Karbonat ve sirke, doğal temizleyiciler olarak kullanılabilir. Limon ve limon tuzu, asidik özellikleri sayesinde kireci çözmede etkili olabilir. Patates kabuğu ise, içerdiği nişasta ve asidik maddelerle kireç üzerinde çözülme sağlayarak temizlemeye yardımcı olur.
Bir kapta su ile beyaz sirkeyi eşit oranda karıştırın. Bu karışımı bir poşet yardımıyla musluğun üzerine sarın ve birkaç saat bekletin. Sonrasında poşeti çıkarın, musluğu durulayın ve yumuşamış kireçleri bir bez veya fırça yardımıyla nazikçe temizleyin. Limon tuzu da kireç çözme özelliği taşıyan doğal bir maddedir.
Özellikle çaydanlıktaki kalın kireç nasıl temizlenir diye düşünüyorsanız limon ve karbonat etkisinden yararlanabilirsiniz. Karbonat kireci kabartırken, limonla kireç temizleme işlemi iyice kolaylaşacaktır. Taşlaşmış kireç nasıl temizlenir diyorsanız bu uygulamayı birkaç kez arka arkaya yapabilirsiniz.
Sirkeyle doldurduğunuz çaydanlığı 1 gece boyunca bu şekilde bekletin. Ertesi gün içine 1 kaşık karbonat ekleyin. Bu aşamada çaydanlığın içindeki karışım köpürecektir, hiç endişe etmeyin. Karışım köpürdükten sonra uzun saplı bir temizleme fırçasıyla kireçli yüzeyleri ovalayarak temizlemeye başlayın.
Bir bardak beyaz sirkeyi bir litre suya ekleyin ve karıştırın. Bu karışımı bir sprey şişesine doldurun ve kireç lekesine püskürtün. Karışımı yaklaşık 10-15 dakika lekede bekletin. Daha sonra bir bez veya süngerle lekeyi ovun ve durulayın.
İlgili 36 soru bulundu
Beyaz sirkenin kireç sökücü özelliği vardır. Kireçlenen cihazlara zarar vermeden ve kireçli yüzeyleri yıpratmadan temizler. Beyaz sirke ile temizlik, kimyasal madde içermeden hijyenik ortamlar yaratmanızı sağlar.
Çaydanlığın içerisine birkaç parça limon tuzu atılarak üzerine bir miktar su konulur. Limon tuzu ve suyun bulunduğu çaydanlık ocağın üzerine alınarak bir kısık ateşte suyun kaynaması beklenir. Su kaynamaya başladıktan bir süre sonra çaydanlık içindeki kirecin yüzeye çıktığını göreceksiniz.
Kireç giderme işleminde değişik kimyasal maddeler kullanılabilir. Bunlara amonyum tuzları, sülfürik asit, borik asit, hidroklorik asit, formik asit gibi kimyasalları örnek olarak verebiliriz.
Bir spreyli şişeye 1 çay bardağı sirkeyi, 2 yemek kaşığı karbonatı ve yarım limonun suyunu döküp karıştırın. Üzerine sıcak su ekleyip iyice çalkalayın. Hazırladığınız karışımı direk kireçli yüzeye sıkıp 15 dakika bekletin. Ardından durulayabilirsiniz.
Kabartma tozu ile çaydanlık nasıl temizlenir? Kaynar suyun içine kabartma tozunu boşaltın sudan çıkan köpüklerin ardından yaklaşık yarım saat bekletin. Kabartma tozuyla sıcak suyun çaydanlıktaki kireci çıkardığını göreceksiniz.
Tuzruhu : Mutfak, Banyo , Tuvalet ve Banyolarda oluşan sararmiş kireç birikimini, temizlemede kullanılır. Tuvalet Mutfak ve Banyolarda oluşan kireç birikimini, kararmış organik kirler ve pas lekelerini kimyasal etkinliği ile çözer.
Karbonat birçok alanda olduğu gibi musluk temizliğinde güvenli şekilde kullanılan doğal malzemeler arasındadır. Bir fırça yardımıyla bu malzemeleri muslukları temizleme aşamasında kullanabilirsiniz. Fırça üzerine dökülen karbonatla bataryayı ovalayın ve sonrasında soğuk su ile durulayın.
Paslanmaz çelik halkayı su ısıtıcısına veya kazanın içine yerleştirin ve kaynatın. Her kullanımda kireç artık paslanmaz çelik ilmeklere saklanır, cihazın duvarlarında değil. Böylece zaman ve enerji tasarrufu sağlanır.
Kireç sökücü ve deterjanının yanı sıra karbonat ve sirke karışımı da etkili olmak ile beraber kimi zaman bulaşık deterjanı da gider alanında kayganlığı artırması sebebi ile tıkanıklığın açılmasına etkili olmaktadır.
Sirkenin asit etkisi sayesinde kireç temizleme de yardımcı olmaktadır. Bunun yanında kullanılan bir başka ürün ise tuzdur. Tuz veya karbonat sirke ile birlikte kullanıldığı zaman tepkimeye girer ve çok daha fazla etki sağlar. Elma ya da üzüm sirkesi mutfaklarda kullanılan ürünlerdir.
Plastik Borudaki Kireç Temizliğinde Kireç Sökücü Kullanımı
Borulardaki kirecin çözülmesini sağlar. Boruda birkaç saat boyunca bırakılır. Sonra su ile durulanarak kirecin tamamen sökülmesi sağlanır. Borulardaki kireç tabakasını temizleyerek borulardaki su akışının hızlandırılmasına yardımcı olur.
Doğal kireç çözücü, beyaz sirke ve limon suyunun karışımıyla hazırlanır. Kireç, içeriğinde magnezyum ve kalsiyum bulunan bir maddedir. Sert suyun temas ettiği sıcak ya da soğuk yüzeylerin tamamında bu olumsuzluk görülebilir.
Limon-karbonat
Günlük hayatta sıkça kullandığımız limonun parlatma etkisi, karbonatın ise kireç sökücü etkisi vardır. Temizlemek istediğiniz çaydanlığın içine bir paket karbonatı dökün ve üzerine 1 adet limonu parçalayarak karbonatın üstüne atın.
İçi su dolu demlik ve su ısıtıcının içine az bir limon tuzu attığınızda kireçlerin hepsi yok olacaktır. Kaya tuzu: En çok kireç çaydanlık ve su ısıtıcıların içinde olur. Çaydanlık ve su ısıtıcılarının içine az bir ölçüde kaya tuzu attığınız vakit kireç mireç kalmayacaktır.
En inatçı banyo kirlerinin başında küvet yüzeylerinde oluşan kireç, kir ve sabun artığı lekeleri geliyor. Cif'in çok çabuk etki eden kireç çözücü formülü sadece tek parmak hareketiyle küvet temizliği işleminin zahmetsizce yapılabilmesini sağlıyor.
Karbonat, limon, bulaşık makinesi parlatıcısı, un, beyaz sirke, diş macunu, balon ve sirke kullanılarak musluk yüzeyindeki kireç sökülebiliyor. Musluk temizliğinde kullanılabilen güvenilir ürünlerden ilki karbonat olarak öne çıkıyor. Karbonat ile musluk kireci temizliğinde, fırça ve karbonata ihtiyacınız oluyor.
Bir limon suyunu sıkarak ısıtıcının içinde 20 dakika bekletip ardından biraz su ilave ederek ısıtıcınızı çalıştırırsanız kireçler rahatlıkla temizlenir. Limon tozu ise daha yoğun kireçler için kullanılır.
Küçük bir kap içerisine bir fincan karbonat koyun ve üzerine bu karbonatı hamursu kıvama getirecek kadar sirke ekleyin. Elde ettiğiniz karışım tamamen homojen bir hal aldıktan sonra temizlemek istediğiniz bölgeye bir sünger yardımıyla sürün ve 15 dakika kadar bekletin. Ardından güzelce yıkayıp kurulayın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri