankalar, kat mülkiyeti tapusunu daha çok tercih eder.
Kat irtifakına mevzu teşkil eden arsa üzerinde, bu irtifakına tesisi esnasında verilen inşaat plânına göre beş yıl içinde bina yapılmazsa, kat irtifakı kendiliğinden sonra erer; bu müddet ilgililerden birinin talebi üzerine, mahkemece en çok üç yıl uzatılabilir.
Kat irtifaklı yerlerde tek bir malikin talebi ile cins değişikliği de yapılabilir. Tüm kat irtifakı sahiplerinin talebine gerek yoktur. Cins değişikliği işlemi için önce kadastro (ya da lisanslı harita bürosuna) başvurulur. Yapılan yapıyı teknik elemanlar ölçtükten sonra tapu dairesinde cins değişikliği işlemi yapılır.
Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır.
Kat irtifakı tapusu olan bir gayrimenkul daha yüksek hukuki risklere tabi iken, kat mülkiyeti tapusu yasal anlamında çok daha sağlam bir zemine oturur. Kat irtifakı tapusu olan bir konut, uzman bir gayrimenkul danışmanı tarafından yapılan risk analizinde sorun olmaz ise rahatlıkla satın alınabilir.
Kat Mülkiyetine Geçişin Masrafları Ne Kadardır? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.
Üzerinde kat irtifakı kurulmuş ve yapı kullanma izin belgesi alınmış olan yapılarda; Kat irtifakına sahip ortak maliklerden birinin başvurusu veya yapı kullanma izin belgesinin yetkili idarece tapu idaresine gönderilmesi üzerine zorunlu deprem sigortası poliçesi dâhil hiçbir belge aranmaksızın kat mülkiyetine resen ...
Kat irtifaklı bir yapının yıkımı söz konusu olduğunda hissedarlara tapuda belirtilen arsa payı üzerinden hak verilirken, kat mülkiyetli tapu sahipleri yeniden inşa durumunda sahip oldukları bağımsız bölümler kadar hak sahibi oluyor.
Kat irtifakında henüz ortada inşaat yokken veya inşaatın yapım süreci devam ederken, yapının bağımsız bölümleri üzerinde malikler adına kat irtifaklı tapu çıkarılır.
Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.
Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.
İskanı bulunmayan kat irtifak tapulu binalardan ev satın alanlar, imar mevzuatına göre bir kısım kamu hizmetlerinden yararlanamama gibi yoksunluklar dışında; tapularının arsa sahibi lehine iptali veya tapuya kavuşamama riski yaşayabiliyor.
Madde 49 - Kat irtifakına konu olan arsanın maliki veya ortak malikleri, tapu memuruna verecekleri yazılı bir beyanla kat irtifakına ait sicil kaydını sildirerek bu irtifaka her zaman son verebilirler.
Bu nedenle yapı tamamlandıktan sonra kat mülkiyeti tapusu mutlaka alınmalıdır. Yalnızca kat irtifakı olan bir taşınmazın satın alınmasının ve satılmasının önünde yasal bir engel bulunmaz.
Tüm koşulların sağlanması durumunda bütçenize en uygun ödeme seçenekleriyle dilediğiniz bankaya konut kredisi için başvuruda bulunabilirsiniz. Konutun kat mülkiyeti veya inşaat ve proje halinde alınıyorsa kat irtifakı bulunması gerekir. Ekspertiz değerine göre evin %90'ınına kadar kredi çekebilirsiniz.
KMK. m.26/1 hükmü, kat irtifakı sahiplerinin haklarını düzenleyen “kat irtifakı sahipleri, ortak arsa üzerinde yapılacak yapının, sözleşmede yazılı süre içinde başlamasını ve tamamlanması için kendilerine düşen borçların yerine getirilmesini karşılıklı olarak istemek ve dâva etme hakkına sahiptir.” hükmü (KMK. m.17) ...
Kat İrtifakı Nedir?:
Yani, bina henüz tamamlanmamış olsa bile, kat irtifakı sayesinde her bir kat bağımsız bir bölüm olarak kullanılabilir ve üzerine ipotek gibi yasal haklar konulabilir.
Tapudaki bu iki farklı ifade, binanın iskanıyla ilgili. İnşaat 'resmen' tamamlanmamışsa yani iskanı alınmamışsa tapuda kat irtifakı, iskan alındıysa kat mülkiyeti ifadesini görürsünüz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri