Kuzey Amerikan Hemşirelik Tanıları Birliği - NANDA (North American- NursingDiagnosisAssociation) Taksonomi II, bu amaçla kullanılan sınıflama sistemlerinden biri olup alanları, sınıf- ları ve hemşirelik tanılarını içeren üç düzeyden oluşmakta- dır.
Kuzey Amerika Hemşirelik Tanılama Birliği (1990) (North America Nursing Diagnosis Association - NANDA), hemşirelik tanısını; "Birey/aile veya toplumun gerçek ve olası sağlık sorunları veya yaşam süreçlerindeki yanıtları hakkındaki klinik karar" olarak tanımlamıştır.
NANDA International (NANDA-I) North American Nursing Diagnosis Association Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği.
1973 yılında NANDA, ortak bir dil oluşturmak ve hemşirelik tanılarını sınıflandırmak amacıyla ilk toplantısını gerçekleştirmiş ve 86 hemşirelik tanısı belirlemiştir (13).
İlgili 35 soru bulundu
Tanılama İlkeleri
a)Erkenlik ilkesi; tanılama mümkün olduğunca erken yaşta yapılır. b)Bütünlük ilkesi; tanılama çok yönlü, bireyin tüm gelişim öyküsü değerlendirilerek yapılır. c)Çeşitlilik ilkesi; tanılama sürecinde uygulanan tekniklerde, yöntemlerde, disiplinlerde çeşitlilik esastır.
NANDA'nın amacı profesyonel hemşirelerin kullanımı için tanı terminolojisini belirlemek, sadeleştirmek ve geliştirmektir. 2012-2014 yılında tanı listesi yeniden düzenlenmiş 11 tanı revize edilmiş, 16 yeni tanı eklenmiştir. NANDA tanıları Gordon'nun Fonksiyonel Sağlık Örüntülerine göre sınıflandırılmıştır.
Birlik 1982 yılında NANDA “Hemşirelik Tanıları Terminolojisi” ni oluşturmuştur.
Hemşirelik Tanısının üç temel unsuru yani problem, etiyoloji ve semptom mevcut hemşirelik tanısında vardır. Üç bölümlü ifadelerdir. Bu ifadeler Türkçe cümle yapısına göre düzenlendiğinde semptom - etiyoloji - problem sırasını izlemektedir.
Hemşirelik tanıları, bireyin var olan ya da olası sağlık problemlerini önlemek, hafifletmek veya çözümlemek için hemşirenin yasal olarak uygulamaya yetkili olduğu klinik kararlardır (Dikmen, Ak ve Yorgun 2015, Mendi 2016).
Hiperkapni, hipoksemi, dispne, ortopne gibi belirti ve bulgularının görüldüğü “gaz alışverişinde bozulma” önemli bir hemşirelik tanısıdır.
Hemşirelik Sonuçlarının Sınıflandırması (NOC} ise, hemşirelik girişimlerinin etkilerini değerlendirmek için geliştirilmiş, hasta/birey sonuçlarının standardize edilmiş, kapsamlı bir sınıflandırmasıdır.
Cerrahi hastada volüm eksikliğinin başlıca nedenleri nelerdir? 1. Gastrointerstinal kayıplar (en sık nedeni) • Aşırı kusma, • Diyare, • Uzun süreli, replase edilmemiş nazogastrik aspirasyon, • Yüksek debili enterokutan fistül kaynaklıdır. Ayrıca bu hasta grubunda yetersiz sıvı alımı da bir diğer önemli so- rundur.
G. Rol-İlişki: Bu örüntü kadının üstlendiği algıların davranış ve emosyonel tepkilerini nasıl etkilediğini açığa vurmaya yardım eden rol ve ilişkileri tanımlamaktadır. Rol ve ilişkileri değerlendirme, hemşirelik tanıları için göstergeler sağlamaktadır.
Kuzey Amerika Hemşirelik Tanıları Birliği'nin (NANDA) uzun çalışmaları sonucu geliştirilmiştir. ANA tarafından onaylanmış ilk sınıflama sistemidir. Taksonominin amacı, hemşirelik tanı terminolojisi oluşturmak, geliştirmek ve profesyonel hemşireler tarafından kullanılacak bir sınıflandırma yapısı oluşturmaktır.
ÖHDER – Öğrenci Hemşireler Derneği.
Dünyada 130 hemşirelik derneğinin üye olduğu ve hemşireliğin global bir sesi olan ICN dünya çapında bireylerin, toplumların ve ülkelerin sağlığını geliştirmek için hemşirelerin seslerini birleştirir, dünya sağlık meclisinde hemşireleri temsil eder; sonuç olarak dünya hemşirelerinin sözcüsü olarak görev yapar.
“ICNP” NEDIR? ICNP hemşirelik pratiğine odaklanır ve hemşirelik pratiğinin dina- mik ve değişken olduğunu kabul eder. ICNP, ICN tarafından geliştiril- miştir ve ICN'in hemşirelik tanımını yansıtmaktadır.
Amaç: Nörovasküler kros-kompresyon sendromları, kraniyal sinirlerin komşu kan damarları ile sürekli teması sonucu meydana gelen, sinirin anormal eksitasyonu tablosudur. Kraniyal sinirlerin hiperaktif disfonksiyon sendromu olarak da tanımlanır.
Sorun Belirleme/Bakım İçin Tanı Koyma (Hemşirelik Tanısı)
* Sağlıklı/hasta birey, ailesi, yakınları ve toplumların sağlık durumunda var olan (mevcut) ya da potansiyel (olası) sağlık değişikliklerini tanımlayan ifadelerdir.
Tanılama; özel eğitim gerektiren bireylerin yeterli ve yetersiz yönleri ile bireysel özelliklerini, ilgilerini belirlemek amacıyla tıbbî, psiko-sosyal, eğitim alanlarında yapılan değerlendirme sürecidir.
Eğitsel değerlendirme sürecinde sınıf öğretmenleri ve okul rehberlik servislerinin bir arada çalışmasını gerektiren ve sürecin ilk aşaması olarak kabul edilen “tarama-ilk belirleme” aşaması eğitsel değerlendirme sürecinde tüm öğrencilerin dâhil edildiği aşamadır.
Çocuğun eğitsel değerlendirme ve tanılaması RAM'da oluşturulan Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu tarafından çeşitli testler ve bireyin özelliklerine uygun diğer ölçme araçlarıyla yapılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri