Psikanalizde, bilinç dışına itilmiş duyguların yaşanıp boşalım olanağına kavuşturularak hastanın patojen duygulardan ve nevrotik belirtilerden kurtarılmasıdır. Antik Yunan'da bir tür "ruh dönüşümü" olarak kabul edilen Katharsis, ruhun kötülüklerden arındırılması olarak benimsenmiştir.
Örneğin yorucu ve yıpratıcı bir ilişkinin bitiminde gelen yeniden doğmuşçasına bir sevinç yaşadığımız veya gün sonunda izlediğimiz bir filme ağladığımızda “Niye bu kadar ağladım bilmiyorum…” dediğimiz zamanlar hep çözüldüğümüz anlardır. Bu çözülmenin/çözünmenin adı katarsis.
Katarsis, “saf” kelimesinden türeyen bir kelime olup; bireyin, ruhunu kötülüklerden arındırması olarak nitelendirilir. Aynı zamanda, temizlenme olarak da ifade edilebilir. Antik çağlarda dinsel açıdan ruhun aydınlanması şeklinde ifade edilse de sosyal psikolojide saldırganlık olarak kullanılır.
İlk kez milattan önce 350 yıllarında ünlü düşünür Aristoteles Poetika'da katarsis kavramından bahseder. Ona göre trajedi, yarattığı korku ve merhamet duyguları aracılığıyla kişileri sahnede sergilenen hislerden arındırma işlevi görür ve böylelikle katarsis insan ruhunda pozitif bir etki yaratmış olur.
Katarsis kelimesinin sözcük anlamı arınma olarak tanımlanır. Bu tabir felsefi bir terim olarak psikoloji bilimi ile alakalıdır. Burada anlatılan arınma, insanın ruhunun kötü şeylerden kurtulması olarak ifade edilir. Buna ruh dönüşümü de denilmektedir.
İlgili 15 soru bulundu
Katarsis kelime anlamı olarak duygusal boşalma ve psikolojik arınma anlamlarına geldiği için katarsis yaşamak demek kişinin arınmış halde yaşaması demektir. Bireyde bu arınmanın sağlanması için psikolojik terapiler kullanılmaktadır. Yani insanın içinde biriken duygular açığa çıkmaktadır.
«Katharsis», arınma anlamına gelmektedir. Ona göre edebiyat yapıtları, okurda korku ve acıma duygularını uyandırarak duygularının arınmasını sağlar. Okur, bu yapıtlar aracılığıyla gerek olumsuz duygularını tüketerek gerekse de korku ya da acıma duyguları yaşayarak ahlaki bakımdan kazanımlar elde eder.
Psikoterapide bir yöntem olan katarsis, içte biriken duyguların gün yüzüne çıkarılması ile gerçekleşir. İçe atılan ve yüzleşilemeyen duyguları, endişeleri ve travmaları, bilinçdışına (bilinçaltına) itilen duyguları gün yüzüne çıkarmak ve onlarla yüzleşerek ortadan kaldırmak amaçlanmaktadır.
Katarsis, kelime anlamı itibariyle psikoloji literatüründe duygusal boşalım anını ifade etmektedir. Yunanca katharsis'ten gelir ve psikoterapide kullanılmaktadır. Ancak her duygu boşalımı katarsis değildir. Güçlü duyguların hissedildiği ve ifade edildiği güçlü bir bileşeni vardır katarsisin.
yunanca katharsis (temizlenme) kelimesinden turemistir. ruhsal temizlenme, korku, aci ve gerginlik yaratan duygulardan arinma anlamindadir.
'Katharsis' kavramının Türkçe'ye 'arınma' olarak çevrilmesi ve terimleşmesi aslına uygundur ve Grekçe'sinde olduğu gibi temizleme/temizlenme, paklaşma, saflaşma anlamlarını içermektedir.
Mimesis, herhangi bir şeyi taklit yolu ile yeniden yaratma olarak tanımlanırken, katharsis ise seyircinin taklit edilen olaydan aldığı hazzı ve acıma, korku gibi duygularından arınmasını ifade etmektedir. Kısacası buradaki amaç; mimesis yolu ile katharsis'e ulaşmaktır.
Kateksis, en basit haliyle; “arzunun enerji halinde bir şeye yoğunlaşması” şeklinde tanımlanabilir. Burada enerjiden kastedilen, Freudyen bakış açısıyla libidodur. Yani kateksis, libidonun bir şeye yoğunlaşmasıdır.
Danışan, yoğun duygularını, aslında ifade etmek istediği kişinin yerine koyarak psikolojik danışmana aktarır. İşte bu aktarım sonunda meydana gelen duygusal boşalım anına katarsis denir.
soyut olayların somut şeylere dönüşmesinin bir örneği. duyguların çok fazla ağırlaşması ve bunun neticesinde gözlerden birkaç damla yaş süzülmesi durumudur. katarsis diye de bilinir.
Arınma (Yunanca:Κάθαρσις) olarak da bilinen Katarsis, Aristoteles'in Poetica adlı yapıtından alınmış bir sözcük olup; ilgili yapıtta trajedinin seyirci üzerindeki etkisini anlatır. Ayrıca Platon'un "Devlet" adlı eserinde de zikredilen, adil ve onurlu yöneticilere atfedilen bir felsefi terimdir.
Katarakt ameliyatı, şeffaflığını kaybeden doğal göz içi lensin çeşitli cerrahi yöntemlerle alınarak, yerine yapay ve şeffaf göz içi merceğin koyulması işlemidir. Operasyonun amacı katarakta bağlı görme kaybının giderilmesidir.
GÖKHAN ÇINAR KİMDİR? Katarsis sunucusu Psikolog Gökhan Çınar, 23 Aralık 1983 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Psikoloji eğitimini Haliç Üniversitesi'nde burslu olarak tamamladığı yıl klinik psikoloji yüksek lisans programına kabul edildi.
Katarsis X-tra
Kazalar, kayıplar, yas sureçleri, hastalıklar, travmalar, çocukluk yaraları, sancılı büyüme sureçleri, var olma savaşları bu programda konuşuluyor. Ama en çok "umut" konuşuluyor. Programın yeni bölümleri her hafta Bana Gore TV'de yayınlanıyor.
Özel hayatında da başarılı bir profil çizen Gökhan Çınar, psikoterapist Berrak Artemiz ile evli ve bu mutlu birlikteliklerinden bir çocukları bulunuyor. Gökhan Çınar, hem medya hem de psikoloji alanında katkılarıyla adından söz ettiren, alanında uzmanlaşmış bir isim olarak öne çıkıyor.
Mimesis, en klasik anlamıyla Antik Yunan retoriğinde, taklit ve öykünmeye dayalı temsil anlayışıdır. Platon ve Aristoteles düşüncesinde doğa ve gerçekliği yansıtma görüşüne dönüşmüştür.
Ruhsal (spritüel) temizlik veya ruhsal arınma akıl, beden, zihin ve ruh arasında uyum ve bağlantı yaratmak için gerçekleştirilen ritüeller, uygulamalar ve eylemler bütünüdür. Bu tür bir temizliği, toksik herhangi bir şeyden arınmayı veya uzaklaşmayı sağlayan herhangi bir şey olarak düşünebilirsiniz.
Crespi Etkisi Örnekleri
Belirli bir saat ders çalışan çocuğunuza çikolata vereceğinizi söylediğinizde çocuğunuz daha fazla çikolata yiyebilmek için daha fazla ders çalışmak isteyecektir. Bu crepsi etkisidir ve çocuğunuzun performansında artış gözlenir.
Kateksis: Doğuştan gelen temel dürtü ve güdülerin belirli uyaranlarla doyurulmasının öğrenilmesi. Örn. Doymak için mutlaka ekmek yemesi gerektiğini düşünen bir kişi. Eşdeğer İnanç: Öğrenilmiş ihtiyaç ve güdülerin işaretlenmesidir.
Freud (1915a, 1917, 1938) dürtünün dört karakteristiğini ayırt eder. Bunlar; kaynak, nesne, hedef ve olayın fevriliğidir. Kaynak, Freud'a (1905 a) göre vücutta meydana gelen bir uyarılma durumu, hedef ise bu uyarılmanın ortadan kaldırılmasıdır. Kaynaktan hedefe giden yolda dürtü psikolojik olarak etkili olmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri