Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir. Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez.
Bu sebeple bankaların yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir. Ancak, katılım bankalarında olduğu gibi faizden ve diğer haram unsurlardan arındırılmış fonların alınması haram olmaz.
Söz konusu faizsiz yatırım fonlarında danışma kurulu onayından geçen, alım satımının İslam dinine göre caiz olduğuna karar verilmiş, faizsiz ve katılım bankacılığı ilkelerine uygun olduğu konusunda görüş alınmış enstrümanlara yatırım yapılmaktadır.
İslam dünyasında ve Batı'da çalışan, faize ve harama bulaşmayan yatırım fonları da vardır; ama Türkiye'deki yatırım fonlar faizden arındırılmış değildir. Bu sebeple yatırım fonlarına katılarak buradan gelir elde etmek caiz değildir.
Not: Yatırım fonları faiz ve diğer haram unsurlardan arındırılarak yapılırsa caiz olur.
İlgili 26 soru bulundu
Diyanet İşleri Başkanlığı “Altına yatırım yapmak haram değildir,” dedi. Nedenlerini ise şöyle açıkladı: “ Kural olarak bedeli peşin olarak ödenerek ve herhangi bir faiz uygulanmadan, bir kuruluştan altın veya döviz alım-satımı yapmak caizdir.”
Bu noktada Katılım Fonlarından bahsetmemiz gerekiyor. Katılım Fonları, yatırımlarını faiz kazancı sağlamayan yatırım araçlarında değerlendirmeyi tercih eden yatırımcılar için geliştirilmiş olan yatırım fonlarıdır.
Katılım endeksine uygun değil "caiz değildir" anlamına gelir. Yani haramdır. Katılım endeksi dışında kalan hisse senetlerinin haram olmaları muhtemeldir.
Portföyünün tamamı devamlı olarak, kira sertifikaları, katılma hesapları, ortaklık payları, altın ve diğer kıymetli madenler ile diğer faize dayalı olmayan para ve sermaye piyasası araçlarından oluşan fonlara yatırım yapmak istiyorsanız bu fonlardır.
Helal Yatırım Fonları Nedir? Faizsiz kazanç ilkesiyle hizmet veren helal yatırım fonları ile İslami finans ilkelerine uygun kazançlar sağlamak mümkündür. Bu fonlar, gayrimenkul, girişim sermayesi, gıda, sağlık, teknoloji gibi sektörlere yatırım yaparak, İslami ilkelere uygun olarak getiri sağlamayı hedeflemektedir.
Belirlenen esaslara uygun çalışmaları durumunda katılım bankalarının kâr hesaplarına para yatırmak ve iştirakçilerine vermiş oldukları kâr payını almak caizdir. Kâr payı oranlarının, banka faizlerine yakın veya eşit olması söz konusu işlemi faize dönüştürmez.
Faizsiz kazanç, yatırımların faiz geliri elde edilmeden değerlendirilmesine imkân tanıyan bir getiri modelidir. Katılım bankacılığı sisteminin esasını oluşturan, kar/zarar paylaşım modeline dayanan bu yöntem ile tasarruf sahipleri kazanç elde ederken âtıl kalan fonlar ekonomiye kazandırılmış olur.
Şu halde bireysel emeklilik tasarruf ve yatırım sistemi, birikimlerin dinen helal olan alanlarda değerlendirilmesi durumunda caizdir; aksi halde ise caiz değildir.
Katılım bankaları tüm bankacılık faaliyetlerini faizsiz bankacılık prensiplerine uygun olarak gerçekleştirir. İslam dininde ticaret ve bu ticaretten elde edilen kâr helaldir.
Türkiye'de Albaraka Türk, Kuveyt Türk, Türkiye Finans, Ziraat Katılım, Emlak Katılım ve Vakıf Katılım bankaları İslami esaslarda faizsiz kredi desteği veren bankalardır. Bu bankalar ihtiyaç, konut, taşıt gibi finansman türlerinde tüketicilerin ihtiyaçlarına İslami usullerde destek sunmaktadır.
İslam, Müslim- gayrimüslim ayırımı yapmadan faizin her türlüsünü kesin bir şekilde yasaklamıştır. Faizle ilgili indirilen dört ayet adım adım faiz yasağını getirmiştir. Faiz ile ilgi inen ilk ayet Rum suresi 39. ayettir. Bu ayette faizin haram olduğundan değil faizle gelen artışın haram olduğundan bahsedilmektedir.
Devamlı olarak altın ve altına dayalı finansal ürünlere yatırım yapan fon, piyasa şartları paralelinde ek değer yaratmayı ve altının TL cinsi fiyat hareketlerine paralel bir getiri sağlamayı hedefler. Ayrıca faize dayalı herhangi bir ürüne yatırım yapmadığından, faiz hassasiyeti olan yatırımcılarımız içinde uygundur.
Katılım endeksi caiz mi? Evet, katılım bankacılığına uygun şirketlerin hisselerinden oluşan endekste işlem yapmak caizdir.
Katılım endeksine uygun değil, caiz değildir anlamına gelmektedir.
Şirketin faiz, içki imali ve ticareti, karaborsacılık, hile, yalan ve aldatma gibi dinen haram vasıtalarla kazanç sağlaması hâlinde, hisse senetlerini alıp satmanın ve bundan gelir elde etmenin haram ve günaha iştirak etmek olduğundan caiz olmayacağı bildirilmiştir.
Bankada paran varsa ve banka batarsa o zaman TMSF, yani Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu paranın 200.000 TL'ye kadar olan kısmını karşılar. Aracı kurum batarsa ve orada paran varsa, bu defa Yatırımcı Tazmin Merkezi devreye girer, hak sahibi her bir yatırımcıya ödenecek azami tazmin tutarı 2022 yılında 323.670 TL'dir.
Yatırım fonunu çıkaran kurumun teknik altyapı eksikliği, kötü fon yönetim performansı, hatalı veya hileli işlemlerin varlığı operasyonel riskler olarak sayılabilir.
Kira Sertifikası, İslami Finansal Kuruluşlar için Muhasebe ve Denetim Organizasyonu (AAOIFI) tarafından faizsiz finans prensiplerine uygun olarak kabul edilmiştir. Bankamızın Danışma Kurulu tarafından onaylanan sukuk yapılarına buraya tıklayarak erişebilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri