Kurumadan önce nemli bir bez ile silinip temizlenebilir. Yahut on dakika kadar beklendikten sonra hafifçe kuruduğu için ek çizgisinden taşan tutkal kabuk gibi çekilip alınabilir.
Bunun için sıcak suyu elin sığacağı kadar küçük bir kaba doldurup içerisinde bir süre tutkalın yapıştığı bölgeyi bekletmek gerekir. Suyun içerisine bir miktar zeytinyağı damlatılarak yumuşatma işlemi hızlandırılabilir. Yumuşatma işleminden sonra çoğu ev tipi tutkal biraz katı sabun yardımıyla ovalanarak çıkar.
Cam yüzeylerden Japon yapıştırıcısını silmek için asetonu yüzeye dökün ve cama zarar vermeden kazımaya başlayın. Asetonu dilediğiniz her doku için kullanabilirsiniz. Çok kısa sürede yapışkanı yumuşatacak ve yüzeyden kaldıracaktır.
Tutkal lekesini çıkarmak için, lekeyi sirke ile ıslatıp, bol su ile durulayın.
Sirkeli bez, kumaştaki lekenin üzerinde gezdirilmeli, hatta ovalanmalıdır. İyice ovaladıktan sonra kumaş bol suyla durulanmalıdır. Eğer tutkal pamuklu ya da yünlü bir kumaşa bulaştıysa metal bir kaşık ya da bıçağa ihtiyacınız olabilir. Kaşık ya da bıçağın kenarıyla önce kumaştaki lekeli kısmı kazımanız gerekir.
İlgili 17 soru bulundu
Michelle Driscoll şöyle diyor: "Sert plastikten yapıştırmayı, tuvalet ispirtosu, alkol, yağ sökücü, fıstık ezmesi ya da karbonat ve zeytinyağı karışımı gibi çeşitli ürünlerle kolayca çıkarabilirsin. Ürünü plastiğe sür, birkaç dakika beklet, sonra da yapıştırmayı bezle ovarak çıkar."
Firmamızın özel yapıştırıcı sökücü kimyasalı olan Solvex Fs'yi tutkal lekesi üzerine uygulayın. Uygulama sırasında sıvıyı yüzeye dökebilir ya da sprey şişeler ile püskürtebilirsiniz. Dikey yüzeylerde etkili olması için püskürtme yöntemini öneriyoruz. Daha sonra kimyasalı yüzeyde etki etmesi için birkaç dakika bekletin.
- İlk olarak aseton kullanabilir ve ilgili bölgeye uygulayarak çıkarabilirsiniz. - Eğer cildinizde aseton kullanmayı istemiyorsanız tuz ile suyu birbirine karıştırarak ilgili bölgeye uygulayabilirsiniz. - Ayrıca tuvalet ispirtosu süper yapışkanları ortadan kaldırabilmek için aktif çözücüler arasında yer alır.
Termoplastik özellik taşırlar. Yani sıcağa maruz kaldığında yumuşar ve soğuduğunda tekrar sertleşir.
Hızlı yapıştırıcı lekesini kumaştan çıkarmak için asetondan yardım alabilirsiniz. Oldukça keskin bir kokuya sahip bu tehlikeli madde ile temizleme yaparken zarar görmemek için havalandırması yeterli olan ortamda yapmanız tavsiye edilir.
İşlemden iyi netice alınması isteniyorsa yapıştırcının sulandırılmaması, sulandırmak gerekiyorsa kullanılacak miktar kadar tutkal ana ambalajından alınmalı ve azami %10 oranında su ilave olunarak kullanılmalıdır.
D3 mekanik tutkal fırçası, sıkma tüp, havalı tutkal tabancası ya da mauel silindir ile uygulanabilir. Soğutma süresi ahşabın şekline ve boyutlarına bağlıdır. Su dayanımı üretimden 7 gün sonraya kadar sağlanamaz. Uygun şartlarda orijinal açılmamış ambalajında depolanması durumunda 12 ay'dır.
Bu tür çalışmalar için özel olarak üretilen bu tutkallar, kuruyunca şeffaflaşır ve su ile inceltilerek kullanılabilir. Kağıdın buruşmasını ya da kırışması, dekupaj işlemi sırasında en çok karşılaşılan sorunlardan birisidir.
Çamaşır deterjanını doğrudan leke üzerine dökerek nemli bir bez ile ovalayarak kumaş ya da mobilyalardaki yapıştırıcı lekesini kolayca temizleyebilirsiniz. Masa, çanta ve ayakkabı gibi yüzeylere damlayan Japon yapıştırıcı lekesi için leke üzerine karbonat dökerek margarin ile ovalamalısınız.
Beyaz tutkalın içinde küfe ve bakteri gibi organizmalara karşı özel koruyucu maddeler barındırdığı için sadece ahşap işlerinde kullanılabilir. Ayrıca beyaz film oluşturan ürünlerde suya dayanım az olduğundan su gören yerlerde kullanılamaz. Ayrıca endüstriyel tesis ve gıda üretim alanlarında da kullanılabilir.
Deniz tutkalı nerelerde kullanılır? Tekne imalatlarında ve tamiratlarında yaygın olarak kullanıldığı için deniz tutkalı adını alan deniz tutkalları ayrıca ahşapların birbirine yapıştırılmasında, ahşapların metallere, plastik, beton ve tuğlalara yapıştırılmasında kullanabilir.
Giysinize bulaşan yapıştırıcı lekesini fazla beklemeden ve kurumadan temizleyin. İlk olarak deterjanlı suda yıkamayı tercih edebilirsiniz. Eğer bu yöntem işe yaramazsa yarım çay bardağı kadar beyaz sirkeyi kaynatın ve kıyafetinizi sirkeye batırıp soğuyana kadar bekletin. Gerekirse işlemi tekrarlayın.
Aşırı nemli ya da rutubetli ortamların dışında, normal bir alan sıcaklığında ortalama 40 veya 50 dakika gibi bir sürede kurur.
Bunun için Japon yapıştırıcısını ne çözer sorusuna yanıt olacak yöntemlerin bilinmesi gerekmektedir. Japon yapıştırıcısının çözülmesini sağlayan ve Japon yapıştırıcısı neyle çıkar sorusuna yanıt; aseton, tuz, çamaşır deterjanı, margarin, kokusuz terebentin vb. gibi yöntemlerdir.
Japon yapıştırıcısı bulaştığı andan itibaren, müdahale etmek gerekir. Japon yapıştırıcısının karşı koyamadığı ürünlerden biri de, asetondur. Aseton yardımıyla yapışan yapışkanlar kolayca kumaş üzerinden çıkarılabilir. Tuz ve sıcak su karışımları, Japon yapıştırıcısını ortadan kaldıran bir karışımdır.
Japon yapıştırıcısının anahtar zayıflığı asetondur. Doğrudan etkilenen bölgeye aseton uygulamak, süper yapıştırıcı ile cildiniz arasındaki bağı hızla çözebilir. Daha sonra Japon yapıştırıcısını çıkarmak kolay olacaktır.
Masada kalan uhu artıkları ise kaynar su, sirke ya da toz deterjan ilave edilmiş ılık su kullanılarak çıkartılabilir. Masada japon yapıştırıcısından kaynaklanan bir leke varsa, bu leke aseton, selülozik tiner ve sıcak su yardımıyla çıkartılabilir.
İster fayans ya da cam olsun ister farklı bir yüzey olsun, silikonu çıkarmak için ısı ortak olarak kullanılabilir. Kurutma makinesi ya da tabancası kullanarak kısa bir süre içerisinde ve kolayca silikonu çıkarmak mümkün. Hemen ardından ilgili bölge alkol ya da nemli bir bezle silerek tertemiz hale getirilebilir.
1 çorba kaşığı kabartma tozu ve 1 çorba kaşığı sıvı yağı karıştırın. Camdaki yapışkan kısımların üzerine sürün. 30 dakika boyunca bekletin. Aşındırıcı bir bez ya da bulaşık teli ile iyice ovun.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri