Pastırmanın yapılışına gelirsek, sucuktaki gibi kendine özgü püf noktaları var elbette. En önemlisi hayvanın yani sığırın neresinin pastırmada kullanılacağı. İşin uzmanları hayvanın %40'ından pastırma yapılabileceğini söylüyor. İşte tam bu noktada pastırmanın neden pahalı olduğu ortaya çıkıyor.
pastırmada %30-35 arası su kaybı olur, çemeni, emeği, bekleme süresi ve dağıtım ve saklama operasyonlarını düşünürsek iyi bir pastırmanın perakende satışının 140-170 tl arası olması gerekir. bu fiyat aralığının altındakilerde pakette gereksiz fazla çemen vardır, kalitesiz hayvandan yapılmıştır, antrikot olmayan benzer ...
*Pastırma içerdiği yüksek protein ile vücudun protein ihtiyacını giderir. *Pastırmayı çevreleyen çemen otu, ette bakteri ve mantar oluşumunu önler. *HDL kolesterol denilen iyi kolesterolü de olumlu anlamda etkileyen çemen sindirimi rahatlatır, mide ve bağırsakta meydana gelen gaz problemlerini giderir.
Kayseri ve Kastamonu, kurutulmuş etin en lezzetli hali olarak bilinen, coğrafi işaret tescilli pastırmasıyla da adını duyuruyor. Kayseri pastırması, kente gelenlerin hem tattığı hem de yanlarında götürdüğü lezzetlerin başında geliyor.
Genellikle sığır, at ve deve etinden yapılan bu yiyecek bazı durumlarda koyun ve keçi etinden yapılsa da uzmanlar en kaliteli ve lezzetli olanının sığır etinden yapıldığına işaret eder. Bilinene göre orta büyüklükteki bir sığırdan 19 adet, büyük bir sığırdan 26 çeşit pastırma üretimi yapılabilmektedir.
İlgili 29 soru bulundu
Ustalık mahareti de Kayseri'de üstündür. Kayseri pastırması hem ülke genelinde hem de dünya genelinde rağbet görür. 1650 yılından bugüne kadar pastırmanın üretim yeri Kayseri'dir.
Pastırma Pişirilmeden Yenir Mi? Pastırma genellikle dilimlenerek, pişirilmeden tüketilir. Yemeklere tat vermesi için dilimlenmiş pastırmanın ister pişirilerek ister hiç pişirilmeden yemeğe katılması uygun olur.
Günümüzde Kayseri pastırma üretim kenti olarak bilinir. Pastırma eski bir Türk yiyeceğidir. Pastırmayı ilk yapanların Orta Asya'da Hunlar olduğu bilinmektedir.
Pastırma yazı denilen dönem, Ekim ayının son haftasıyla Kasım ayının sonuna kadar sürer. En lezzetli pastırma ve sucuk, bu dönemde yapılır. Gündüz Erciyes'in rüzgarıyla açık havada kurutulan pastırma ve sucuklar, gece hava sıcaklığının sıfır dereceye kadar düşmesi sonucu olgunlaşarak lezzetlenir.
Kaliteli bir pastırmada asla sinir olmaz. Çemeni çok kalın olmamalı, çemen kalınlığı en fazla 4 mm olmalı. Canlı, parlak, çekici olmalı, kuru olandan uzak durun. En lezzetli pastırma hayvanın sırt ve antrikot kısmından çıkar.
Pastırma, Türk mutfağının vazgeçilmez lezzetlerinden biridir. Çiğ etin tuz ve çeşitli baharatlarla harmanlanıp kurutulması sayesinde elde edilir. Ülkemizde ana üretim yeri Kayseri olan pastırmanın ilk ortaya çıkışı Orta Asya Hunları'na dayanmaktadır.
Pastırma Bağışıklık Sistemini Kuvvetlendirir
Pastırma içerdiği çemen sayesinde bağışıklık sistemini kuvvetlendirir ve vücudu hastalıklara karşı korur. Ayrıca kötü kolesterolü düşürür ve kalp rahatsızlıklarını önler. Böbrek ve tansiyon problemlerinde iyileştirici etkiye sahiptir.
Çemenli ve çemensiz tercih fazlasıyla kişisel bir konudur. Çemen genel olarak pastırmaya daha yoğun ancak ağır bir lezzet sunar. Bu nedenle çemeni sıyrılmış olan pastırmalar da yaygın olarak tercih edilir. Bunun yanın sıra daha yoğun bir lezzet arayanlar ise geleneksel olan çemenli pastırmadan vazgeçmezler.
Pastırmaya 'Pahalı' diyenler 1.5 kilo etten ancak 1 kilo pastırma olduğunu, etin salamura haline geldiğini unutmasın. O nedenle bir kişi sen fazla 50-100 gram pastırma yiyebilir. 200 gram pastırma yiyen zor çıkar.
Yarım yağlı çemenli pastırmanın 1 porsiyonu (30 gr) 75 kalori, 1 ince dilimi (10 gr) 25 kaloridir.
Yağlı seven yağlı pastırmayı almalı, yağsız seven yağsız pastırma almalı. Bizim Kayseri yöremizde antrikot ile sırtın birleşim yeri dediğimiz tütünlük pastırma en kaliteli en özgün pastırmadır. Ağızda sakız gibi çiğnenmez, ağzınıza attığınızda bu pastırmamız erir gider. Biz müşterimize yağlı pastırmayı tavsiye ederiz.
Bu sayede pastırmalar birbirine yapışmaz ve kutudan çıkarırken kopmaz. Kabın üzerini hava almayacak şekilde kapatın ve buzdolabına yerleştirin. Pastırmayı, buzdolabında 7 güne kadar muhafaza edebilirsiniz.
-Bir kabın içerisine su doldurup eti içine koyun ve 3 saatte bir suyu değiştirip bir gece eti bu suyun içinde bekletin. -Ertesi günü etin üst bölümüne bir delik açıp sağlam bir ip geçirip eti 3-4 gün yüksek bir yere asarak kurumasını sağlayın.
Pastırmanın, sırt, kuşgönü, şekerpare, sırtyağlı, dilme vb. çeşitleri vardır. İyi pastırma koyu kırmızı renktedir. Açık kırmızı renkte olan pastırmalar iyi kalite değildir.
Osmanlılar döneminde et olarak sadece kuzu tüketilirken, pastırma yapımında sadece ve sadece dana eti kullanılırmış. Kars'dan gelen danalar, Kayseri'nin kuzeybatısında bulunan fabrikalarda işlenmektedir.
Pastırma, aslında kurutulmuş bir et çeşidi olarak yalnızca büyükbaş hayvanların belirli bölgelerindeki etlerin kesilmesi, ince dilimler haline getirilmesi ve uygun koşullarda tuzlanıp kurutulması ile elde edilmektedir.
Bozulan pastırmanın kırmızı olan rengi daha donuk bir hale gelir. Canlı kırmızı yerine kahverengi, gri hatta yeşilimsi bir renk alır. Nemli ve yumuşak olan kısımlarında ise yapışkan bir doku oluşumu söz konusu olabilmektedir. Pastırmanın bozulduğunu anlamanın en kesin yollarından birisi de kokusu olmaktadır.
Eğer elde ihtiyaç fazlası pastırma varsa bu pastırmalar bölünüp ayrı paketlere konulmalı ve buzlukta saklanmalıdır. Buzluktan çıkarılan paketler hemen tüketilmeli, bir daha buzluğa kaldırılmamalıdır.
Az pişmiş ya da çiğ haldeki et düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmek bu riski ortadan kaldıracaktır. Salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durulması gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri