Kat malikinin eşi, çocuğu ya da babası veya başka hiç kimse denetçi olamaz. Denetçi mutlaka kat malikinin kendisi olmalıdır.
634 Sayılı KAT MÜLKİYETİ KANUNUNUN 41.Maddesinde Kat malikleri kurulu denetim işini, kendi aralarından sayı ve arsa payı çoğunluğuyla seçecekleri bir denetçiye veya üç kişilik bir denetim kuruluna verebilir; diyerek denetçinin veya denetim kurulu üyelerinin ''Kat maliki'' olmalarını şart koymuştur.
Kat mülkiyetinin özelliği itibariyle uygulamada kat malikleri kurulu kararı ile yetki verildiği takdirde, kat maliki olmayan yönetici dahi böyle bir davayı açabilir. Davacı yönetime yetki verildiğine dair bir Kat Malikleri Kurulu kararına dosya içerisinde rastlanılmamıştır.
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre, yönetim planında, “yöneticinin kat malikleri tarafından seçileceği” maddesi yer alıyorsa, kat maliki olmayan kişiler yönetici olamaz. Buna göre, örneğin; kiracılar apartman ve site yöneticisi olamaz. Ancak, yönetim planında böyle bir madde bulunmuyorsa kiracılar da yönetici olabilir.
Üniversitelerin Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İktisat, İş Sağlığı ve Güvenliği, Hukuk ya da İşletme Bölümünden mezun olan kişiler denetçi olarak çalışabilir. Denetçi kurumların yasalara ve yönetmeliklere uygun çalışıp çalışmadığını denetler.
İlgili 41 soru bulundu
Bağımsız denetçi olmak için SMMM ruhsatı şart değildir. Bağımsız denetçi olmak için yukarıda ilgili alanlar aktardığımız iktisat, maliye, muhasebe, hukuk, bankacılık ve siyasal bilgiler gibi üniversite bölümlerinden mezun olanlar; bağımsız denetçi olmak için ilgili sınavlara başvurabilir.
Baş denetçi; lisans eğitimini tamamlamış, İşletme Fakültesi, İktisat Fakültesi veya mühendislik bölümlerinden mezun, baş denetçi eğitimini almış ve bu pozisyonda belli bir süre tecrübe kazanmış kişiye verilen isimdir. Denetçiler danışmanlık hizmetleri verebildikleri gibi kurumlara bağlı olarak da çalışabilir.
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 34. maddesinde detaylı olarak açıklandığı üzere kimse yönetici olarak atanmaz ise kat maliklerinden biri sitenin ya da apartmanın bulunduğu yer neresi ise oranın Sulh Hukuk Mahkemesine başvurarak birinin yönetici olarak atanmasını talep edebilir.
Apartman yönetimi zorunluluğu hakkında gözetilen kıstas yapı içerisindeki bağımsız bölüm sayısı olarak karşımıza çıkıyor. Söz konusu kanun kapsamında yer alan hükümlere göre, ana gayrimenkulde sekiz veya sekizden fazla bağımsız bölüm olması halinde, yönetimin oluşturulması ve yönetici atanması zorunlu tutuluyor.
Kat malikleri anagayrimenkulün yönetiminde anlaşamaz veya toplanıp bir yönetici atayamazlarsa, o geyrimenkulün bulunduğu yerin sulh mahkemesince, kat maliklerinden birinin müracaatı üzerine ve mümkünse diğerleri de dinlendikten sonra, gayrimenkule bir yönetici atanır.
Tüzel kişiliği bulunmayan ve bu nedenle dava ve taraf ehliyeti söz konusu olmayan Geçici Site Yönetimi aleyhine dava açılması mümkün değildir. Sözü edilen Yönetim tarafından yapılan eylem ve işlemlere karşı TOKİ sorumlu olacağı açıktır.
Hiç bir kat maliki Yönetici veya denetçi olmaya zorlanamaz. Denetçiler kat malikleri kuruluna karşı aynen bir vekil gibi sorumludur. Denetim kurulu kararlarında birlikte hareket etmek zorundadır.
Buna göre dükkan sahipleri de kat maliki olup; Kat Mülkiyeti Kanunu kapsamında yer alan hak ve sorumluluklara sahip oluyor. Dükkan sahipleri de apartman adına alınacak kararlarda söz sahibi oluyor.
Olağanüstü toplantı talebi; yönetici, denetçi veya kat maliklerinden üçte birinin istemi üzerine gerçekleştirilebilmektedir. Yöneticinin görevi, kat maliklerini toplantıya çağırmaktır.
Yeterli çoğunluk toplanılırsa, yönetim planında değişiklik yapılarak denetçi hususları belirtilir.Denetçi kat malikliği ücretsiz olarak yapılan, vekillik hizmetidir. Kat malikleri kurulu, denetçiye hizmetlerinden dolayı bir ücret belirlemişse ücret alabilir. Kat malikleri denetçi olmaya zorlanamaz.
Denetçi Aidat Öder mi? Yönetici ve denetçiler, yönetim planında yazanlara ve kat maliklerinin yaptığı toplantılar neticesinde alınan kararlara bağlı olarak aidat ödememe hakkına sahip olabilirler.
"Bu sorunlardan birincisi, yöneticiler tarafından genel kurul yapılmadan aidat artışı gerçekleştirilmesi. Yöneticiler bunu yapamazlar, hukuka aykırıdır.
Apartman yönetim kurulu 3 kişiden oluşuyor. Bunlar; yönetici, denetleyici ve saymandır. Yönetici, kat maliki veya kiracı olabiliyor. Fakat denetleyicinin mutlaka kat maliki olması gerekiyor.
Kimse apartman yöneticisi olmak istemezse bu yönetici ilk kat maliklerinden yapılmak istenir ancak hiç kimse olmak istemezse dışarıdan yönetici tayin edilir. Binaya Sulh Mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez.
- Apartman yöneticisi görev ve sorumlulukları dışında hareket ediyor veya görevini kötüye kullanıyor ise öncelikli olarak denetçiye durumu bildirebilirsiniz. Denetçiler ise bu duruma göz yumuyor ise o zaman adresiniz Sulh Hukuk Mahkemesine şikayette bulunabilirsiniz.
Apartman yönetimi, denetim durumunda karar defteri tasdik edilmemişse para cezasıyla karşılaşabilir ve bu cezayı kendi cebinden ödemek zorunda kalabilir.
Sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda yönetici atanması zorunlu olup yasal olarak zorunlu olmasa da sekizden az bağımsız bölümü bulunan apartmanlarda da yönetici seçimi yapılabilir. Eğer Apartmanda ki bütün daireler bir kişinin mülkiyetinde ise, o kişi kanunen yönetici olacaktır.
Denetçi, bağımsız ve meslek bilgilerine sahip kişilerdir. Bağımsız denetçi, iç denetçi ve kamu denetçisi olarak üç denetçi türü bulunmaktadır.
Kamu sektöründe çalışan denetçiler, genellikle Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre maaş alırlar. Bu skalaya göre, denetçi olarak görev yapan bir kişinin maaşı 2023 yılı için en düşük 17.680 TL ile en yüksek 41.573 TL arasında değişebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri