Ellerin yıkanması sonrası katı sabunun yüzeyinde kalan bakterilerden, sabunun üzerinde kalan köpüğünü su ile temizleyerek kurtulmak mümkün ve kolay, ancak özellikle bakteri alış verişinin çok yoğun olduğu hastane, okul, restoran, plaj, AVM gibi alanların tuvaletlerinde katı sabun kullanımından kaçınmak gerekiyor.
Kullanılmış ama kurumuş sabun, kuruduktan sonra doğal olarak kendini temizleyen elementler içerir. Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde. Ancak kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmanın daha yararlı olacağını belirtiyorlar.
Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde. Kalabalık ortamlarda sıvı sabun kullanmak daha faydalıdır fakat sıvı sabunlar da tamamen bakterisiz değil. Uzmanlar sıvı sabunların kalıp sabunlardan daha az bakteri taşıdığını kabul ediyorlar.
Ellerinizi yıkadıktan sonra, sabunun üstünde kalan ıslaklık nedeniyle bazı bakteriler sabunun yüzeyinde kalmayı sürdürüyor. Ancak kullanımdan sonra sabunun üstünde kalan köpüğü akıtmak, bu bakterilerden kurtulmak için yeterli. Bu nedenle uzmanlar aile içi kullanım için kalıp sabunların zararsız olduğu görüşünde.
Duş jeli, kullanım sonrası ciltte kaygan bir his bırakıyor. Sabun kullanımında ise bu his pek yaşanmıyor. Bu kayganlık hissinden hoşlanmıyor iseniz doğru ürün seçimi sabun olacaktır. Kullanacağınız vücut bakımı ürünlerinizin en önemli detaylarından birisi ise pH dengesidir.
İlgili 23 soru bulundu
Sadece suyla duş almak cildinizin koruyucu tabakasını dengeleyecektir. Sabun, vücudunuzdaki kiri etkili bir şekilde temizlerken, cildinizin salgıladığı doğal yağları da temizler. Düzenli olarak sabun kullanmak cildinizin pH dengesinin bozulmasına, kurumasına ve tahriş olmasına neden olabilir.
Katı sabunlar, sıvı sabunlara oranla çok daha doğal bir üretim sürecinden geçiyor olsa da yüzeylerinde yüksek miktarda zararlı bakteri barındırıyor.
Birçok birey kolayına geldiği veya alıştığı için yüz temizliğinde cilt bakım suları, jelleri yerine kalıp sabunları tercih etmektedir. Sabunlar cildi kurutabilmektedir. Cildin kuruması, uzun vadede olumsuz sonuçlara neden olacaktır. Cilt sabunla yıkandığında cilt çok fazla kuruyacaktır.
Çünkü sabundaki uçucu yağlar aromaterapi etkisine sahiptir ve vücudun gevşemesini sağlar. Sabun barındaki magnezyum sülfat vücudumuzun ihtiyacı olan magnezyum eksikliğini giderir. Ayrıca bu durum plasebo etkisi gösterir.
- Katı sabunların PH değeri sıvı sabunlardan daha fazladır. Bu yüzden cildinizin kurumasına sebep olabilirler. Ancak gliserin içeriği olan katı sabunlar ise deri problemleri olanlar için faydalı olurken, deriyi nemlendirerek kaşıntıya iyi gelir.
Sabunlar, daha yüksek yağ asidi tuzları olarak kabul edilir. Endüstriyel ölçekte hayvansal katı yağların veya bitkisel yağların hidroksitlerin kullanılmasıyla sabunlaştırılmasıyla elde edilirler. Bu işlem sonucunda uygun sabunun yanı sıra ek nemlendirme özelliği olan gliserol de oluşur.
Sabun yüzü daha da kurutacağı için cildin yağ dengesini bozar. Hatta yüzde pul pul dökülme, kızarıklık, kaşıntı, tahriş gibi sorunlar yaşanabilir. Sabun yağlı ciltler için zararlı olmayabilir ancak kuru ciltlere zarar verebilir. Yağlı cilde sahip, sivilce problemi yaşayanlar için kükürt sabununu öneririm.
Temizlik zorlukları: Sert su, sabun ve deterjanların köpürmesini azaltarak etkinliğini düşürür. Bu durum, daha fazla deterjan kullanma ihtiyacı doğurur ve temizlik süreçlerini zorlaştırır.
Sabunun Tarihçesi
Asırlar öncesinden beri insanların dertlerinden biri, özellikle yağ gibi leke ve kirlerin temizlenmesidir. Su ile ne kadar temizlenmeye çalışılırsa da geçmeyecek kirler bulunmaktadır. Su, yıkamada tek başına sadece toz ve tuzların arınmasına yardımcı olmaktadır.
Sabunun en büyük olumsuzluğu sert sularda zor köpürmesidir. Köpürme faaliyeti olmayınca sabun etkisini yitirir. Bunun nedeni ise sert suda bulunan magnezyum ve kalsiyum ile sabunun etkileşmesidir.
- Kükürtlü sabun: Sivilceler için kullanımı tavsiye edilen doğal sabunlar arasında üst sıralarda göze çarpan bu özel sabun, sivilceleri ve akneleri kurutucu özelliğe haizdir. Antiseptik ve anti bakteriyel olan kükürtlü sabun, ciltte yağlanmaya neden olan yağ salgısını azaltır.
Yağlı bir cilde sahipseniz yağsız sabunları tercih etmeli, yağsız bir cilde sahipseniz ise yüzünüzü kurutmayacak nemlendirici özelliğe sahip sabunları tercih etmelisiniz. pH değeri burada çok önemlidir çünkü pH değeri düşük sabunlar cildinizi kurutarak çatlamasına yol açar.
"Kullanılan temizleme ürününün pH değerinin 5,5 olmasına ve sabun içermemesine özen gösterilmelidir. Bu özellikte olmayan ürünler cildi tahriş ederek cilt problemlerine yol açabilir. Çünkü cilt yapısı asidik olduğundan dolayı bazik özellikteki temizleme ürünleri cildin pH dengesini bozarak tahrişlere sebep olur."
İşte sıvı sabun ve katı sabun arasındaki farklar;
Katı sabun eriyebildiği için sıvı sabunun raf ömrü daha fazla. Çevreye duyarlıysanız ise katı sabun seçmelisiniz. Çünkü sıvı sabunlar katı sabunlara oranla yüzde 25 oranında daha büyük bir karbon ayak izi bırakıyor.
Kalıp sabunlar, ciltteki kir ve bakterilerden kurtulmak için oldukça etkili. Eğer vücudunuz için de sabunla cilt temizliği sağlıyorsanız sabunu doğrudan bir life veya banyo süngeri üzerine sürün ve iyice köpürtün, ardından ıslak cilde uygulayın. Duştan sonra da cildinizi yeniden nemlendirmeyi unutmayın.
sabunda son kullanma tarihi yoktur.
Ana Fatma Kerbela Hadisesi ile ilgili haberi bu çarşamba almıştır. Haber ona ulaştığında çamaşır yıkamak için kazanda su kaynatmaktaymış; haber sonrası kazanı ters çevirmiş. Bu yüzden Kara Çarşamba'da çamaşır yıkanmaz, banyo yapılmaz ve yeni bir işe başlanmaz.
11. Akşama yakın, akşam ile yatsı arasındaki vakitlerde banyoya girilmemelidir. 12. Banyoda su dökünürken ayakta su dökünmelidir.
En sağlıklı banyo, ılık suyla yapılır ve yaklaşık 20 dakika sürmelidir. Banyo suyunun sıcaklığı 40 dereceyi geçmemelidir. Sıcak suyla yıkanmayı seviyorsanız 10 dakikadan fazla banyoda kalmamalısınız. Banyodan çıktıktan sonra vücudunuzu bir süre dinlendirin.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri