Resimli ve pratik yemek tarifleri
Resimli ve pratik yemek tarifleri | Sitemize Hoşgeldiniz

Kat maliki tek başına dava açabilir mi?

Ana Sayfa » Sıkça sorulan sorular » Kat maliki tek başına dava açabilir mi?

Usulüne uygun seçilmiş yönetici, yasanın, kat malikleri kurulunun ve yönetim planının kendisine tanıdığı yetkileri kullanırken avukat tutmak, dava açmak ve icra takibine girişmek gibi her türlü hukuki işlemi tek başına gerçekleştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasantok.av.tr

Apartman yöneticisi tek başına dava açabilir mi?

Dava açmak için yöneticinin ya da yönetim kurulunu oluşturan üyelerden her birinin kat malikleri kurulundan ayrıca yetki almasına gerek olmadığı gibi, yöneticinin kat maliki olmasında da zorunluluk yoktur.”

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: savahukuk.istanbul

Kat maliki site yönetimine dava açabilir mi?

KAT MALİKLERİ ADINA DAVA AÇMA EHLİYETİ YOKTUR

Site Yöneticisi/Yönetim Kurulu , Kat Mülkiyeti Kanunu madde 35/i hükmünce “ Kat mülkiyetine ilişkin borç ve yükümlerini yerine getirmiyen kat maliklerine karşı dava ve icra takibi yapma” hakkına sahiptir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: deger.av.tr

Kat maliki olmayan kişi dava açabilir mi?

Kat Maliki Olmayanların Dava Hakkı

K.M.K.'nun 33. maddesine kat maliki olmadığı halde bağımsız bölümlerin birinde oturanların dava açma yeteneğinin olduğu kabul edilmiştir. Fakat kat maliki olmayan bu kimselerin dava hakkı,kat malikleri gibi geniş değildir.Bu nedenle her türlü davayı açamazlar.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: apartmansakinleri.com

Apartman yöneticisi apartman adına dava açabilir mi?

Yönetici ya da site/apartman yönetimi ancak 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun (634 Sayılı Kanun) tanıdığı yetkiler dâhilinde dava açma hakkını kullanabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kazanci.com.tr

Kat Mülkiyeti Hukuku ve Dava Şartı Arabuluculuk

İlgili 38 soru bulundu

Soru cevap kısmı

Apartman yönetimi nasıl mahkemeye verilir?

  1. Kat maliklerinden birkaç kişi bir araya gelerek ya da bir kişi dilekçe yazarak yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesine başvuru yapması yeterlidir. ...
  2. Ardından "Konusu" kısmı yazılarak "Kat Mâlikleri Kurulumuz yönetici seçemediğinden yöneticinin Muhterem Mahkemenizce atanması talebidir" yazılmalıdır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imeryonetim.com

Kimse apartman yöneticisi olmak istemezse ne olur?

Kimse apartman yöneticisi olmak istemezse bu yönetici ilk kat maliklerinden yapılmak istenir ancak hiç kimse olmak istemezse dışarıdan yönetici tayin edilir. Binaya Sulh Mahkemesince atanan yönetici, bu atanma üzerinden altı ay geçmedikçe, kat malikleri kurulunca değiştirilemez.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: cihanbinayonetimi.com

Kat Mülkiyeti Kanunu 33 madde nedir?

Kat Mülkiyeti Kanunu 33. Madde ise bunun dışında kalan yükümlülükler ve doğan zararlar bakımından düzenleme yapılmıştır. Buradan hareketle, hakkı ihlal edilen kat maliklerinden her biri, yöneticinin borç ve yükümlülüklerini yerine getirmeyen davranışları nedeniyle dava açabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: aslihangurbuzsevim.com

Apartman yöneticisi hangi davaları açabilir?

Yönetici bu sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklarda da dava açabilir, icra takibi yapabilir. Yöneticinin temsil yetkisine giren işlerden dolayı üçüncü kişilerle yaptığı sözleşmelerden doğan uyuşmazlıklarda, aktif ve pasif dava (icra takibi) ehliyeti bulunmaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: hasantok.av.tr

Apartmanda ortak alan işgalinde ne yapılmalı?

Kat maliklerinin bir kısmının ortak alan işgali yapması durumunda tazminat talebiyle dava açılamaz. Ancak söz konusu durumun ortaya çıkması halinde yazılı ihtarname ile ilgilinin uyarılması gerekmektedir. İhtara rağmen bir işlem gerçekleştirilmemişse Sulh Hukuk Mahkemesi nezdinde dava açılması mümkündür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: fmsyonetim.com

Site yönetimine verilen cezayı kim öder?

Yönetici, açılan davayı bütün kat maliklerine ve ada veya toplu yapı temsilciler kuruluna duyurur. Kurul kararının iptali halinde bu konudaki yargılama giderleri ortak giderlerden karşılanır.” Bu madde hükmüne göre yönetici, kat maliklerine karşı aynen bir vekil gibi sorumludur.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: avseymaay.com

Kat maliki hesapları inceleyebilir mi?

Maddenin son fıkrasına göre kat maliklerinin yarısı isterse, her zaman hesaplar incelenebilir. Özetle, açabileceğiniz bir dava bulunmamaktadır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: turkhukuksitesi.com

Apartman yöneticisi icra takibi yapabilir mi?

Dolayısıyla kat malikleri kurulu tarafından kararlaştırılan aidat ve ortak gider masraflarının ödenmemesi halinde site yöneticisi/yönetim kurulu ya da kat maliklerinden herhangi biri tarafından icra dairesine ilamsız icra takibi süreci başlatılabilecektir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: esinozatan.av.tr

Kişi kendi dava açabilir mi?

Dava şartlarına uygun olan taraf ve dava ehliyetine sahip olan herkes avukata gerek duymadan dava açma özgürlüğüne sahiptir. Bunun için açacağınız davanın hangi merci tarafından işlendiğini tespit etmeniz gerekir. Tespit ettikten sonra açacağınız dava hakkında dilekçe yazılır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ismailyildirim.av.tr

Apartman yöneticisi tek başına karar alabilir mi?

Kat Mülkiyeti Kanunu gereğince, apartman yöneticisinin görevi tek başına karar almak değil; Kat malikleri kurulu tarafından verilen kararları yerine getirmek oluyor.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: imzabinayonetimi.com.tr

Apartman yöneticisi tek kişi olabilir mi?

Atanmış yönetici, kat maliklerine karşı sorumludur. Apartman yöneticisi kat maliklerinden biri olabilir ya da dışarıdan bir kişi de apartman yöneticisi adayı olabilir. Yani, yönetici toplantısında kat maliklerinin özgür iradesi ile seçilecek herhangi bir kişi, dışarıdan bir kişi de olabilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: mgc.com.tr

Apartman yöneticisi kim denetler?

Apartman denetim kurulu, apartmanın yönetiminde alınan kararların, kanunlara ve yönetmeliklere uygun olarak alındığını denetler. Denetim kurulu, genellikle kat malikleri tarafından seçilir ve apartmanın yönetim kurulu ile bağımsız bir şekilde çalışır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: bizimsiteyonetimi.com

Apartman yöneticisi yapılan masraflara katılır mı?

Yönetici, yönetim planında veya kendisiyle yapılan sözleşmede bir ücret tayin edilmemiş olsa bile, kat maliklerinden uygun bir ücret istiyebilir. Kat malikleri kurulu, kat malikleri arasından atanmış yöneticinin normal yönetim giderlerine katılıp katılmayacağı, katılacaksa, ne oranda katılacağını kararlaştırır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: yasarozturk.av.tr

Apartman yöneticisi hangi giderlere katılmaz?

Site yönetimi konusunda kulaktan dolma bilgilerden dolayı site yöneticisinin hiçbir ücret ödemediği düşüncesi hakimdir. Ancak bu yanlış bir bilgidir. Zira yöneticiler mutat gider olarak kabul edilen elektrik, su, yakıt ve asansör giderlerine katılmaz.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: 2myonetim.com.tr

Kat Mülkiyeti Kanunu 41 madde nedir?

E) Yönetimin Denetlenmesi: Madde 41 - Kat malikleri kurulu, yöneticinin bu görevdeki tutumunu devamlı olarak denetler ve haklı bir sebebin çıkması halinde onu her zaman değiştirebilir.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: noktabinayonetimi.com

Kat Mülkiyeti Kanunu 20 madde nedir?

634 Sayılı Kat Mülkiyeti Yasasının 20. maddesine göre kat maliklerinden herbiri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça anataşınmazın ortak giderlerine ve tesislerin işletme giderlerine, giderler için toplanacak avansa kendi arsa payları oranında katılmakla yükümlüdür.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: ilkerduman.av.tr

Kat Mülkiyeti Kanunu 25 madde nedir?

Madde 25 - Kat maliklerinden biri bu kanuna göre kendisine düşen borçları ve yükümleri yerine getirmemek suretiyle diğer kat maliklerinin haklarını, onlar için çekilmez hale gelecek derecede ihlal ederse, onlar, o kat malikinin müstakil bölümü üzerindeki mülkiyet hakkının kendilerine devredilmesini hakimden ...

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: erkozalyonetim.com.tr

Kaç daireye kadar yönetici zorunlu?

Sekiz ve daha fazla bağımsız bölümü olan apartmanlarda yönetici atanması zorunlu olup yasal olarak zorunlu olmasa da sekizden az bağımsız bölümü bulunan apartmanlarda da yönetici seçimi yapılabilir. Eğer Apartmanda ki bütün daireler bir kişinin mülkiyetinde ise, o kişi kanunen yönetici olacaktır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: elifhukukburosu.com

Apartman yöneticisi en fazla kaç yıl için seçilir?

Yönetici, kat maliklerinin hem sayı, hem de arsa payı çoğunluğuyla, bir yıl için seçilir. Eski yönetici de tekrardan seçilebilir. Toplu yapılarda yönetim planında aksi belirtilmemişse yöneticinin görev süresi iki yıldır.

Kaynak kaldırma talebi   |   Cevabın tamamını burada okuyun: kapitalhukuk.com
Önceki makale
Hal nereye bağlı?
Sonraki makale
Sarımsaklı plajı sığ mı?

DuyuruReklam alanı

© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri

MENÜYÜ KAPAT
MENÜYÜ KAPAT